preloader

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Yazı Boyutu:

Detroit Otomobil Fuarı’nda sergilenen yeni otomobillerin pek çoğunu Türkiye’de, uygulanan ek vergi sebebiyle göremeyeceğiz ancak ‘Yeni Kıta’nın görkemli yeniliklerine bir göz atmaya ne dersiniz?

Detroit, yaklaşık 100 yıl boyunca otomotivin kalbinin attığı, Ford’un seri üretime geçmesiyle bir dönem dünyanın en kalabalık ve endüstriyel olarak en büyük şehri iken, günümüzde adeta bir hayalet kente döndü. Bunun sebebi ise, maliyetler sebebiyle Detroit’teki üretimlerin başka şehirlere ve hatta ülkelere kaydırılması oldu. Durum böyle olunca, Detroit Otomobil Fuarı da eski şatafatlı günlerini kaybetti. 2000’lerin sonuna kadar, ocak ayının ilk günlerinde düzenlenmesiyle, dünyanın tüm otomotiv sektörünün ilk yıllık buluşma noktası Detroit, artık farklı tarihlerde düzenlenen fuar ile geçmişteki günlerini mumla arıyor. Ama yine de bu, Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı (NAIAS)’nda yeni modellerin tanıtılmayacağı anlamını taşımıyor. 12-13 Eylül 2023 tarihlerinde kapılarını açan NAIAS 2023’teki yenilikleri bu haberimizde derledik.

GMC Arcadia: Orta Boy SUV Arayanlara!

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Kuzey Amerika ölçülerine göre orta boy SUV segmentinde yer alan GMC Arcadia, yeni jenerasyonuyla yollara çıkıyor. GMC Arcadia daha uzun ve geniş hale gelirken, üçüncü koltuk sırası kullanımda yüzde 80, kullanım dışındayken yüzde 36 daha fazla kargo alanı sunuyor. Bu haliyle ailelerin hedefine girmesi beklenen GMC Arcadia, premium detaylarıyla da ana akımın bir üstünde yer alıyor. 2.5 litrelik turbo beslemeli motorunda 328 beygir barındıran SUV, Super Cruise olarak adlandırılan yarı otonom sürüş asistanı ile de donatılabiliyor. Çok sayıda güvenlik donanımı ve dev dokunmatik ekrana ek olarak AT4 adındaki 4×4 sistemi de her koşulda ilerlenebilmesine olanak sağlıyor.

Ford Mustang Mach-E Rally: 65.000 Dolarlık Elektrikli “Gazlama” Aracı!

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Elektrikli otomobillerle beraber “gazlama” ifadesi kaybolurken, Ford Mustang’in de içinde yer aldığı “Muscle Car” ve “Pony Car” segmenti de kaybolmak üzere. Bunun bilincinde olan Ford, tamamen elektrikli ilk seri üretim otomobilinin adını, Mustang efsanesinden esinlenerek Mustang Mach-E olarak belirlemişti. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de de satışına başlanan Mustang Mach-E’nin “Rally” versiyonu da Kuzey Amerika’da gösterildi. Hem Avrupa’da hem de Kuzey Amerika’da satılması planlanan ve yollara çıkma izni de bulunan Ford Mustang Mach-E Rally’nin hem asfaltta hem de stabilize yollarda eğlence sunması planlanıyor. Bunun için araçta çok sayıda değişiklik yapılmış.

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Goodwood’da prototipi, IAA Münih’te de seri üretimi sergilenen bu yeni anlayışlı Ford Mustang Mach-E Rally, markanın Dünya Ralli Şampiyonası’ndaki zaferlerle dolu deneyiminden faydalanıyor. Ford Focus RS’i andıran tavan spoileri en dikkat çekici tasarım detayı iken, sis farlarının entegre edildiği yeni ön yüzde kapalı ızgara ve ön spoiler da bu araca özgü. “Grabber Yellow”, “Grabber Blue”, “Shadow Black”, “Eruption Green”, “Star White” ve “Glacier Gray” renk seçenekleri, siyah renkli kaput ve tavan boyamasıyla kombine ediliyor.

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Michelin CrossClimate2 all-season lastikler, beyaz renkli alaşım jantlara evsahipliği yapıyor. Standart modelden 20 mm daha yüksek altyapı, MagnaRide süspansiyonlar ve zorlu koşullara uygun hale getirilmiş yayları barındırıyor. Tüm kapıları ve çamurlukları, stabilize yollarda sıçraması muhtemel çakıllar için koruyucu filmlerle kaplanırken, ralli paçalıkları da opsiyonel olarak alınabilecek. Çift elektrikli motorunda yaklaşık 480 beygirin ve dört tekerlekten çekişin olması beklenen Ford Mustang Mach-E Rally, “RallySport Drive Mode” sayesinde gevşek zeminlerde uzun yanlamalar için daha hisli bir enerji pedalı ve hızlı geri bildirim veren süspansiyon ayarlarına geçebiliyor. Ayrıca 385 mm’lik Brembo frenler ile de tepkilerin ralli otomobillerine yakınlaşması sağlanmış.

Cadillac CT5: İkonik Sedanda Yenilikler

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

2025 için güncellenen Cadillac CT5, yeni ön tasarımı ile dikkat çekiyor. Esas yenilikler ise iç mekânda. Cadillac’ın 33 inçlik yatay ekranı, bu modele de uygulanmaya başlanıyor. 5G Wi-Fi hotspot kapasitesi ve Google içerikli multimedya sistemleri sayesinde adeta hareket eden bir bilgisayar olan Cadillac CT5, piyasada bilinen tüm güvenlik asistanlarını da standart olarak sunuyor. “Deep Space Metallic” ve “Typhoon Metallic” adındaki iki yeni renk ile de sipariş verilebilen Cadillac CT5’de 2.0 litre turbo 237 beygir ya da 3.0 litre çift turbo 335 beygir seçenekleri, istendiği takdirde 4×4 olarak da alınabiliyor.

Ford F-150: Amerikan Simgesinde 2024 Ayarlaması

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Kuzey Amerika’da yıllardır en fazla satılan araç olan Ford F-150, 2024 için tazelendi. Bilindik benzinli motorlarına ek olarak hibrit ve tamamen elektrikli versiyonlarıyla günümüz şartlarına da uyum gösteren Ford F-150, bu modelde ilk olarak revize edilmiş Ford logosunu da kullanıyor. Önceki Ford logosundan çok da bir farkı olmayan logonun daha sade ve anlaşılır olması hedeflendi. Artık çift yerine tek çerçeveli logoda daha koyu renk bir laciverde yer verilirken, Ford yazısı da logo içinde daha fazla alan kaplıyor. Bu logo, takip eden modellerde de kullanılmaya başlanacak.

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Ford F-150’deki özelliklere dönecek olursak; marka pazardaki tüm boşlukları satış şampiyonunda uygulamaya devam ediyor. Aşağıya doğru elektrikli açılan yükleme kapağına ek olarak, kapağın daha dar bir bölümü istendiği takdirde yana doğru da açılabiliyor. Bu sayede yükleme ve boşaltma esnasında alternatif oluşturuluyor.

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Yeni Pro Trailer Backup Assist donanımı sayesinde de karavan gibi arkada çekilen bir ikinci araç varken, geriye yapılan manevralarda asistan hizmeti devreye alınıyor. 6 tonu aşan devasa çekme kapasitesini barındıran F-150 ile geri geri karavan ya da benzeri çekileri park etmek neredeyse kendiliğinden gerçekleşebiliyor.

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Yeni LED gündüz farları gibi görünümdeki tazelenme detayları iç mekânda da kendini teknik altyapıda gösteriyor. Geliştirilen şerit takip asistanı, yarı otonom sürüşü de kapsıyor. Yeni head-up ekranı ve 12 inçlik dokunmatik ekran sayesinde iç mekânda multimedya gösterisi yapılıyor. Ford, F150 için yeni bir hizmeti de devreye alıyor. Kuzey Amerika’da ilk defa devreye alınan hizmet ile eğer F-150’niz çalınırsa, aracınızı uzaktan takip edebiliyorsunuz.

