Annelik ve Kariyer İlişkisi: Didem Akı
Yazı Boyutu:
Anne olduktan sonra işi bırakan ve bir süre sonra geri dönen kadınlarla beraberiz… Intertech şirketinde Ürün Yöneticisi olarak çalışan Didem Akı, işe dönüş hikâyesini OGGUSTO’ya anlattı.
İşe geri dönme kararını neyin tetiklediğini ve bu kararı alırken hangi faktörlerin etkili olduğunu anlatır mısınız?
Üniversite mezuniyetimden itibaren bebeğim doğana kadar iş hayatında aktif şekilde yer alan bir kadın olarak, doğumdan sonra 2 yıl ara verme kararını almam çok kolay olmadı. Ancak oğlumu kendimin büyütme, onun her anına tanıklık etme fikri her zaman çok cezbediciydi. Mükemmel deneyimler edindiğim, tarifsiz duygular yaşadığım ayrılık kararımdan hiç pişman olmadığım 2 yıldı…
Yeniden işe dönme kararını verdiğimde ise oğlum 2 yaşındaydı, aramızdaki güvenli bağın kurulduğuna; kendimi ertelemeden, bebeğimi de ihmal etmeden işe dönmek istediğime emin olmuştum. “Çocuk da yaparım kariyer de” diyerek ona iyi bir rol model olma düşüncesini; sanılanın aksine çocuklarının gelişiminin sadece ev kadını olan annelere göre de daha hızlı olduğu yönündeki araştırma sonuçlarını da bohçama koyarak çıktım yola. Bebeğim büyüdüğünde ‘İyi ki annem çalışmış, her konuda olduğu gibi iş hayatı ile ilgili konuları da ilk anneme danışmalıyım’ diye düşünecek olması hayali beni harekete geçiren en önemli motivasyon kaynağım oldu.
İşe dönüş sürecinde sizin için en değerli destek kaynakları neydi? Bu süreçte size ilham veren kitap, podcast, TEDx vb. gibi kaynaklar da var mı?
En önemli kaynağım oğluma iyi bir rol model olma fikriydi ama bu süreçte yalnız değildim! Yakın dostum Hande iş ilanlarına başvurmam için beni teşvik etti ve her zaman yanımda oldu. Intertech’te ise değerli yöneticim Esra Hanım, bana yol gösterdi ve mentorluk yaptı. Kendisinden çok şey öğreniyorum ve her zaman desteğini hissediyorum.
İşe dönüş yaptıktan sonra kariyer hedeflerinizde herhangi bir değişiklik oldu mu? Uzun vadeli kariyer planlarınızı nasıl şekillendirdiniz?
İş arayış sürecim çok uzun sürmese de özellikle bu süreçte edindiğim deneyimler, beni kadınlara ve annelere karşı daha duyarlı bir lider olmaya teşvik etti. Kendi deneyimlerimi paylaşarak, diğer kadınlara da ilham vermeye çalışıyorum.
Günlük rutininizi nasıl yönetiyorsunuz ve iş ile aile yaşamınız arasında nasıl bir denge kuruyorsunuz? Bu dengeyi bulmak isteyen kadınlar için vereceğiniz en önemli tavsiye ne olur?
Hayatın her alanında denge olması gerektiğini düşünüyorum. Hem kişisel hem de profesyonel hayatımda denge sağlamak için aşağıdaki konuları önemsiyorum:
- Zamanımı etkili bir şekilde yönetmek ve önceliklerimi belirlemek,
- İş ve özel hayatım arasındaki sınırları belirlemek,
- Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, yeterli uyku ve stresi yönetmek,
- Zamanımı sevdiklerime ayırmak, bağlarımı güçlendirmek,
- Kendimi sürekli olarak geliştirmek ve hobilerime zaman ayırmak,
- Esnek olmak, değişen koşullara uyum sağlamak.
Yaşamınızı ve kararlarınızı şekillendiren bir hayat mottonuz var mı? Bu motto size günlük yaşamınızda nasıl bir rehberlik ediyor?
“Deneme, keşfin başlangıcıdır” mottosu yoluma ışık tutar. Denemenin ve hatalar yapmanın keşif ve öğrenme sürecinin bir parçası olduğunu, günlük yaşamımda yeni şeyler denemekten korkmamamı ve hataların doğal olduğunu kabul etmemi hatırlatır. Yeni bir beceri öğrenirken, bir projeyi başlatırken veya bir hedefe doğru ilerlerken, deneme ve hata yapma sürecinin kaçınılmaz olduğunu anlamamı sağlar. Bir şeyi denemeden önce, onun hakkında bilgi edinmek ve hazırlıklı olmak önemli ancak gerçek öğrenme ve gelişme deneyimlerinin ancak deneyerek elde edildiğine inanıyorum.
Şu anda bulunduğunuz noktadan baktığınızda, gelecekte kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
“Kadınları güçlendir, dünyayı değiştir” sloganıyla kadınların güçlendirilmesi aynı zamanda toplumun genel refahı seviyesinin daha iyi noktalara gelebilmesi için çalışmalarına devam eden, sevdiği işi yapmaya devam eden, çok üreten, çok dinleyen, çok düşünen, hayattan keyif alan biri olarak gelecek versiyonumda kendimi görmek istiyorum.