preloader

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

10.05.2019
Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Yazı Boyutu:

Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketi ve İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın gibi çarpıcı projelere imza atmış olan gıda ve ekoloji aktivisti Defne Koryürek, OGGUSTO’ya özel Ayvalık ve Cunda sırlarını anlattı.

Defne Koryürek, Fikir Sahibi Damaklar, Slow Food Harekatı ve İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın gibi çarpıcı projelere imza atmış çevreye kendini adamış başarılı bir aktivist. 2002 yılından bu yana her sene muhakkak ziyaret ettiği Ayvalık’a eşi ile beraber 2016 yılında taşınarak, zeytin sıkımhanesinden dönüştürdükleri evlerinde doğa ile iç içe bir hayat sürüyor. Tarım, gastronomi ve ekoloji alanlarında dönüştürücü düşüncenin gelişimi için yer, zaman ve iş birlikleri sağlayan Konukevi projesini hayata geçirdi. Defne Koryürek, Ayvalık’tan Cunda’ya, Edremit Körfezi’nin en sevdiği yerlerini OGGUSTO okuyucuları ile özel olarak paylaştı.

Nerede kalınır?

Ayvalık ve Cunda her bütçeden kişiye güzel alternatifler sunan bir coğrafyaya sahip. Sırt çantasını alan, kamp kuran, airbnb aracılığı ile ev kiralayan ya da yeni bir butik otel deneyen herkese açık… Aslında nerede kalınacağı konusu niyet ve keyif meselesi… Tatil dediğimiz bazen macera bazen kaçış zira. Yine de örnekleyeyim ihtimalleri: Temmuz’dan Eylül’ün ilk yarısına kadar süren Master Class’lar haricinde yıl boyu AIMA’nın tam da denizin üzerinde yer alan Haluk Barutçuoğlu Evi’nde konaklamak, özellikle birlikte hareket eden kalabalık gruplar ve bütçesi kısıtlı gençler için fevkalade bir yer. AIMA (Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi) 20 yıllık bir macera. Macera diyorum zira Filiz Ali yönetiminde başlayan bu residency programı bugün bir vakıf ve her yıl onlarca genç ve yetenekli müzisyeni, dünyanın dört bir köşesinden dehalarla bir araya getiriyor ve yoğun bir atölye imkanı sunuyor. Türkiye’nin yüz akı projelerden biri kısaca. Buranın konaklamasından faydalanarak vakfa destek olmak işin bir yanı ama diğer yandan sessiz bir Ayvalık sabahına tam da denizin üzerinde bir terasta uyanmak kadar kıymetli kaç şey var, bilemiyorum. Dolayısıyla listede dursun. İlk yaban otların peşinde bölgeye gelen ya da zeytin hasadını kaçırmak istemeyenler özellikle AIMA’yı denemeli.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

“Yazın orta yerinde geleceğim ve hem şık hem de keyifli bir tatil isterim” diyene ise benim tek adresim var, Otel Sobe! Zira Sobe’nin, önceliği otel misafirlerine verdiği 30-32 kişilik özel plajında, iğde ağaçlarının altında, sessizliğin keyfini çıkartarak denize girmek gibisi yok! Otelin kahvaltı servisi ve odalarının özeni dillere destan, onu da ekleyeyim.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Bir de kategori dışı mekan ekleyeyim, Begonvilla Evleri. Restorasyonu kusursuz ve pek rafine bir zevkle gerçekleştirilmiş 100 yıllık Rum binaları ve çevresinde Meral Bonfil’in oluşturduğu muazzam peyzajla Begonvilla Evleri, haklı bir üne sahip. Fevkalade muhabbetli Bonfil ailesi ile tanışmak dahi büyük bir zevk. Tatili terapi olarak niteleyenlerdenseniz, sanırım burası tam size göre.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

{771768}

Kahve ve kahvaltı için nereye gidilir?

Kahve biraz üvey evlat Ayvalık’ta. Belki kimse sabah kahvaltısına dışarı çıkmadığından. İş ya da alışveriş koşturmasındakiler genellikle Boşnaklar’ın işlettiği börekçilerde, çay eşliğinde hızla atıştırıyorlar bu beldede. Ama yazın, sezonun açılmasıyla birlikte, İstanbul’dan aşina olduğumuz yüzler son dönemin en iyi kahvesini sunmayı hedefleyen işletmelerin de kapısını açıyorlar. Bunlardan benim tercihim Cunda, Cumhuriyet caddesindeki mekanında hizmet veren Norm. Çok erken açmıyor olması haricinde hiç bir eleştiri getiremeyeceğim mekan; ziyaretçisine işletmecisi Cem Bozkuş’un elinden demlenmiş bir fincan kahvenin yanı sıra, bisikletten kayakla Cunda turuna pek çok maceraya aralanan bir kapı da aslında.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Kahvaltı kahveden de zor. Taş Kahve’de tost her daim güzeldir. Büyük bir maharetle çıtır çıtır yaptıkları tostun arasına biz zeytin ezmesi ve domates koyduruyoruz. Zeytinli tost derseniz bilirler, bilmezden gelirlerse de “varmış, okuduk” deyin, ısrar edin zira peynirli tostu her yerde yersiniz, Ayvalık tostunu da geçiyorum, herkes yaptığını iddia ediyor ama zeytinli tostun keyfi hiç birinde olamaz ve sadece Taş Kahve’de bulursunuz.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Ayvalık ve Cunda’da gezilecek yerler?

Ayvalık’ın Cunda dahil, irili ufaklı 22 adası var. Ayvalık’a gelip bir kez olsun denize çıkmamak, bu adaların etrafında denize girmemek olmaz. Günübirlik kiralanabilen tekneler bu bağlamda her Ayvalık ziyaretçisinin takibinde olması gereken bir hizmet. Günlüğü çok ucuz görünmese de, 5-6 kişi arasında paylaşıldığında çok makul hale gelen bu teknelerin kaptanları, misafirlerini bir gün boyunca bir adadan diğer koya taşımanın yanı sıra öğle yemeğini hazırlamakla da sorumlu sayıyorlar kendilerini. Ben, kaçırmayın böylesi bir fırsatı derim.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Nerede denize girilir?

Tekneyle çıkıp, sakin bir koydan denize girmeyi hiç bir başka yerden denize girmekle değiştirmem ama Patriça’nın her noktası güzeldir. Otel Sobe’nin plajı bir yanda, Mocamp’ınki diğer, her bütçeye göre kıyı noktası var ve hatta, bilirim, bisiklete atlayıp yol yapanlar zeytinlerin arasından inip de girerler denize.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Bir turist olsanız nereden ve ne alırdınız?

Hiç şüphesiz Santimetre’nin Ayvalık’taki dükkanını ziyaret ederdim. Al ve çık bir dükkan değil ama üretilen seramiklerin zarafetine dükkanda hayran olmak ve sonrası için sipariş vermek kanaatimce fevkalade mümkün. Ben yıllarca yaptım, ilk elden söyleyebilirim.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Cunda’daki Atölye Patika’yı kesin ziyaret etmelisiniz. El yapımı sabunlardan, özenle toplanmış bitkilerden üretilen yine el yapımı, zanaat ürünü merhemlere şehrin en iyi gizlenen sırrı gibi bir köşe.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Altınoluk yolunda Anadolu Bahçe muazzam bir yerdir, evinizi yeniden ve sıfırdan döşemek isteyeceğiniz türde masalar, koltuklar, aynalar arasından turist olarak onlarca cam kavanoz ve boy boy ekmek tahtası ile çıkacağınıza bahse girerim.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Bir de Edremit’te Tıflıpaşa Helvacısı var elbette. Aman uğramadan geçmeyin. Bir çifte kavrulmuş tahinleri vardır, ömre bedel!

{771961}

Mutlaka deneyimlenmesi gereken şey nedir?

Başka Sinema’nın düzenlediği Ayvalık Film Festivali ve Ticaret Odası ile Belediye’nin işbirliğinde düzenlenen Hasat Günleri buraya gelmek, Ayvalık’ı ziyaret etmek için iyi iki sebep kanaatimce. Edremit’teki Zeytinbağı Otel de dönem dönem kurslar düzenliyor. Erhan Şeker’in oluşturduğu ve eğitmeni olduğu bu kurslar meraklı damaklara yöre mutfağının ötesinde sırlar paylaşır. İmkanı olan mutfak meraklıları takibe almalı.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Nerede ve ne yenilir?

Lokanta Ayna’nın baharın ortalarında, mürverlerin çiçek açmasıyla beraber yaptıkları muazzam bir mürver pelteleri var. Tatma imkanınız olursa, kaçırmayın.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Güre’de Gordo Restaurant’a uğramamazlık etmeyin sakın. Haz alarak yemek yiyebileceğiniz, gencecik ve gerçek bir yeme içme mücevheri.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Kızımın mekanını saymadan geçemeyeceğim öneri kısmında zira iklim değişikliği ile sınanan dünyamızda yeme içme tercihlerimizin ekolojiye baskısını konuşmadan geçmememiz gerek. Refika, kızım, 2018’in sonunda Ayvalık’a taşındı ve buraların ilk vegan işletmesi sıfatını da taşıyan turfanda’yı kurdu. Tümüyle yerel, tamamıyla buralı ürünler kullanmakta kararlı ve bitkisel temelli tabakları da bir hayli iddialı. Tavsiye ederim, bir yandan çarşı içindeki esnaf lokantaları, diğer yandan irili ufaklı meyhaneleri ile gönlünüzü çalacak bu lezzetli beldede, vegan bir işletmeyi de bir tecrübe edin. Sıra dışı kokteylleri, iyi kahveleri ve pek lezzetli bir elma tatinleri de var.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Bölgenin en iyi happy hour mekanı sizce neresi?

Orman. Cunda’da, pazar yerine bakan cephesiyle Orman, özellikle çörekotlu Negroni’si ile, kalbimin sahibi.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Müzik dinlemek için nereye gidilir?

AIMA’nın konser programını takip etmekte büyük fayda var. İdil Biret’i iki adımlık mesafede izlemek şaşırtıcı olmuyor, AIMA konserlerinde.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Edremit Körfezi’nin en iyi pastanesi sizce neresi?

İmren pastanesinin lor tatlısı hiç de yabana atılacak tat değildir.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

{771967}

Edremit Körfezi’nde yapılmadan dönülmemesi gereken şeyler?

Cunda adasının önemli bir bölümünün ve Patriça’nın tabiat parkı olduğunu unutmadan, ne yapın yapın ve yürüyüşlere çıkın. Hala tabiatı duyabildiğiniz köşeleri var gezegenimizin ve hızla da azalıyorlar. Bir yürüyüşlük sürede sadece dinlenmeyecek, neyi, neden korumamız gerektiğini de bir kez daha fark edeceksiniz.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Bahar başı buraların kuzugöbeği mevsimi. Hemen her işletme kendine göre bir lezzete dönüştürür bu pek özel mantarı. Satın alacaksanız Çarşamba günleri kurulan Edremit pazarını tercih edin. Hem çok daha hesaplı bulursunuz kuzugöbeğini, hem de ilk el toplayıcı kadınlarla sohbet imkanı yakalarsınız. Çifte keyif!

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Bir de, mevsimini yakalayabilirseniz, Ayvalık’ta Şeytanın Kahvesi’nde bir bardak koruk suyu içmeden dönmeyin.

Edremit Körfezi Rehberi: Defne Koryürek

Başak Güsar
Başak Güsar Tüm Yazıları