preloader

Bir Marka Hikayesi: Les Benjamins

12.11.2022
Bir Marka Hikayesi: Les Benjamins

Yazı Boyutu:

Günümüz sokak modasında harikalar yaratan, dünyaca ünlü Les Benjamins’in marka hikâyesini tüm detaylarıyla bir araya getirdik.

Türk moda tasarımcıları arasından tarzı ve yakaladığı başarılarıyla sıyrılmayı başaran bir isim var: Bünyamin Aydın ve kendi adını verdiği markası Les Benjamins. Nike’tan Puma’ya, Türk Hava Yolları’ndan Coca Cola’ya dünyanın en bilinen markalarıyla iş birliği yapan; Robert Downey Jr, Travis Scott, Jay-Z, Lewis Hamilton, Luka Sabbat, Rosie Huntington-Whiteley gibi stiliyle tanınan ünlü isimlerin tercihi olmayı başaran Les Benjamin moda sahnesinde iz bırakan işler yapmaya devam ediyor.

İstanbul’daki üçüncü mağazasını Anadolu Yakası’nda Bağdat Caddesi’ne açan marka, özgün ve yeni konsepti ile sokak modasının, sanat ve teknolojinin merkezi olmayı planlıyor. Farklı kültürlerin harmanlandığı bir tasarım anlayışı sürdüren Les Benjamins’in marka hikâyesinde ise dikkat çeken birçok detay var.

Les Benjamins Tarihi

Bir Marka Hikayesi: Les Benjamins
Les Benjamins FW 2022

Bünyamin Aydın’ın henüz 19 yaşındayken kurduğu Les Benjamins, lüks sokak modası kimliği ile ön plana çıkıyor. Bünyamin Aydın’ın tasarımlarında farklı kültürleri harmanlayıp özgün bir tasarım dili geliştirmesinde hem Almanya’da hem de Türkiye’de yaşamış olması büyük etki bırakmış. Les Benjamins’in temelleri Bünyamin Aydın’ın Berlin’de kendine küçük bir koleksiyon standı tutması ile atılmış aslında. Standında dünyaca ünlü Harrods markasından sipariş alan Bünyamin Aydın’ın kendi markasını kurma yolculuğu burada başlıyor. Bu olaydan sonra hissettiği inanılmaz motivasyon ile çalışmaya devam etmiş.

2011’de başlayan ilk koleksiyonu ile sadece tişörtler değil hoodiler ve sweatshirtler de tasarlamaya başladı. Ancak Bünyamin Aydın sadece tişört ve sweatshirtler tasarlamak istemediğine karar vermiş. Vizyonunu çok daha geniş bir alana yaymak istemiş. Moda haftalarına katılan bir hazır giyim markası olmaya karar vermiş. Bu sayede ise gömleklerden kot ceketlere, ceketlerden şapkalara farklı ürün çeşitleri ile Les Benjamins’in tarihi başlamış olmuş. Modacı, İstanbul Moda Haftası’ndan sonra aldığı davet ile ilk kez Milano’da yer aldığı moda defilesinden sonra Nike tarafından belirlenen 11 tasarımcı arasından seçilen ve ilk kez Nike’a tasarım yapan Türk ünvanına sahip oldu.

Les Benjamins İsminin Hikâyesi

Bir Marka Hikayesi: Les Benjamins
Bünyamin Aydın

6 yaşında ailesi ile Almanya’ya sonrasında eğitimi için İsviçre’ye giden Bünyamin Aydın’a Benjaminno, Benjamen veya Benjamin isimleri ile hitap edilmiş. Markasının ismini ilk olarak Benjamins koymak istemiş fakat Benjamins isminin patentinin Amerikan bir müzik grubunun olduğunu öğrenmiş. Sonrasında hem Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurmuş hem de Paris’in modanın başkenti olması ve sevdiği şehirlerden biri olması ile Fransızca bir isim koymak istemiş ve böylece Les Benjamins ismi ortaya çıkmış.

Dünya Mağazalarında Les Benjamins

https://www.instagram.com/p/CXGFMPSM9gF/?hl=tr

Les Benjamins’in dünya çapında 200’den fazla mağazada satışı yapılmakta. Avrupa, Asya ve Orta Doğu’da birçok ülkede satış noktası bulunmakta. Les Benjamins’in ilk flagship mağazası ise Dubai Mall of Emirates’te bulunuyor. Mağazanın tasarımında farklı kültürlerin ruhu yansıtılmak istenmiş ayrıca Yerebatan Sarnıcı’ndan da ilham alınmış. Eski ve yeni arasında bir köprü kurup, hem modern hem de kültürel izler taşıyan bu mağaza, marka takipçilerini ve moda severleri bir araya getirmeyi amaçlamış.

Les Benjamins Bağdat Caddesi Mağazası

https://www.instagram.com/p/CeRbm2iLVC8/?hl=tr

Les Benjamins markası kurucusu ve kreatif direktörü Bünyamin Aydın, Les Benjamins Cadde mağazasının amacını “Çok kültürlü evrenimizin ruhunu yakalamak ve İstanbul gençliğinin buna katılmasına ve birlikte evrimleşmesine katkıda bulunmak” sözleriyle anlatıyor. Les Benjamins’in Bağdat Caddesi’nde açılan mağazası flagship mağaza olarak görülüyor. Kendine has özellikleri ve eşsiz tasarımı ile tanınması istenen mağaza Les Benjamins’in detayları uzun süreli mimari ortağı FOOD NYC’den Dng-Ping Wong ile birlikte tasarlanmış. Eşsiz kadın ve erkek giyim koleksiyonları ile beraber, çocuk giyim, parfüm, aksesuar ve ayakkabı kategorilerini de barındıran yeni Les Benjamins Cadde mağazasında, aynı zamanda diğer satış noktalarında olduğu gibi Nike, North Face, Y-3, Adidas gibi farklı markalar da satışa sunulacak. Les Benjamins her mağaza açılışında olduğu gibi marka, Les Benjamins Cadde Mağazası için de özel bir kapsül koleksiyon sunuyor. Koleksiyonda rahat kesimli uzun kollu t-shirt, kısa kollu t-shirt tasarımlarının yanı sıra şapka ve çantalar da yer almakta.

Les Benjamins Sonbahar/Kış 2022 Koleksiyonu

Les Benjamins’in 2022 Sonbahar/Kış koleksiyonu oldukça dikkat çekici bir isim ve videoyla tanıtıldı. ‘Herzlich Willkommen’ adı verilen koleksiyonun filmi kısa bir hikâye tadında hazırlanmış. Bünyamin Aydın’ın her zaman onu beslediğinin altını çizdiği Almanya izleri, 1960’larda Almanya’ya giden işçi hikâyesini konu alıyor.

Tasarımcı koleksiyonun özeti şu şekilde anlatıyor:

“Almanya’da yaşadığım ilk yıllarımda kimliğimi ve Türk kökenli olduğumu hep sakladım. Toplum, çocukluğumu etkileyen ve beni inciten klişelere takılıp kaldı. Yıllar geçtikçe, sürekli tekrar eden bu önyargıları bir kenara koydum ve tasarladıklarımla köklerimden aldığım ilhamı göstererek kimliği kutladım. 1965 yılında Erzurum’dan Dortmund’a işçi olarak giden dedem benim çocukluk kahramanımdı. Bugün Türk-Alman kimliğim yaratıcılığımı besliyor ve bu köklerimle gurur duyuyorum.

Les Benjamins Sonbahar/Kış 22 koleksiyonuyla işçi olarak Almanya’ya taşınan büyük anne ve dedelerimize saygı duruşunda bulunuyorum. Anıları sonsuza dek bizimle kalacak. Büyükannem ve büyükbabamın gerçek bir hikayesine dayanan bu film Erzurum, İstanbul ve Berlin’de çekildi. Onların geçmişteki fedakarlıkları bugün benim gücüm oldu. Kimliğinizi saklamayın, kendiniz olun.”

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları