preloader

CES 2019’da Öne Çıkan Teknolojik Gelişmeler

CES 2019’da Öne Çıkan Teknolojik Gelişmeler

Yazı Boyutu:

CES 2019’da öne çıkan teknolojik gelişmeleri inceledik.

Las Vegas her sene teknolojinin birçok alanından gelişmeyi tüketicilerle buluşturan CES’e (Consumer Electronics Show, Tüketici Elektroniği Fuarı) ev sahipliği yapıyor. Bilişim, sağlık, ulaşım, tarım ve spor gibi birçok farklı kategoriyi kapsayan gelişmeler arasında en dikkat çekenleri bir araya getirdik.

Bacakları Olan Otomobil

CES 2019’da Öne Çıkan Teknolojik Gelişmeler

Güney Koreli otomobil üretici Hyundai, adını Elevate koydukları ‘yürüyen otomobil’ modelinin küçük versiyonunu CES 2019’da takdim etti. Aracı yerden yükselten dört hareketli bacağa sahip araç, elektrikle çalışıyor. Acil durumlar veya doğal afet zamanlarında arama ve kurtarma operasyonlarında kullanılmak üzere tasarlanan Elevate, içindeki yolcuların güvenliğini de sağlıyor.

Şarj Edilebilen Taşıt

CES 2019’da Öne Çıkan Teknolojik Gelişmeler

Alman Mercedes firması da CES 2019’a heyecan verici bir modelle katıldı; Vision Urbanetic. İnsanların ve eşyaların taşınmasında devrim yaratacağı iddia edilen sürücüsüz araç, istenildiği takdirde gövdesini değiştirebiliyor ve 12 kişiye kadar yolcu alabiliyor. Eşya taşımak için de iki farklı gövdeye sahip araç, ulaşım alanında yeni ufuklar açacağa benziyor.

Tamamen Elektrikli Harley

Amerikalı üretici Harley-Davidson, yeni harikası elektrikli motosikleti LiveWire ile CES 2019’un geleceğe göz kırpan markalarındandı. Tam kapasite şarj edildiğinde 177 kilometre hıza çıkabilen motor, tanıdık Harley sesinin aksine son derece sessiz çalışıyor. Öyle ki firma bunu, “Duyacağınız en yüksek ses kalp atışınız,” sloganı ile dile getiriyor. 2019 Ağustos’unda piyasaya çıkacak modelin 30.000 Dolar’ın altında bir satış fiyatı olması bekleniyor.

{771668}

Daha Fazla Sürücüsüz Taşıt

Alman otomobil üreticisi BMW sürücüsüz motosikletini görücüye çıkarırken hava taşıtı firması Bell de Nexus sürücüsüz hava taksisinin deneysel versiyonunu sundu. Görünen o ki 2020’lerin ortalarında taşıtların hareket etmeleri için insan gücüne ihtiyaç kalayacak.

Kişisel Robotlar

CES 2019’da Öne Çıkan Teknolojik Gelişmeler

Geçmiş fuarlarla kıyaslandığında CES 2019’da kişisel robotlar oldukça revaçtaydı. Radarımıza takılanlardan ilki, Temi. Tekerlekler üzerinde bir akıllı tabletten ibaret olan bu cihaz, kişisel elektronik asistanınız olmak üzere tasarlanmış. Evde veya ofiste sizinle birlikte dolaşarak ona verdiğiniz komutları yerine getiriyor.

Bir diğeri ise Lovot. Bu küçük, yumuşak ve tüylü robot, büyük gözleri ve iki küçük kolu ile insanlara kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak duygusal etkileşimi kuruyor. Robotu geliştiren firmanın Japon olduğunu ekleyelim.

Ekmek Makinesi

CES 2019’da Öne Çıkan Teknolojik Gelişmeler

CES’in en çok konuşulan robotlarından bir diğeri ise ekmek yapma makinesi oldu. Kendi kendine ekmek yapması için tasarlanan BreadBot, saatte 10 somun ekmek pişirebiliyor. Satın almadan önce ekmeğinin nasıl yapıldığını görmek isteyen insanlar için ideal bir süpermarket tercih nedeni olabilir.

İnsan Gücü

Amerikalı firma SportsArt tarafından tasarlanan yeni egzersiz makinesi Verde G690 koşu bandı, sizi formda tutarken elektrik üretiyor. Motor yerine insan gücü ile çalışan koşu bandı, 200 watt enerjiye kadar depolama yapabiliyor.

CES 2019’da Öne Çıkan Teknolojik Gelişmeler

Bir diğer dikkat çekici ürün ise, egzersiz yapanları sanal gerçeklik kullanarak hayali çevrelerde dolaştıran VR Bike imzalı NordicTrack. Egzersiz yaparken kendinizi bulutların üzerinde bulabiliyorsunuz örneğin…

{771700}

Havadan Su

CES 2019’da Öne Çıkan Teknolojik Gelişmeler

Amerikalı Watergen firması evler ve ofisler için havadan su üreten bir cihaz tanıttı. Genny adını verdikleri cihaz, havayı günde 30 litrelik içme suyuna dönüştürebiliyor.

Yüksek Teknoloji Hayvan Tuvaleti

CES 2019’da Öne Çıkan Teknolojik Gelişmeler

Bir grup araştırmacı hayvanlar için tasarladıkları yeni ürünlerini CES 2019’da tanıttı. Köpekler için otomatik bir tuvalet olan Inubox, kullanıldıktan sonra kendi kendini temizliyor ve atıkları öğüterek kokusuz bir saklama çözümü sunuyor.

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları