preloader

Dünyanın En İyi Restoranının Şefi Mauro Colagreco

04.11.2019
Dünyanın En İyi Restoranının Şefi Mauro Colagreco

Yazı Boyutu:

2019’da dünyanın ve Avrupa’nın en iyi restoranı seçilen Mirazur’un şefi Mauro Colagreco, OGGUSTO’nun sorularını cevapladı.

Arjantinli şef Mauro Colagreco, Lycée Hôtelier de La Rochelle’de gastronomi eğitimini tamamladıktan sonra Fransız mutfağının efsanevi isimleri olan Alain Ducasse, Alain Passard, Bernard Loiseau ve Guy Martin gibi isimlerin yanında çalıştı. 29 yaşına geldiği 2006 yılında ise Fransız Rivierası’nda ilk restoranını açarak, ilk 6 ay içinde Gault & Millau’nun “En Yeni Keşif” listesinde yer alan, Fransız olmayan ilk şef olmayı başardı. Tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken Colagreco, istikrarla başarı hikayesini zirveye taşırken 3 Michelin yıldızına sahip nadir kişilerden. 2019 senesinde Mirazur, gastronomi dünyasının en prestijli listelerinden biri olan World’s 50 Best listesinde hem dünyanın, hem de Avrupa’nın en iyisi olarak adeta bir yıldız gibi parlamakta!

Dünyanın En İyi Restoranının Şefi Mauro Colagreco

“Nude Stem Zero’nun zarifliğiyle sanki dudaklarınız ve içtiğiniz şarap arasında hiçbir şey yokmuş gbi hissediyorsunuz. İon Shielding teknolojisi ile dünyanın en sağlam ama kurşun içermeyen en ince kristal kadehi. En tecrübeli şarap tutkununu bile memnun etmek için mükemmel bir seçim.”

– Mauro Colagreco

En iyi kalite malzeme ve misafirleri üzerinde hissel bir anı bırakma konusunda asla taviz vermeyen şef Colagreco, Mirazur’daki her detayın birbirini tamamlayarak büyülü bir deneyim yaratmasına özen gösteriyor. Ne mutlu bize ki, yarattığı bu büyüyü tamamlayan dokunuşlarından biri de İstanbul’da başlayan macerasını uluslararası arenaya taşıyan tasarım markası Nude! Kusursuz işçilik, sofistike ve elegan tasarımlarıyla, cam denince akla gelen ilk marka olan Nude’un kadehleri, Mirazur’un menüsüne eşlik etmekte. Başta Stem Zero koleksiyonu olmak üzere Alba, Chill, Finesse, Vintage, Red/White Carafe ve Camp koleksiyonları başarılı şef tarafından kullanılmakta. “Mirazur’da sadelik ve paylaşım bizim için yemeğin ve şarabın temel değerleridir. Zarafet, sadelik ve ilgi esastır. Nitelikli, tutkulu ve adanmışlıkla yapılan işin ürünüdür.” diyen şef Colagreco, “ bu yüzden, Stem Zero kadehlerimize tamamen tutkunum diye devam ediyor.

Biz de Mauro Colagreco’ya başarısının sırrını ve Nude’u Shonquis Moreno aracılığı ile sorduk…

2006 yılına geri dönersek, Mirazur için kurguladığınız gastronomi deneyimi nasıldı? Konsepti yaratırken sizi neler yönlendirdi?

Mirazur yıllar içinde gelişmiş olsa da ilk günden beri aklımda olan tek fikir; müşterilerime sadece yemek değil gerçek bir deneyim sunabileceğim bir “yolculuk” var etmekti. Bana güvenerek kendilerini deneyimin büyüsüne kaptırmalarını istiyordum. Müşterilerin şaşırtılma isteğini karşılayabilmek benim için oldukça büyük bir sorumluluk ve meydan okuma…

Dünyanın En İyi Restoranının Şefi Mauro Colagreco

Bir menüde malzemeden çok daha fazlası vardır. Koku, renk ve doku aracılığı ile insanın o anla özdeşleştireceği duygular yaratabilmek benim için “yolculuk” kavramını ifade ediyor.

“Nude’un kadehleri yalın, güzel ve stil sahibi”

– Mauro Colagreco

Yemek pişirmenin yaratıcı süreci için ilhamınızı nelerden alıyorsunuz?

İlham almak çok öngörülebilen bir kavram değil ama çoğu zaman bahçede bulduğum veya pazarlarda keşfettiğim malzemeler bana ilham veriyor. Bulduğum yeni ürünlerin üzerinden yeni kombinasyonlarla oynamayı seviyorum. İçeriklerin duyusal yanlarına odaklanırken her zaman malzemenin geçmişini ve hikayesini de göz önünde bulunduruyorum.

Mirazur’da Nude’un kadehlerini kullanmaya nasıl karar verdiniz?

Nude’u hem farklı tasarımı hem de camlarının hafifliği dolayısıyla seçtim. Bu tip kadehler, şarap eşleştirmesi yaparken çok pratik oluyor. Müşterinin kafasını karıştıran pek çok kadeh kullanmak yerine sadece bir tane kullanma imkanı sağlıyor.

Dünyanın En İyi Restoranının Şefi Mauro Colagreco

Bir şef olarak camın sizin için ayrı bir anlamı var mı?

Tabii ki. Şefler için cam oldukça ilginç bir materyal. Cama istediğimiz formu ve rengi vermemiz mümkün. Tıpkı yemek yapmak gibi.

Bir restoranın yemek ve servis kalitesi, atmosferi ve estetiği sizce birbirini etkileyen şeyler mi?

Gastronomi deneyiminin yemeği tattığınız anda değil, restorana giriş yapılan anda başladığına inanıyorum. Yemek, servis, atmosfer ve estetiğin bir araya getirerek oluşturduğu bütünlük, misafirlerimizin duyularına daha derinden etki ediyor. Bu felsefeye sadık kalarak bu sene iç dekorasyonumuzda değişikliklere gittik ve farklı alanlarda da yenilikler yapmaya devam edeceğiz.

Dünyanın En İyi Restoranının Şefi Mauro Colagreco

İnsanlar gibi restoranlar da yıllar içinde haliyle değişimlerden geçiyor ancak Mirazur ödül üzerine ödül almaya devam etmekte. 2019’da ise dünyanın en iyisi seçildi… Bu kadar uzun süre başarıyı korumanın sırrı nedir?

Anahtar nokta kesinlikle evrilmek. Ben asla ödüller veya başkalarının başarılarını geçmek için çalışmadım. Yarattığım tabaklarda özgür hissetmek için çalışıyorum. İnsanlarla tanışmak ve onlara o anı özel hissettirmek için çalışıyorum. Tutkunun peşinden gitmeye korkmamak gerekiyor…

Dünyanın En İyi Restoranının Şefi Mauro ColagrecoMirazur’un yanısıra Arjantin’de Carne isim bir hamburger zincirine sahip olduğunuzu biliyoruz. Birbirinden bu kadar farklı iki restoranın sahibi olmanın hangi yanı ilgi çekici?

Benim için yemek pişirme iyi ve kötü olarak ayrılıyor. Önemli olan yemeğe kimin ulaşabileceği değil. En önemlisi değerleriniz. Kusursuz malzeme ve doğaya saygı duymak, sadık olmaktan vazçgeçmeyeceğimiz prensiplerin başında. Bu geniş kitlelere de yemek pişirsek, Mirazur’da da olsak değişmeyecek.

Başak Güsar
Başak Güsar Tüm Yazıları