preloader

Mert Fırat'ın Önerileri: Kitap, Podcast, Dizi ve Belgesel

04.04.2020
Mert Fırat'ın Önerileri: Kitap, Podcast, Dizi ve Belgesel

Yazı Boyutu:

Oyuncu Mert Fırat’ın dizi, kitap, podcast ve belgeseler önerilini inceleyin.

10 Ocak 1981 yılında Ankara’da doğan Mert Fırat, üniversitesini İsveç’te radyo ve televizyon eğitimi aldı fakat yarıda bırakarak Ankara’ya geri döndü. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi tiyatro bölümünden mezun oldu. 2006 yılında İstanbul’da Oyun Atölyesi’nde William Shakespare’in ¨Hırçın Kız¨ adlı oyunu için sınava girdi ve seçildi. Ardından Yersiz Yurtsuz, Binbir Gece ve Kapalıçarşı dizilerinde oynadı. 2005 yılında ise ¨Başka Dilde Aşk¨ adlı sinema filmiyle büyük çıkış yakaladı. Aktif olarak oyunculuk yapmaya devam eden Mert Fırat, sevdiği dizi, kitap, podcast ve belgeselleri OGGUSTO okurları için önerdi.

Kitap Önerileri

Kurtlarla Koşan Kadınlar, Clarissa P. Estes

Mert Fırat'ın Önerileri: Kitap, Podcast, Dizi ve Belgesel

Kadınlara uygulanan baskı ve şiddet ne zaman başladı ve nasıl devam etti? İnsanlık tarihi boyunca bastırılmış kadınların sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan birçok inceleme yapıldı. Bu incelemelerin neticesinde çıkan sonuçlar, çok farklı yöntemler önerdi. Kendi vahşi benliğini ortaya koymak isteyen kadınlar, bu kitapla beraber kendilerine güveni arttı. İç seslerini ve sevgilerini dinlemeye başladı.

{772905}

Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar

Mert Fırat'ın Önerileri: Kitap, Podcast, Dizi ve Belgesel

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eserlerini okuduysanız, onun için zaman meselesinin çok önemli olduğunu bilirsiniz. Aklınıza gelemeyecek şeyleri dahi zaman ile ilgisiyle ele alan Tanpınar’ın bu romanında ise zamana bakışı diğer eserlerine kıyasla çok farklı… Kitabın asıl kahramanı Türk cemiyetidir. Son 50 yılda bu hayatı aşmak isteyen bir kahramanın öyküsü anlatılır.

Heba, Hasan Ali Toptaş

Mert Fırat'ın Önerileri: Kitap, Podcast, Dizi ve Belgesel

Son romanından 7 yıl sonra Heba’yı yazan Hasan Ali Topbaş, bu roman için ¨beklediğimize değdi¨ dedirtti. Romanın kahramanı Ziya, 30 yıl sonra asker arkadaşı Kenan’ın köyüne yerleşerek burada huzurlu ve mutlu olacağını düşünür. Ancak Ziya’nın hayallerindeki köy ile gerçek çok farklıdır.

{772886}

Dizi Önerileri

The Handmaid’s Tale

Hulu yapımı olan Handmaid’s Tale, çevresel felaketler ve doğurganlık oranının hızla düşüşü sonrası kurual Gilead isimli bir distopyada geçen dizi oldukça karamsar bir havaya sahip. Mad Men’den tanıdığımız Elisabeth Moss’un oyunculuğu ise bu rol ile kendisine Altın Küre kazandırdı. İlk sezonuyla tüm dünyada çarpıcı bir etki yapmayı başaran ve tüm dünyada çok okunan Margaret Atwood’un kitabından bir uyarlama. Hala devam eden Handmaid’s Tale’i Blu Tv’de bulmak mümkün.

Mindhunter

Netflix’in psikolojik gerilim dizisi olan Mindhunter, dedikodulara göre ilk sezonu yayınlanmadan aylar öncesinde ikinci sezon onayını almış. Ünlü yönetmen David Fincher direktörlüğünde çekilen dizi FBI ajanlarının seri katil kavramını nasıl ortaya çıkardığını ve ele aldığını anlatıyor.

{772908}

Belgesel Önerisi

Earth

2007 yapımı doğa belgeseli olan Earth, vahşi habitatlara ve canlıların çeşitliliğine dikkat çekiyor. Film, Ocak’tan itibaren 1 yılı Kuzey Kutbu’nda başlayarak aynı yılın Aralık ayına doğru Güney’e doğru ilerliyor. Bu yolculuk boyunca 3 belirgin türün (kutup ayısı, Afrika çalı fili ve kambur balina) çevresel tehditlere karşı hayatta kalma mücadelesini gözler önüne seren belgesel, oldukça bilgilendirici.

{772899}

Podcast Önerileri

Açık Radyo

Mert Fırat'ın Önerileri: Kitap, Podcast, Dizi ve Belgesel

Açık Bilinç, Açık Gazete gibi podcast yayınlarını içinde barındıran podcast kanalı, yüzlerce podcasti içinde barındırıyor. Müzikten kültür-sanata, tarihten sağlığa kadar birçok konu başlığı olan bu kanal, aynı zamanda bir radyo kanalı da.100’lerce podcasti sayesinde canlı yayınları kaçırdığınıza üzülmeyeceksiniz.

Bu podcast’i iTunes ve Player FM üzerinden dinleyebilirsiniz.

{772906}

Nasıl Olunur?

Mert Fırat'ın Önerileri: Kitap, Podcast, Dizi ve Belgesel

Gazeteci, yazar ve şimdilerde de Podcast yayıncısı olan Nilay Örnek, mesleklerini en iyi şekilde yapan kişilere soruyor: Nasıl Olunur? Her bölümde farklı alanlarda başarılı olan isimleri konuk alan Nilay Örnek, podcast’i ile dinleyicilerine doğru kişiden doğru bilgiyi alma imkanı sunuyor.

Bu podcast’i iTunes ve Simplecast üzerinden dinleyebilirsiniz.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları