Başarılı Bir Kariyer İnşa Etmenin Yolları: Şeyma Bahşi, Astellas
Yazı Boyutu:
Astellas İlaç Türkiye Genel Müdürü Şeyma Bahşi, iyi bir kariyer hikayesi yaratmanın yollarını anlatıyor.
Başarılı bir kariyer inşa ettiğini düşündüğünüz kişilerin ortak özellikleri nelerdir?
Başarılı bir kariyer yolculuğu için her şeyden önce, kişinin enerjisini hangi amaç uğruna kullanmak istediğine karar vermesinin ve bu karar doğrultusunda belirlediği hedeflerinin peşinden gitmesinin kritik olduğunu düşünüyorum. Sorunlar karşısında pes etmeden yola devam etmek, sorumluluk almaktan çekinmemek, yenilikçi ve meraklı olmak, tecrübeli mentorlarla çalışarak öğrenmeye ve gelişmeye açık olmak başarılı kariyer inşası için önemli özelliklerin başında geliyor. Ayrıca bu gelişim sürecinde kişilerin kendilerine zaman ayırmalarını da çok önemli görüyorum.
Kariyerlerinde istedikleri yere gelmiş çalışanların iyi birer dinleyici olduklarını da söylemem gerekiyor. Bu özellikleri, hiç şüphesiz karşılarındaki kişileri daha iyi anlayabilmelerini, sorunları ve fırsatları daha kolay görebilmelerini, farklı fikirlerden öğrenerek daha esnek, daha yaratıcı bakış açıları edinmelerini sağlıyor. Bu edinimler ise iş yaşamlarına güçlü liderlik, tecrübe ve çeviklik olarak yansıyor.
İyi bir kariyer hikayesi yaratmak için nasıl bir yol izlenmeli?
İyi bir kariyer hikayesi oluşturabilmek için kişinin öncelikle hangi sektörde, nasıl bir görev yapacağını ve hedeflerini doğru belirlemesi gerektiğine inanıyorum. Bunun için kendisini ve sahip olduğu becerileri iyi tanımalı, eğitimini ve yeteneklerini gözden geçirmeli, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olmalıdır. İş yaşamına başladıktan sonra ise, işinin en iyisi olabilmek için kendisini sürekli geliştirmeli, okumayı ve araştırmayı sevmeli, içsel motivasyon becerileri edinmeli diye düşünüyorum.
Kısa, orta ve uzun vade için ölçülebilir, net hedefler koymak ve bu hedeflere ne kadar sürede hangi yöntemler ve araçlar ile ulaşılacağıyla ilgili bir plan oluşturmak da oldukça önemli. Tüm bunların dışında; iyi bir kariyer ve liderlik yolu için;
- Vizyon oluşturabilen ve strateji geliştiren,
- Etkin ve verimli çalışan,
- Hedefleri gerçekleştiren ve sonuç alan,
- Şirket değerlerini ve kültürünü benimseyen ve tüm ekibinin benimsemesini sağlayan,
- Çalışanları ve paydaşları odağında tutan,
- Zor durumlarda duygusal düşüşler yaşamadan, pratik çözümler üretebilecek becerilere sahip olan ve iş ilişkilerini doğru şekilde yönetebilen kişilerin başarılı olacağına inanıyorum.
Başarılı bir kariyer yaratmak için önce hangi ezberleri bozmak gerekir?
Öncelikle konfor alanından çıkabilmek gerektiğini düşünüyorum. Alışılmış rutinlerle iş yapmak, kişinin yaratıcılığının ve çevikliğinin önünde bir engel oluşturuyor. İş yaşamında ezber bozmak için kalıplaşmış, doğru olarak benimsenmiş tüm iş yöntemleri ve düşünceler tek tek ele alınmalı ve sorgulanmalıdır. Değişime ve gelişime direnç gösteren alışkanlıklardan vazgeçmeye çalışılmalıdır. Bunu yapmak bazen tek başına kolay olmayabilir ama bu noktada bir mentor desteği alınabilir.
Tüm bunların yanında duygusal ve sosyal zekâyı da çok önemsiyorum. Hem kendimizin hem de başkalarının duygularını tanımamıza imkân sağlıyor. Duyguların enerjisini günlük yaşamımıza ve işimize etkin bir biçimde yansıtarak onlara uygun tepkiler vermemize olanak tanıdığını düşünüyorum. Duygular çoğu durumda, sanıldığının aksine sağduyu ve mantıklı düşünce ile çelişmezler, aksine sağduyulu ve mantıklı düşünmeyi zorlar ve başarıya ulaştırırlar.
Diğer bir noktada, hatalarımızı, başarının süsü olarak görme bakış açısı. Zira, hatalar, ders çıkarmamızı ve öğrenmemizi sağlarken, aynı zamanda gelişim için güzel fırsatlar barındırır.
Kusursuzlaşma tuzağına düşülmemesini öneririm.
Başarılı bir kariyer hikayesi yaratmada esin kaynağı olabilecek önerileriniz nelerdir?
PepsiCo’nun eski CEO’su Indra Nooyi’nin kitabı “My Life in Full: Work, Family, and Our Future” son zamanlarda okuduğum ilham verici kitaplardan biri idi. Fortune 50 şirketini yöneten ilk göçmen kadın olan Indra Nooyi’nin efsanevi kariyerine nasıl ulaştığı ve yaşadığı zorlukları nasıl aştığı ile ilgili oldukça güçlü bir kitap.
Ayrıca, liderlik konusunda da “Multipliers: How the best leaders make everyone smarter” ve “The Fearless Organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth” severek okuduğum kitaplar arasında.
En çok izlenen TED Talk’lardan biri olan “Grit: The power of passion and perseverance by Angela Lee Duckworth” iş hayatına dair güzel mesajlar çıkarabileceğimiz bir konuşma. Grit kelimesinin karşılığı olarak tutku (ne istediğinize dair derin, kalıcı bilgi) ve azmin (sıkı çalışma ve dayanıklılık) birleşimindeki önem, bu konuşmada güçlü bir şekilde aktarılıyor.