preloader

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

19.06.2019
New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

Yazı Boyutu:

Ünlü iç mimar Elad Yifrach, New York’ta gezilecek yerler, nerede kalınır, ne yenir, ne yapılır her şeyi OGGUSTO’ya özel anlattı.

Ünlü iç mimar Elad Yifrach’ın kurucusu ve kreatif direktörü olduğu L’objet, dünyanın en büyük medeniyetlerinin eserlerinden ve mimarisinden ilham alarak içinde zengin bir tarih taşıyan tasarımlara imza atarken, 2004 yılından bu yana modernizmin yaratıcı dokularından da vazgeçmiyor. Elad Yifrach, New York sırlarını OGGUSTO ile paylaştı.


New York’ta nerede kalınır?

¨New York Downtown’da bulunan The Greenwich Hotel’in özenli odalarının her biri farklı dekore edilmiş ve otel fikri ise Robert De Niro’ya ait.¨

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

New York’un Tribeca bölgesindeki otel, geri dönüştürülmüş malzemeler kullanıldığı için farklı bir dokuya sahip. Penthouse tasarımı Robert De Niro’nun yönlendirmesi ile yapıldığından New York’a geldiğinde kaldığı tek yer olarak biliniyor. Matthew McConaughey, Jennifer Lawrence ve Piers Morgan gibi yıldızların da tercih ettiği otelde her an tanıdık bir simaya rastlamak mümkün olabilir. Eski fabrika binasından dönüştürülen otele Japon Wabi estetiği harmanlanarak, teras ve iç avluya bakan duvarları bahçe olarak değerlendirilmiş. Locanda Verde restoranı ise otelin misafirleri kadar New York’lular tarafından sevildiği için, rezervasyon yapılması öneriliyor.

{771974}

New York’ta gezilecek yerler?

“New York’a seyahat edenlerin müze ve galerileri mutlaka görmesi gerekir. Benim favorilerim arasında The Frick Collection, Jim Kempner Fine Art Gallery ve elbette Metropolitan Museum of Art bulunuyor.”

The Frick Collection

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

New York’taki sanayici Henry C. Frick’in konağı, 1935 yılında müzeye dönüştürülerek hayatı boyunca oluşturduğu muazzam koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Mücevher kutusunu andıran Frick Collection’da düzenlenen geçici sergiler, New York’ta mutlaka görülmesi gerekenler arasında sayılıyor.

Jim Kempner Fine Art Gallery

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

Çağdaş sanata odaklanan Jim Kempner Fine Art Gallery 20 yıldır Chelsea’de bulunuyor. New York’taki nadir heykel bahçelerindeki sergilerin görülmesi önerilen galerinin sergileri tanınmış sanatçılar kadar genç isimlerin de eserlerinin keşfedilebileceği bir galeri.

Metropolitan Museum of Art

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

Dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alan Metropolitan Museum of Art, geçici sergileri kadar daimî koleksiyonu için görülmeye değer. Antik dönemden çağdaş sanata kadar iki milyondan fazla eseri barındıran müze, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında sayılıyor.

New York’ta nerede yenir?

“Sağlıklı, poleo ve glütensiz yemekleri tercih edenler için sebze odaklı Hu Kitchen, glam dekor, bütünsel yaklaşım ve Michelin yıldızlı yemekler için ABC Cocina ve NYC’deki en iyi brunch için Jack’s Wife Freda.”

Hu Kitchen

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

Manhattan’da iki şubesi olan Hu Kitchen, sadece doğal malzemeler kullanması ile tanınıyor. “İstediğimiz gibi çikolata bulamadığımız için kendimiz yaptık” sloganı ile taşta öğütülerek yapılan çikolataları dillere destan.

ABC Cocina

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

Michelin yıldızlı şef Jean George’un yönetimindeki ABC Cocina, her sezon değişen menüsü, doğayı tabakta sunmayı hedefliyor. New York’un en tanınan dekorasyon mağazası ABC Carpet bünyesindeki restoranda yemekten sonra mağazaya göz atmakta fayda olabilir.

Jack’s Wife Freda

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

Haftanın her günü, anneanne kahvaltısı isteyenlerin tercih ettiği Jack’s Wife Freda bistro tarzı Akdeniz mutfağına odaklanıyor. Soho ve West Village’da şubeleri bulanan restoranda, isteyenlere yemeklerin tarifleri de veriliyor.

{771973}

Nerede içilir?

“New York’ta duvarlardaki freskoları seyrederek caz dinlemek ve kokteyl yudumlamak için Carlyle Hotel’de bulunan Bemelmans Bar veya daha “downtown” bir tecrübe için Beekman Hotel.”

Bemelman’s Bar

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

1940 yılında beri açık olan Bemelmans Bar’ın adı Central Park’tan ilham alarak duvar resimlerini yapan sanatçıya ithaf edilmiş. Anna Wintour, Debra Messing ve Michael Kors gibi ünlülerin tercih ettiği barda Red Velvet, Luxury Sidecar ve Vesper kokteylleri denemelisiniz.

The Bar Room / Beekman Hotel

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

Dünya Ticaret Merkezi’ne yakın Beekman Hotel’in dokuz katlı Viktoryen gotik avlusunda bulunan The Bar Room’da düzenlenen etkinlikler ile de tanınıyor. 1881 yılında inşa edilen bina restore edilerek New York’un en tercih edilen mekanları arasında yerini aldıktan sonra Martin Margiela ve Proenza Schouler gibi modacılar tarafından da defilelerinde kullanılıyor.

Mutlaka deneyimlenmesi gereken şeyler nedir?

“Gerçek bir New York tecrübesi için Brooklyn Köprüsü’nde yürüyün (En iyi manzara için Brooklyn istikametinden Manhattan’a doğru). High Line da mutlaka görülmeli; şehre geri kazandırılan raylı sistem artık dünyanın en güzel asma parklarından birisi.”

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

New York’un simgesi olan Brooklyn Köprüsünün tadını tam çıkartmak isteyenler, Pier 11’den vapur ile Brooklyn’e geçtikten sonra köprüyü yürüyerek Manhattan’a dönerken köprünün tüm ihtişamını farklı açılardan tecrübe edebilirler. Köprünün kulelerinden fotoğraf çekme müsaadesinin 1986 yılında sadece Burhan Doğançay’a verildiğini de hatırlamakta fayda olabilir. Eski mezbaha bölgesi Meat Packing District ve Chelsea arasındaki yüksek tren hattı, imha edilmektense High Line parkına dönüştürülerek müthiş bir gezinti parkuru oluşturulmuş. Her mevsim ayrı güzelliği olan güzergâh boyunca New York’u farklı açıdan görebilir ve binaların arasından geçerken Alfred Hitchcock’un Rear Window filminde gibi hissedebilirsiniz.

Şehirde kendinizi şımartabileceğiniz aktiviteler neler?

“Sertifikalı eğitmen olarak her gün yoga yaptığım için Golden Bridge Yoga veya Om Factory benim için gerçek şımarma sebebi.”

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

Little Italy bölgesindeki Golden Bridge Yoga‘da yeni başlayanlar kadar uzun yıllar yoga yapanlara yönelik dersler de bulunuyor. Birkaç şubesi olan Om Factory ise Aerial Yoga’yı tercih edenlerin ilk adresi olduğu için bu sınıflardaki yerlerin çok çabuk tükendiğini hatırlamakta fayda olabilir.

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

New York’ta mutlaka görülmesi gereken yerler?

“Madison Avenue’daki showroom’umun çok yakındaki Chelsea Bit Pazarı’ına ilham almak için sık giderim.”

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

1976’dan beri kurulan Chelsea Flea Market’te, 100’den fazla satıcının sunduğu binlerce eski, vintage ve antika eşyalar arasında saatler geçirilebilir. Her Cumartesi ve Pazar günü kurulan pazarda kıyafetten plaklara, tablodan efemera’ya kadar herkesi ilgilendirecek bir şey bulmak mümkün. Kardeş pazar olan Hell’s Kitchen Flea Market’i de hatırlamakta fayda olabilir.

New York’ta nereden alışveriş yapılır?

“Geçmişi oldukça bohem olan Bleecker Street’te artık harika mağazalar var. İlk Manhattan butiğimizi de orada açtık.”

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

Greenwich Village’da bulunan sokağın, New York’un bohem geçmişinde önemli bir yeri olduğu hatırlanabilir. 1950 ve 1980 yılları arasında çıkan tüm akımların merkezi olan sokakta ve bitişik nizam tuğla evleri koruma altına alınan mahallede artık ünlü butiklerde alışveriş yapmak mümkün.

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

Şehirde sizi şaşırtabilecek şeyler nedir?

“Eski bir tamirhanede yer alan Antique Garage’ın şefi ve sahibi müthiş organik yemekler yapıyor. Ayrıca kişisel antika koleksiyonu da var.”

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

Soho’da bulunan Antique Garage Türk mutfağı ağırlıklı Akdeniz lezzetleri ile tanınıyor. Duvarlardaki tablolarında incelenmesi gereken restoranın dev kristal avizesi altında bulunan 16 kişilik masası arkadaş gruplarının toplantıları için de ideal.

New York’ta tadını çıkarın…

Pizza ve hamburgeri New York gibi yapan yok. Madison Square Park’a gidin ve gerçek bir New York’lu gibi Shake Shack’te kendinizi şımartın.”

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

New York’un ilk gökdeleni Flatiron binasının gölgesindeki parkın içinde hot dog standı olarak başlayan Shake Shack, 2004’ten beri sabit hamburger restoranı olarak servis veriyor. İlk şube olma özelliğine de sahip ünlü hamburgercinin sadece New York’ta 12 şubesi var.

New York Gezi Rehberi: Elad Yifrach

New York Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeydoğusunda yer alan New York, ABD’nin en popüler eyaletlerinden biridir. Dünyadaki her ulustan insanın yaşadığı şehir, yıllar boyu birçok kültürü barındırmıştır. Dünyanın en çok turist alan şehirlerinden biri olan New York’un resmi dili İngilizce, para pirimi ise Dolar’dır.

New York’a Ne Zaman Gidilir?

Yılın her zamanı oldukça fazla turist çeken New York’un en yoğun olduğu zaman Haziran, Temmuz ve Ağustos’tur. Ayrıca kış soğuğuna rağmen New York City için en büyüleyici zaman Noel zamanıdır. Şehrin büründüğü bambaşka havası, ışıklandırmalarıyla bir yılbaşına mutlaka New York’ta girilmelidir. Yazın sıcağından ve kalabalığından kurtulmak istiyorsanız bahar ayları New York City’i gezmek için en ideal zamanlardan biridir.

Bergin Azer
Bergin Azer Tüm Yazıları