preloader

Intermittent Fasting Diyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Intermittent Fasting Diyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazı Boyutu:

Diyetisyen Elif Sözen ile zayıflamak isteyenler için etkili bir yöntem olan intermittent fasting diyeti hakkında konuştuk.

Intermittent Fasting Diyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olan Elif Sözen, eğitim süresi boyunca Ankara’nın birçok eğitim ve araştırma hastanesinde ve İstanbul Maslak Acıbadem Hastanesi’nde stajlarını tamamladı. 2018 yılı itibariyle yeni bir girişimcilik oluşumuna yelken açarak 21DAYDIETS şirketini kuran Sözen, birbirinden farklı ve kişiye özel menü seçeneği ile danışanlarına adrese teslim yemek paketleri gönderiyor. Öte yandan kurumsal firmalara beslenme danışmanlığı hizmeti vermeye devam ediyor.

Intermittent fasting diyeti nedir ve nasıl yapılır?

Intermittent fasting, eski dönemlerden beri kullanılan bir diyet türüdür. Son dönemlerde popüler hale gelse de, halen çoğu kişi tarafından bu diyet türü bilinmemektedir. Bu diyet, 4 farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki yemek yeme saat aralığını gün içindeki 8 saate sığdırmak ve bu saat aralığı dışında hiçbir şey tüketmemek. Ikinci olarak haftada 2 gün 24 saatlik oruçlar tutmak. Üçüncüsü, spontan olarak gün içinde uygun gördüğünüz herhangi bir öğünü atlamak. Dördüncü adım ise haftanın 2 günü, günlük alınması gereken kalorinin sadece yüzde 25’ini almak.

{42824}

Bu orucu tutmak isteyen danışanlarım için oluşturduğum 21DAYDIETS menülerini 2 ana öğün olacak şekilde revize ediyorum ve günlük olarak tüm tüketecekleri öğünleri bitki çayı dahil olmak üzere kurye ile adreslerine günlük olarak gönderiyorum. Bu şekilde organize edildiğinde, menü planlaması da bireyin ihtiyaçları ve kalori göz önünde bulundurulduğu için daha verimli geçmiş oluyor ve 21 günün sonunda değişimi net hissettiğimiz bir noktaya kolaylıkla ulaşmış oluyoruz.

Bu diyette bol su içilmeli. Yemek yenilmemesi gereken saatlerde çay ve kahve tüketilebilmekte. Yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durulmalı, aktiviteye ise ara verilmemelidir.

Intermittent Fasting Diyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sizce “aralıklı oruç” diyeti günümüzde neden bu kadar çok tercih ediliyor?

Kilo kaybı için denenen birçok yöntem var. Denenen bir yöntem fayda göstermiyor veya sık sık tekrarlanması halinde artık vücuda etki etmiyorsa, bireyler yeni bir diyet türüne ihtiyaç duyuyor. Aralıklı orucun tercih edilmesinin en büyük sebebi, bireyin öğün atlamasına bağlı olarak ciddi bir kalori kısıtlamasına gitmesi ve kilo verme konusunda hızlı sonuç vermesi. Bunun dışında ara öğün tüketmekten sıkılan veya öğünlerini organize etmekte ve bu konuda vakit bulamayan kişilerde öğün sayısının düşmesi, güne geç başlangıç yapma ve ara öğün tüketmiyor olma cazip gelebiliyor.

Diyet sırasında hangi besinler daha çok tüketilmeli?

Sağlıklı bir beslenmenin en önemli parçası ciddi mineral içeriğine sahip olan sebzelerdir. Bununla birlikte laktoza karşı intoleransı olmayan kişilerde makul porsiyonlarda tüketilen süt ve süt grupları, ciddi bir lif kaynağı olan bakliyatlar, yoğun şeker isteğinin oluşmasını engelleyen sağlıklı tahıllar ve yağsız protein kaynağı olarak gördüğümüz yumurta ve et grubu ideal bir beslenmenin değişmez parçalarıdır. 21DAYDIETS menülerim, tüm bunlar göz önünde bulundurularak her besin grubu yer verilerek, 6 farklı menü şeklinde planlanabiliyor.

Intermittent Fasting Diyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Suya ek olarak hangi içeceklerin tüketilmesini öneriyorsunuz?

Bireyin günlük su ihtiyacı yoğun bir terlemenin olmadığı bir gün kg başına 30-35 cc’dir. Bu tüketim miktarına ulaşmak için suyun yanında kafein içermeyen bitki çayları ve maden suyu tüketilebilir.

{17180}

Yemek yenilmeyen aralıklarda ne sıklıkla su tüketilmeli?

Gün içinde yeterli ve dengeli sıvı tüketimi metabolizmanın iyi çalışmasına, yanıltıcı açlık krizlerinin önüne geçmek için oldukça önemlidir. Güne su ile başlangıç yapmak, her ana öğünden yarım saat önce 1 büyük bardak su içmek, yatmadan önce 1 küçük bardak su içmek, gün içinde su içme ile ilgili güzel bir düzen kurmayı sağlayacaktır.

Intermittent Fasting Diyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Intermittent fasting diyetinin yararları nelerdir?

Yanlış ara öğün alışkanlığına sahip veya düzensiz beslenen bir kişi bu diyet türü ile doğru bir kan şekeri dengesine ulaşır, ideal kalori alımı ile yağ yakımını hızlandırabilir ve istediği forma hızla ulaşabilir.

Bu diyeti kimler uygulamalı?

Diyabet yani şeker hastası olanlar, hamileler ve emziren anneler, çocuklar, son 2 ay içinde operasyon geçirmiş olanlar bu diyeti uygulamamalıdır. Bunun dışında her vücut yapısından bireyler bu programı uygulayabilir. Sadece, 21 gün uyguladıktan sonra ara vermelerini önermekteyim.

Intermittent Fasting Diyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Intermittent fasting diyetini uygulayanlara, 21 Day Diets’den hangi menüyü önerirsiniz?

21DAYDIETS menülerinden ketojenik menümü, ara öğün içermeyen bir menü olduğu için öneriyorum. Burada yapılması gereken kahvaltı öğününü öğle saatlerinde tüketmek ve ardından da geniş ama sağlıklı bir akşam yemeği ile kapanış yapmak yeterli olacaktır.

Cemre Bosnalı Zeydanlı
Cemre Bosnalı Zeydanlı Tüm Yazıları