preloader

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

10.03.2023
10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

Yazı Boyutu:

Eve aldığınız yeni bitkileri nasıl yerleştirmelisiniz? Saksı seçiminizi nasıl yapmalısınız? Evde bitki yetiştirmenin kurallarını greensquaremeter’ın yaratıcısı Ahu Kopan anlatıyor.

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın
Ahu Kopan

Bitkilerinizi gözlemleyin

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

Yaşam alanlarında bitki yetiştiriciliğinin en keyifli yanı bunun sizi sürekli aktif ve sorumlu tutacak olması. Bitkilerin rutin bakım ihtiyaçları, mevsimsel süreçler, çiçeklenme-yavrulama-meyve verme zamanları, sorunlarının çözüm yöntemleri ile meşgul olurken yanı başınızdaki bambaşka bir sisteme tanıklık etmenin hayretini yaşamak müthiştir. Egosisteminizden çıkıp ekosistemde olmanız gereken yerlerde dolaşmak evinizde de mümkün.

Onlarla ilk tanışma

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

Şehirli bir yaşamdan bahsediyorsak, bitkiler çoğunlukla satın alınma/hediye olup gelme şeklinde yaşam alanlarımıza dahil olurlar. İlk tanıştığımızda onlar en iyi, en çekici ve en güzel hallerindedirler. İşte tam burada göz ardı edilemeyecek bir konuda seçim yapmamız gerekir. Her zaman gözümüzün önünde olmasını, evimizin en yaşanan noktasında bize eşlik etmesini veya o, ne koyacağımızı bilemediğimiz köşe için en uygun hareketlendirici olduklarını düşünsek de 1 dakika durun! Mekan işini bize onlar söyleyecek.

Bitkiler nasıl yerleştirilmeli?

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

Bitkinizin sürdürülebilir bakımını sağlayabilmek için anavatanına doğru ufak bir seyahat etmeniz gerekecek. Bitkiler en bilindik isimler ile tropik, sukulent ve kaktüs türlerine ayrılırlar. Biraz gözlem ve biraz araştırma ile bitkinizin bu türlerden hangisine dahil olduğunu kolayca tespit edebilirsiniz. Seyahatiniz başladı. Bu süreçte öncelikle bitkilerinizin latince isimleri ile karşılaşacaksınız, karışıklığı sizi korkutmasın. Bir süre sonra bu isimler sayesinde aynı anda pek çok türü sınıflayabilir, bakım yöntemlerinin ortaklığını keşfedebilirsiniz.

{5249}

Bitki ailelerine göre gruplandırın

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

Bir deneme yapalım mı? Mesela şahane bir salon bitkisi olan Ficus lyrata ile iyi anlaştıysanız Ficus ailesinden diğer türler ile alanınızda çeşitlilik yaratmakta cesur olabilirsiniz. Ficus elastica gibi uzun boylu bireylerle dolu bu aile, yüksek tavanlı alanlarda mekanı doldurucu özellikleri ile çok iyi bir seçimdir.

Doğru ışık miktarı önemli

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

Seyahatimizde, ismini öğrendiğimiz bitkimize dair tüm bilgiyi bulacağımız yerlerdeyiz artık. Bitkilerin anavatanı! Latince isimlendirmeler ile araştırma yaparken karşınıza çıkacak ilk bilgi o bitkinin anavatanının neresi olduğudur. Bu bilgi ile keşif sonrası uygulama kısmı başlayacak. Işık, bitkinin tüm yaşam fonksiyonlarını sağlayabilmesi için gerek duyduğu enerjiyi üretmesindeki en önemli kaynaktır. Tespitlerinizde bitkinizin ne kadar suya ihtiyacı olduğundan önce, doğru ışık altında olup olmadığını belirlemek diğer tüm süreci de kolaylaştıracaktır.

Tropik bitkileriniz için tropik iklim koşullarını düşünün

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

Tropik türlerin yaygın olduğu bölgelerde ılıman, nemli, kış koşullarının sert olmadığı, güneş ışığının doğrudan düşmeyip çevredeki yoğun bitki örtüsü sayesinde filtrelenir şekilde bitkiye ulaştığına tanık oluruz. Tüm bu koşullar bize, tropik bitkilerimiz için nasıl bir alan oluşturmamız gerektiğine dair müthiş ipucu verir. Tropik türler ihtiyaçları olan ışık, ısı ve sulama kriterleri ile mutfak ve banyolara da kolaylıkla yerleştirebileceğiniz türlerdir.

