preloader

Türk Çanta Tasarımcıları: BAÂ

30.09.2018
Türk Çanta Tasarımcıları: BAÂ

Yazı Boyutu:

Türk Çanta Tasarımcıları: BAÂ

Nisan 2016 yılında İstanbul’da kurulmuş olan “BA“, genç bir aksesuar markası köklerine saygı duyuyor. Baba mesleği olan matbaacılığı, matbaa makinalarının mekanik işleyişini modellerine de yansıttığı BAA’nın Kreatif Direktörü Tuğçe Özocak ve Marka Müdürü Sevgi Acarve markanın hikayesini OGGUSTO’ya özel anlattı.

Çanta tasarlamaya nasıl başladınız?

Tuğçe Özocak (BAA markası kreatif direktörü): Ben her zaman desen ve renk aşığı olmuşumdur.. Tüm tasarımlarım da bunun üzerine. Dokuları karıştırmayı da ayrıca seviyorum. 2014 yılında Third adında kurduğum markam ile çanta tasarımına başlamıştım. Sonrasında yol haritamı değiştirip çantadan uzaklaşıp hazır giyime odaklandım ama çanta hep hevesim olarak kalmıştı. Farklı dokuları birleştirmek, deri ile oynamak ve doku üretmek çok keyifli bir süreç. Seçkin Acar ile ise o dönemden tanışıyorduk. Bu şekilde yollarımız birleşti ve Baa markası doğdu böylece de benim çanta tasarımı serüvenim ne mutlu ki devam ediyor.

Türk Çanta Tasarımcıları: BAÂ

Markanızı farklı kılan özellikler neler?

Sevgi (Marka Müdürü): BAA size kendiniz olabilme şansı veriyor. Benim en sevdiğim özelliklerinden biri de bu. Çeşitli çanta, çanta sapı ve çanta aksesuarlarıyla istediğiniz kombini oluşturarak tam da içinize sinen bir görüntü oluşturmayı kolaylaştırıyor diye düşünüyorum. Geçmişle kurduğu bağ da benim için en büyüleyici ve en manevi özelliklerinden biri. Markanın adından bütün ürünlerine kadar her adımında geçmişten yani aile mesleğimiz olan matbaacılıktan gelen bir hikaye var ve olmaya da devam edecek.

Markanızı kullanan kadınları bize nasıl tarif edersiniz? Bu kadınlar kimler, nasıl giyinirler, nereye giderler, ne severler?

Tuğçe Özocak: Aslında geniş bir yelpazede bir sürü kadına ulaştığımızı düşünüyorum. Yolun başında tabii ki kodları çıkmış bir şekilde ilerlemiştik ama ne mutlu bize süreçte kitlemiz genişledi. Bu kadınlar renk seven, seyahate bayılan, kendi rutinlerini sevmekle beraber ezber yaşamayı sevmeyen, olmazsa olmazları olan kadınlar. Giyimleri kesinlikle şıklık ve rahatlığın beraber olduğu kombinlerde kendini gösteriyor. Şu an gözümü kapayıp düşünüyorum, desenli bir sigaret – loafer ve t-shirtünü giyen, tatlı bir küpeyle kendini gösterirken belki Lotte çantasını işlemeli sapla kullanan bir kadın da bizi anlatır ve çok hoşumuza gider, kum rengi bol ve uzun elbisesi, kahve deri sandaletleriyle kırmızı Liane kova çantamızı takan bir kadın da bizi anlatır ve yine çok hoşumuza gider. Kısaca, kendini anlatmaktan keyif alan, kendileri olan kadınlar! Sabah kahvaltıya Mangerie’ye, ama güneşi batırıp kadeh kaldırmaya, tam karşı noktaya Suna’nın yerine giderler bence… Tatil için İspanya, Marakeş, Bozburun, Yunan Adaları… Kısaca rotaları güney olur. Sevdikleri ise tabiat, kendi kökleri, hayatları, rutinleri, renkler, hayvanlar… Ve en önemlisi sevmeyi sevmek.

Türk Çanta Tasarımcıları: BAÂ

{88177}

Sonbahar Kış sezonun en yeni modeli hangisi ve ilham kaynağı nedir?

Tuğçe Özocak: Defter clutchlarımız en yeni modelimiz. İlham kaynağı ise Acar ailesinin matbaa geçmişi. Bunu tasarlarken, yoğun bir iş hayatı olan bir kadın olarak bazen ofise ne kadar çok şey taşıdığımı, sonrasında da toplantılara giderken ne kadar daha az şey taşıyarak günümü geçirmek istediğimi fark ettim. Böylece defter ve üç farklı taşıma objesini birleştirerek bu üçlü defter setimiz doğdu. Kağıdı, içteki renk, desen ve baskı oyunları Acar’ın matbaacılık geçmişinin, bu işte uzman duruşlarının altını çizerken; çanta-cüzdan ve kalem kutu olarak tasarladığımız ve mıknatısla takıp çıkarılan kısım ise şehir hayatının yoğunluğunu, bölerek çoğalmayı simgeliyor 🙂

Türk Çanta Tasarımcıları: BAÂ

Hangi markanın hangi modeli size keşke bu çantayı ben tasarlasaydım dedirtiyor?

Tuğçe Özocak: Loewe – Puzzle Bag

Türk Çanta Tasarımcıları: BAÂ

Çanta tasarımcısı olmasaydınız ne yapmak isterdiniz ?

Tuğçe Özocak: Çanta tasarımı işimin bir bölümü. Aslında moda tasarımı da yaptığım için, direk tasarımı hayatımdan silseydim ne olurdum diye düşündüğümde aklıma tek gelen şey Şef Aşçı olmak istemem. En büyük hayallerimden biri de gastronomi okumak ve Şef olmaktı..

Hayatınızın sonuna kadar tek bir çanta kullanmak zorunda kalsanız bu hangi model olurdu?

Sevgi Acar: Susan bag’den yana kullanırdım hakkımı diye düşünüyorum, nitekim de Susan bag hayatıma girdi gireli gittiğim 5 yerin 3’üne onunla gittiğimi söyleyebilirim. Kısacası BAA deyimiyle Sevgi kalp Susan Bag 🙂

Tuğçe Özocak:Bu çok zor bir soru! Maxi Susan 🙂 ve anneannemden kalma naylon çizgili eski pazar çantası.

Türk Çanta Tasarımcıları: BAÂ

Çantalarınıza nerelerden ulaşabiliriz?

Sevgi Acar: Çantalarımıza Wepublic, Gizia Gate, Habb Concept Store, Sign in Store ve Eylül sonu itibariyle de Beymen Blender mağazalarından ulaşabilirsiniz. Bu mağazalar dışında online sitemizden ve Instagram’dan da satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Çok yakında da www.hipicon.com internet sitesinde ürünlerimiz yer alacak.

Zeynep Ülgen
Zeynep Ülgen Tüm Yazıları