preloader

Füreya Sergisi ile Füreya Koral'ın İç Dünyasına Yolculuk

08.11.2019
Füreya Sergisi ile Füreya Koral'ın İç Dünyasına Yolculuk

Yazı Boyutu:

Çağdaş Türk seramiğinin en önemli isimlerinden Füreya Koral’ın iç dünyasına eşsiz bir yolculuğa davetlisiniz.

2017 senesinde 20. ölüm yıl dönümü için Kale Grubu tarafından hayata geçirilmiş olan ‘Füreya’ sergisi 18 Kasım 2017 – 18 Ocak 2018 tarihleri arasında Akaretler’deki Sıraevler’de sanatseverler ile buluşarak olduka büyük yankı uyandırmıştı.

Füreya Koral’ın aramızdan ayrılışının 20. yılı anısına, sanatçının bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı retrospektif sergisinde Koral’ın seramik sanatına olan tutkusunun yanı sıra sanatçının iç dünyasını ve kendini gerçekleştirme hikayesini de yakından görme şansına sahip olmuştuk. Füreya Sergisi ile Füreya Koral'ın İç Dünyasına Yolculuk

Fotoğraf: Ali Konyalı & Tarkan Kutlu

Başta seramik sanatı olmak üzere kültürel mirasımızın birçok farklı alanına destek vermeyi hedefleyen Kale Grubu, 60. kuruluş yıldönümünde yenilikçi anlayışıyla seramik-mimari birlikteliğinin öncü isimlerinden de biri olan Füreya’yı “anmak kadar anlamak” da gerektiğinin önemini vurgulamak için Füreya’yı özgün bir bakış açısı ile sanatseverlerin karşısına çıkarmıştı.

{77972}

Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy küratörlüğünde gerçekleşecek olan sergi, 40 yaşında seramikle bir anlamda yeniden doğan Füreya’nın bilinmeyen yönlerine de ışık tutan sergide, yalnızca Füreya’nın ürettiği seramik nesneler, tabaklar, porselenler ve duvar panoları değil; aynı zamanda fotoğrafları, kişisel eşyaları ile aile bireylerine dair bilgi ve belgeler de sunuldu.

Füreya Sergisi ile Füreya Koral'ın İç Dünyasına Yolculuk

Fotoğraf(üst): Ara Güler

“Sanat eseri bir şey yaratmak değil; insanlar arasında bir yol bulmak, bir gönül yolu bulmak…”

– Füreya Koral

Füreya Koral’ın Hayatı

1910 yılında İstanbul’da doğan Türkiye’de çağdaş seramiğin öncü sanatçılarından Füreya Koral, sanat hayatına 1947’de tedavi için yattığı İsviçre’deki sanatoryumda başladı. Yaşamının geç sayılabilecek bir evresinde resim ve seramik yapmaya başlayan sanatçı, tedavisinin ardından gittiği Paris’te dönemin ünlü seramik sanatçılarından Georges Serre ile tanıştı ve onun yönlendirmesiyle çeşitli seramik atölyelerinde çalıştı.

1951’de Türkiye’nin ilk özel çağdaş sanat galerisi Maya Galerisi’nde Türkiye’deki ilk kişisel sergisini açtı. Farklı teknikle sayısız obje üretmiş olan Füreya Koral, sanat tarihi literatürüne duvar seramağini mimariye dahil ettiği eserleriyle girdi. Aralarında Salon d’Octobre (Paris), Modern Sanat Müzesi (Mexico City), Napstkovo Muzeum (Prag) ve Smithsonian Institute (Washington) gibi köklü kurumların da bulunduğu birçok yerde sergi açan Füreya Koral, 1997 yılında İstanbul’da vefat etti.

Eserlerinin birer ‘yüksek sanat’ olarak görülmesine karşı çıkan Füreya’nın üretim anlayışını en iyi şu cümlesi özetliyor:

“İstiyorum ki yaptığım çini tabakta en fakir ev yemek yesin. Benim çinilerim herkesin olsun.”

Sanatı müzelere ‘hapsetmeye’ de karşı çıkan sanatçının ölümünden sonra birçok üretimi Türkiye’nin dört bir yanına dağılsa da 2017’de gerçekleştirilen bu özel sergide farklı kaynaklardan toplanarak bir araya getirilen eserler, Füreya Koral sanatı ve seramik anlayışı hakkında ziyaretçiler kapsamlı bilgiye ulaşma şansı elde etmişlerdi.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları