Annelik ve Kariyer İlişkisi: Burcu Toppare
Yazı Boyutu:
Anne olduktan sonra işi bırakan ve bir süre sonra geri dönen kadınlarla beraberiz… TÜRKONFED çatısı altında Proje Koordinatörü olarak görev alan Burcu Toppare işe dönüş hikâyesini OGGUSTO’ya anlattı.
İşe geri dönme kararını neyin tetiklediğini ve bu kararı alırken hangi faktörlerin etkili olduğunu anlatır mısınız?
İşe dönmeye oğlum ilkokula başladığı zaman karar verdim ve iş aramaya başladım. Bu arada daha önce de duyduğum Yenidenbiz Derneği’ne gönüllü ve aday olarak başvurdum. Bir senenin sonunda da Eylül 2023 itibariyla iş bulup, iş hayatına geri dönüş yaptım. Bu kararı alırken benim için en önemli faktör oğlumun artık büyümüş olması ve kendim için bir şeyler yapmam gerektiğine inanmak oldu.
İşe dönüş sürecinde sizin için en değerli destek kaynakları neydi? Bu süreçte size ilham veren kitap, podcast, TEDx vb. gibi kaynaklar da var mı?
Bu süreçte Yenidenbiz Derneği’nin mentorluk programına başvurmuştum. Ve oradaki mentorum Sevim’in güvenimin yerine gelmesine yönelik desteği çok oldu. Ayrıca ailemin ve arkadaşlarımın iş ararken bana olan desteklerini de belirtmem lazım.
İşe dönüş yaptıktan sonra kariyer hedeflerinizde herhangi bir değişiklik oldu mu? Uzun vadeli kariyer planlarınızı nasıl şekillendirdiniz?
Aslında çok da uzun vadeli bir kariyer programı yaptığımı söyleyemem. Şu an bir STK’da çalışmaya başladım ve şehir plancısı olarak aslında çalışmak daha önce istediğim ama bir türlü deneyimleme fırsatı bulamadığım bir alandı.
İlk etapta bu alanda kendimi nasıl geliştirebilirim, nasıl faydalı olabilirim, faydalanabilirim ve öğrenebilirim düşüncesindeyim. Kısa vadede çalışmakta olduğum projeyi başarıyla bitirmek ve daha sonra da başka bir sosyal sorumluluk projesinde yer almak istiyorum.
Günlük rutininizi nasıl yönetiyorsunuz ve iş ile aile yaşamınız arasında nasıl bir denge kuruyorsunuz? Bu dengeyi bulmak isteyen kadınlar için vereceğiniz en önemli tavsiye ne olur?
Çalıştığım kurum hibrit çalışma sistemine sahip olduğu ve kadın odaklı bir STK olduğu için çocuğumu okula bırakıp işe gidip, çıkışta da okuldan alıp eve gelebiliyorum. Ama gerekirse hafta sonu da çalıştığım oluyor. Toplantı veya özel zamanlarda da eşimle konuşup ona göre bir program yapıyoruz. Bir yardımcı ve aile büyüğü desteğimiz olmadığı için genel olarak ona göre işlerimizi düzenlemeye çalışıyoruz.
En önemli tavsiyem alabildikleri herkesten destek almaları. Bu eş olabilir (ki destek yerine zaten normalde paylaşım olması gerekiyor ama herkesin çalışma hayatı ve yaşam tarzı farklı olabiliyor), aile büyükleri olabilir, arkadaş veya yardımcı olabilir. Diğer türlü her şeye yetişmek çok yorucu, stresli ve yıpratıcı. Bu sebeple iş paylaşımı yapabilmek önemli.
Yaşamınızı ve kararlarınızı şekillendiren bir hayat mottonuz var mı? Bu motto size günlük yaşamınızda nasıl bir rehberlik ediyor?
Çok düşününce insanın ya da en azından kendimin hareket edemediğini fark ettim. Çünkü ne kadar düşünürsen düşün, o anda bir çözüm bulamayabiliyorsun ama yola çıktığında çözümler de kendisiyle beraber geliyor. Ben işe başlamadan önce hep nasıl yardımcı bulacağım, iş yeri çok uzak olursa nasıl gidip geleceğim, çocuğum hasta olsa nasıl bırakırım vs. gibi sorular yüzünden korkuyordum doğrusu. Ama bir şekilde başlarsam çözümleri de ona göre şekillendiririm diye düşünüp harekete geçmeye karar verdim. O yüzden gerçekten bir şeyi istiyorsak, mükemmel şekilde olsun diye beklemek veya plan yapmak yerine adım atmak ve bir yerden başlamak gerektiğine inanıyorum. Ayrıca hayatta hiçbir şey için de geç veya imkansız değilmiş, onu öğrendim.
Şu anda bulunduğunuz noktadan baktığınızda, gelecekte kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
Birkaç sene daha sosyal sorumluluk projelerinde tecrübe edinip (uluslararası bir STK da dahil) sonrasında kendi danışmanlık firmamı kurmuş olmayı dilerim.