{771888}

Tropik bitkiler için saksı seçiminde içi sırlı seramikler tercih edin

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

Tropik türleri mümkün olduğunca gruplayarak, bir arada yerleştirirseniz aralarındaki nemi daha uzun süre koruyabilecekleri için bakım rutininizi de kolaylaştırmış olursunuz. Saksı seçiminizde her zaman altı delik ve doğal malzemelerden tasarlanmış saksılardan yana oy kullanın. Tropik bitkileriniz nem sevdiğinden, saksı seçiminizde nemi uzun süre sağlayabilecek içi sırlı seramikler de işinizi kolaylaştıracaktır. Bitkilerinize uygun saksı rehberi için bu yazıya bakabilirsiniz.

Sukulent ve kaktüs tutkunları için yol haritası

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

Sukulent ve kaktüs sever iseniz işiniz biraz daha kolay diyebiliriz. Çok seyahat eden veya evde uzun süre vakit geçiremeyen bir haliniz varsa bu bitkiler tam size göre! Bu türler, yapıları gereği gövde, dal ve yapraklarında su depolarlar. Sulama sıklığınız da bu sebepten tropik türlere oranla daha uzun aralıklarla olacaktır. Bu türlerin anavatanlarına uğradığımızda topladığımız ipuçları bize, sukulent ve kaktüslerin geldikleri bölgelerde doğrudan ve uzun süreli güneş ışığı gördüklerini, iki sulama arası (bölgedeki yağmur ölçeği) sahip oldukları toprağın kurumasının sıkıntı yaratmadığını gösterir. Sukulent ve kaktüs bakımıyla ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.

Sukulent ve kaktüslerde saksı seçimi

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

Sığ kok yapıları gereği, sukulent ve kaktüsler aşırı sulama karşısında çok hassastır. Doğal ortamlarına benzer bakım yöntemlerimiz; doğrudan güneş ışığı almalarını sağlamak, sulamalar arasında topraklarının kurumasına izin vermek, kök ebatlarının çok ötesindeki ölçeklerde saksılar yerine daha sığ ve ufak saksıları tercih etmek olmalıdır.

{772122}

Dekorlarınızda bitkininizin coğrafyasından ilham alın

10 Adımda Bitkilerle Evinize Taze Bir Hava Katın

Bitkileri tanımak için çıktığımız bu seyahatte toplamayı sevdiğim şeylerden biri de çevredeki renk ve dokular. Yaşam alanlarınızın renk ve dekorasyonunda bitki türlerine dayalı küçük ve hatta bazen büyük değişiklikler yapmak mekanın havasını değiştirmeye yardımcı olacaktır.

Kendinizi bitkinizin anavatanında hissetmek için seçeceğiniz saksı ve mobilyalarınızın da bitkinizin coğrafyasının stiliyle uyumlu olması dengeli bir bütün sağlayacaktır. Evinizde bitkilerle bu tarz küçük keyifli köşeler yaratarak kaçış noktaları kurgulayabilirsiniz. Müthiş denklemi ile doğa, tüm çözümü ile olduğu gibi orada! Keşfinin imkanlarından biri ve en güveniliri ise gözlem. Birkaç küçük araştırma ile sürdürülebilir yeşil alanınızı oluşturmak, bitkileriniz ile tasarım zevkiniz ve yaşam rutininize uygun kalıcı bir birliktelik oluşturmak sizin elinizde.

Ahu Kopan Kimdir?

Nadas İstanbul‘un kurucularından Ahu Kopan aynı zamanda bitki bakımı konusunda bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı greensquaremeter platformunun da yaratıcısı. Yaşam alanlarında nasıl bitki yetiştirilebileceğine dair eğitimler ve danışmanlıklar veren Ahu Kopan greensquaremeter’de bitki takasları, keyifli sohbetler ve ilham veren buluşmalar organize ediyor.

Naz Gürlek
Naz Gürlek Tüm Yazıları