Özlem Süer'in Önerileri: Belgesel, Podcast ve Kitap
Yazı Boyutu:
Moda tasarımcısı Özlem Süer’in belgesel, podcast ve kitap önerilerine göz atın!
Marmara Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Lisans Eğitimi gördükten sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde Yüksek Lisans Eğitimi ve Doktorasını tamamlamış olan Özlem Süer, Mimar Sinan Üniversitesi; Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Giysi Ana Sanat Dalında Yardımcı Doçent olup, üniversitede haftalık ders vermeye devam ediyor. 2003 senesinde Özlem Süer Tekstil Tasarım Danışmanlık Şirketi’nin kuruluşuyla, Özlem Süer markası adına gerçekleşen 35 kişisel defilenin yanı sıra, marka, dünyada 150 prestijli noktada satışa sunulmaktadır. Dünya çapında gerçekleştirdiği performans ve gösterileriyle anılan tasarım markasının kurucusu Özlem Süer’in OGGUSTO okurları için seçtiği belgesel, podcast ve kitap önerilerini inceleyin.
Belgesel Önerileri
Minimalism: A Documentary About the Important Things
2009 yılında daha az şeye sahip olduğu bir hayatın peşinden gitmeye karar veren Joshua Fields Milburn, bir sonraki sene ise arkadaşı Ryan Nicodemus ile birlikte bir websitesi kurar. “Minimalist” yaşam tarzlarını daha fazla insana tanıtmak için çıkdıkları bu yolculuk; yazılar, podcast’ler ve son olarak da bu belgesel ile devam ediyor. 2016 yılının en iyi belgesellerinden biri olarak kabul edilen Minimalism: A Documentary About the Important Things, farklı hayatlara sahip olan fakat hepsi minimalizmi benimsemiş çok sayıda insan ile yapılan röportajlardan oluşuyor.
{772908}
Baraka
İki bölümden oluşan Baraka, özgün tarzıyla tanınan bir isim olan Ron Fricke tarafından yönetilen 1992 yapımı deneysel bir belgesel. Hiçbir anlatıcının yer almadığı belgesel, 6 kıtada yer alan 24 ülkede yapılan ve 14 ay süren çekimlerin sonunda ortaya çıktı. Kaybetmekte olduğumuz güzelliklere adeta bir ağıt yakan Baraka, dünyanın dört bir yanında yer alan göz alıcı doğal güzelliklere insanların yaptıklarını dürüstçe gözler önüne seriyor. Öyle ki, bazı sahnelerden hafızalardan silineceğe benzemiyor.
Samsara
Usta yönetmen Ron Fricke, 1992 yapımı Baraka’nın devamı olarak yayınlanan Samsara ile içerisinde bulunduğumuz “karanlık” dönemi aydınlatmayı amaçlıyor. Sanskritçe’de “Dünya” anlamına gelen Samsara’nın çekimleri 5 yıl boyunca 25 ülkede devam etti. Gelenekler ve modern sistemlerin arasına sıkışmış bir dünya portresi çizen bu etkileyici belgesel, tıpkı Baraka’nın yaptığı gibi, bunu nefes kesen görselleri ile bir anlatıcı olmadan başarıyor.
Podcast Önerileri
Arts & Ideas
BBC Art & Ideas Podcast’i, öne çıkan ünlü sanatçıların ve yazarların hayatımızı şekillendiren bir çok konuyu sohbet halinde ele aldıkları bölümlerden oluşuyor. Her hafta başka konuların konuşulduğu bölümler, geçmiş ile günümüz zamanın arasındaki farklara ve güncel akademik araştırmalara da değiniyor.
Bu podcast’i iTunes ve Player FM üzerinden dinleyebilirsiniz.
Stuff You Should Know
Josh Clark ve Charles W. “Chuck” Bryant tarafından sunulan Stuff You Should Know, 2008’de ilk kez yayınlandığından beri büyük ilgi görüyor. iTunes’un Top 10 listesinden hiç çıkmayan podcasti her ay milyonlarca kişi tarafından indiriliyor. Her Salı, Perşembe ve Cumartesi yayınlanan Stuff You Should Know; bilim, tarih ve pop kültürü gibi pek çok alanda merak edilenlere dair temel bilgileri sunuyor.
Bu podcast’i Spotify, iTunes ve Player FM üzerinden dinleyebilirsiniz.
{772906}
Ted Talks (Art)
Hafta içi her gün yayınlanan TED Talks Daily, TED konuşmalarını ses kaydı olarak yayınlıyor. Yapay Zeka’dan Zoolojiye kadar hayal edebileceğiniz her konu üzerine, dünyanın önde gelen düşünürleri ve alanında uzman kişilerin yaptığı konuşmalar arasında sanata dair olanlar da çok başarılı.Tüm dünyadaki TED ve TEDx konferanslarındaki serilere de bu Podcast sayesinde ulaşabilirsiniz.
Bu podcast’i Spotify ve iTunes üzerinden dinleyebilirsiniz.
Kitap Önerileri
Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley
1984, Fahrenheit 451, Cesur Yeni Dünya ve Biz ile birlikte, edebiyatta “Kara Dörtleme” olarak bilinen Cesur Yeni Dünya, her geçen gün daha da popüler hale gelen distopik bir roman. Büyük bir öngörüyle Aldous Huxley tarafından yazılan ve 1932 yılında yayımlanan kitap, ismini Shakespeare’in Fırtına isimli eserinde yer alan bir diyalogdan alıyor. 2500’li yılların Londrasında geçen roman, istikrarı sağlamak için uyuşturulan bir toplumun hikayesini konu alıyor.
Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar
Usta edebiyatçı İhsan Oktay Anar’ın ilk kitabı olarak 1995 yılında İletişim Yayınları tarafından yayınlanan Puslu Kıtalar Atlası, şimdiye dek yapılan 50’den fazla baskısıyla yazarın başyapıtlarından biri haline geldi. Uzun İhsan Efendi’nin hikayesini anlatan kitap, İhsan Oktay Anar’ın felsefeci yanını gözler önüne seriyor. Yayınlandığı ilk andan itibaren çok sevilen kitap, bugün pek çok kişi tarafından favori kitapları arasında gösteriliyor. Eleştirmenler tarafından edebiyata yeni bir soluk getirdiği için övülen kitap, ilk kez yayınlanmasının 20. yılında İlban Ertem tarafından çizgi roman haline de getirildi.
{772905}
Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf
“Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın!”… Virginia Woolf, edebiyat dünyasının en ünlü kitaplarından biri olan Kendine Ait Bir Oda’da, kadınlara işte böyle sesleniyor. Woolf’un 1928 yılında Cambridge Üniversitesi’ndeki kız öğrencilere seslendiği bir konuşmasını temel alan kitap, bu tarihten bir sene sonra yayımlandı. Kitap oldukça açık bir şekilde “kadın ve edebiyat” konulu olsa da, içerisinde yer alan öğretiler tüm kadınlara hitap ediyor ve onları bağımsızlıklarını kazanmaya teşvik ediyor.