Annelik ve Kariyer İlişkisi: Deniz Ertürk
Yazı Boyutu:
Anne olduktan sonra işi bırakan ve bir süre sonra geri dönen kadınlarla beraberiz… Veri Bilgi Merkezi’nde Digitalization and Automation Manager olarak çalışan Deniz Ertürk, işe dönüş hikâyesini OGGUSTO’ya anlattı.
İşe geri dönme kararını neyin tetiklediğini ve bu kararı alırken hangi faktörlerin etkili olduğunu anlatır mısınız?
Ekonomik olarak tam bağımsız olmak, bir şeyler üretebiliyor olmak, bilgi ve deneyimi aktarabilmek benim için çok önemliydi. Toplum tarafından işe ara verdiğim için fazlasıyla yargılandığım dönemlerde kendime ve sık sık etrafımda temasta bulunduğum kişilere;
- Anneliğin çalışma hayatına engel olmadığını,
- İş hayatına ara vermenin bize bu platformdan uzaklaştırmadığı hatta farklı bakış açıları kazanarak, güçlenerek devam edebileceğimizi hatırlatmam gerekti.
Aynı zamanda bizimle aynı engellerle karşılaşan bugün ve yarının kadınlarına rol model olmak da ana motivasyon kaynaklarımdan birisiyidi.
İşe dönüş sürecinde sizin için en değerli destek kaynakları neydi? Bu süreçte size ilham veren kitap, podcast, TEDx vb. gibi kaynaklar da var mı?
Bulduğum her fırsatı kendimi geliştirmek için kullandım. Bazen satır aralarında, bazen film repliklerinde ihtiyacım olan motivasyon cümlelerini buldum. Gerçekten ne istediğinizi biliyorsanız etrafınızda bu hayalinize hizmet edecek araçları seçerek çıkartabiliyorsunuz. Mühim olan düştüğünüzde kalkabileceğinizi ve yine yeniden düşebileceğinizi bilmek. İç motivasyonunuzun yüksek olması ve sizin kendi çabanızla bunu hep canlı tutmanız gerek.
Bu süreçte YenidenBiz aracılığıyla katıldığım eğitim ve seminerler çok kıymetliydi. Pandemi dönemi öncesinde yüz yüze olduğu için katılamadığım, pandemiyle birlikte online platforma taşınan neredeyse tüm webinar ve eğitimlere katıldım.
Farklı insan hikâyeleri özellikle başarılı kadın hikâyeleri okudum, izledim, dinledim. Örneğin; Neslişah Sultan, Madam Curie, Michelle Obama, Betül Mardin, Türkan Saylan, Maye Musk gibi. Zaman ve mekândan farklı olmaksızın hikâyelerimizin çok benzer olduğunu gördüğümde bazen üzüldüm. Bazen cesaretle yoluma devam ettim.
İşe dönüş yaptıktan sonra kariyer hedeflerinizde herhangi bir değişiklik oldu mu? Uzun vadeli kariyer planlarınızı nasıl şekillendirdiniz?
Yepyeni bir disiplin ile iş hayatına göre döndüm. Deneyimlerim ve bugün arasında köprüler kurarak ilerliyorum. Gelecek için oltalar atıyorum. Bu durum yaşantıma farklı bir heyecan, zorluk kattı. Fakat her geçen gün zorlukların üzerinden gelebildiğimi görmek çok mutlu etti. Konfor alanında kalmak bazen paslanmamıza neden olabiliyor.
Teknolojinin hayatımızı bu kadar hızlı değiştirdiği bir dünyada uzun vadede plan yapmak artık anlamlı gelmiyor. Değişen zaman ve ihtiyaçlara göre mümkün olduğunca etik, esnek, gelişmeye ve öğrenmeye açık, öğrendiklerini deneyime aktarabilen, uygulayabilen dinamik bir kariyer yolunda ilerlemeyi hedefliyorum.
Günlük rutininizi nasıl yönetiyorsunuz ve iş ile aile yaşamınız arasında nasıl bir denge kuruyorsunuz? Bu dengeyi bulmak isteyen kadınlar için vereceğiniz en önemli tavsiye ne olur?
Durum analizi yapıyorum, önceliklerimi belirliyorum ve planlama yapıyorum. Tabii ki bazen sapmalar oluyor. Sürecin farkında olduğum için bunları da kolaylıkla tolere edebiliyorum. İşlerimi biriktirmeden tamamlamaya çalışıyorum. Zihnim çok yorulduğunda küçük yürüyüşler yapıyorum. Kulağıma hoş gelen müzikler dinliyorum. Teknolojiyi bir öğrenme aracı olarak kullanmaya çalışıyorum.
Ailemi iş bölümü yapmak için ikna etmeye çalışıyorum. Bazen başarılı oluyorum, bazen olamıyorum. Denemekten vazgeçmiyorum!
Yaşamınızı ve kararlarınızı şekillendiren bir hayat mottonuz var mı? Bu motto size günlük yaşamınızda nasıl bir rehberlik ediyor?
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sağlık için bir tanımı var. “Sağlık; sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.” Bu tanımı çok seviyorum ve kararlarımın bu çerçevede olmasına özen gösteriyorum.
Motivasyon cümlelerim yaşadığım gün ve duruma göre değişebilir. Çalışma hayatına ara verdiğim dönemde çok sevdiğim bir cümleyi paylaşmak isterim. Oğlum için aldığım, Tuğba Coşkuner’in Ormanı Yemek Yasak kitabında okumuştum:
Şu anda bulunduğunuz noktadan baktığınızda, gelecekte kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
Bu soruya içinde bulunduğumuz belirsizlik ve hız çağında bu şirket bu unvan vs şeklinde yanıt veremeyeceğim. Çünkü fırsatlar ve tehditler geçmişten çok farklı. Temel değerlerimizi koruyarak kurduğumuz hayallerde dahi esnek olmak gerekiyor. Benim için kilit nokta ekonomik olarak tam bağımsız, sağlıklı bir insan olarak yaşam sürdürebilmek. Bu şekilde içinde bulunduğum yaşama da katkı sağlayabileceğime inanıyorum.