Ford F-150 Raptor: Tazelenen Görünüm

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Türkiye’de Ford Ranger’daki “Raptor” versiyonuyla bildiğimiz en vahşi Ford Pick-Up serisi, Kuzey Amerika’nın en çok satılan aracı F-150’de tazelenen bir versiyonda ilk olarak Detroit’te ortaya çıktı. Tasarımında ufak dokunuşlar yapılan Ford F-150 Raptor’da “Shelter Green” isimli yeni bir renk seçeneği ve yeni “Raptor” yazıları dikkat çekiyor. Ford Performance tarafından geliştirilen yeni tamponlarına, bolca arazi ekipmanı ve aydınlatma yerleştirilebilmesi de yenilikler arasında. Kişiselleştirme konusunda oldukça popüler olan Ford F-150 Raptor, Fox markalı yeni süspansiyonlarıyla da arazide her zamankinden daha yetenekli.

Jeep Gladiator: Dünyanın En Kapasiteli Pick-Up’ı!

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Türkiye ve Kuzey Amerika arasındaki ek vergi sebebiyle ülkemizde bir türlü göremediğimiz Jeep Gladiator da Detroit Otomobil Fuarı’nda, 2024 için tazelenmiş versiyonunu gösterdi. Marka tarafından “Dünyanın En Kapasiteli Arazi Aracı” olarak tanımlanan Rubicon ve Pick-Up karoserli Gladiator, sert off-road koşulları kadar şehir hayatına da uyumu her geçen gün daha da fazla yansıtmaya çalışıyor. J.D. Power’ın Kuzey Amerika’da müşterilere sorarak yaptığı kalite araştırmasında, orta boy Pick-up’lar arasında birinci olan Jeep Gladiator, 12.3 inçlik dokunmatik ekranı ve elektrikli koltukları standart olarak sunmaya başlarken, koltukların suya dayanıklı olması da böylesine bir araç için beklentiler arasında yer alıyor.

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Tüm kapıları ve tavan parçaları sökülerek havadar hale gelmesiyle de Kuzey Amerika pazarında Gladiator’un rakibi yok. 44.7 derecelik yakınlaşma ve 26 derecelik uzaklaşma açılarına ek olarak 20.9 derecelik karın açısı ve 800 mm’lik sudan geçiş kapasitesiyle Jeep Gladiator, gerçek anlamda doğada yapılacak gezintilerin “Lifestyle” aracı konumunu koruyor.

Ram 1500 TRX Final Edition: 4.000 Adet Üretilecek, 120.000 Dolarlık Veda Versiyonu!

Detroit Otomobil Fuarı 2023'teki Tüm Yenilikler

Kuzey Amerika Pick-Up pazarında “üçüncü” konumdaki seçenek olan Ram 1500, 712 beygirlik TRX ile Ford F-150 Raptor’un en dişli rakibi konumunda. 2024 yılında üretimi sonlandırılacak olan seri, 120.000 dolardan başlayan fiyatlara sahip “Final Edition”ı ile Detroit’te sergilendi. 8 renk seçeneği arasında bu modele özgü olarak “Delmonico Red”, “Night Edge Blue” ve “Harvest Sunrise” alınabilirken, iç mekânda “TRX” işlemeli deri koltuklar, TRX logolu dekorlar ve üretim adedinin yer aldığı bir de plaka ile koleksiyon değeri artırılıyor. 0-96 km/s hızlanmasını 4.5 saniyede tamamlayan bu muhteşem Pick-Up, 190 km/s maksimum hıza çıkabiliyor ve dört tekerine birden gücünü 8 kademeli otomatik şanzımanıyla aktarıyor.

{183317}

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları