Girişimcilikte Başarı İçin Doğru Stratejiler

Yazı Boyutu:
Startups.watch Kurucusu Serkan Ünsal, girişimciliğin en kritik kararlarını ve globalleşme yolunda stratejik adımları anlatıyor.
Girişimcilik, sadece iyi bir fikre sahip olmakla bitmiyor. Doğru sektörü seçmek, iş modelini sağlam temeller üzerine kurmak ve en önemlisi global düşünebilmek gerekiyor. Başarıya ulaşan girişimlerin arkasında, veriye dayalı kararlar alan, ticari zekasını doğru kullanan ve değişen piyasa dinamiklerine hızla adapte olabilen liderler var.
Bu yüzden, Türkiye Girişimcilik Vakfı iş birliğiyle, ekosisteme yön veren girişimcilerle yaptığımız röportaj serimize devam ediyoruz. Serimizin bu bölümünde, Startups.watch Kurucusu Serkan Ünsal ile bir araya geldik. Girişimcilikte stratejik düşünmenin, globalleşmenin ve yatırım süreçlerinde doğru hamleleri yapmanın önemini konuştuk.
Ünsal, sektör seçiminden yatırım süreçlerine kadar, girişimciliğin en kritik noktalarına ışık tutuyor.
Girişimcilik dünyasında ilgiyle takip ettiğiniz isimler var mı?
Tek bir isim yok açıkçası. Herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Linkedin’de, Twitter’da, Medium’da yüzlerce girişimciyi ve yatırımcıyı takip ediyorum.
Girişimcilikle ilgili en beğendiğiniz kitaplar, takip ettiğiniz sosyal medya hesapları ve TEDx vb. konuşmalar hangileri? Bu yolculukta size neler ışık tuttu?
Lean Startup, Zero to One, Rework, Mastering the VC Game en beğendiğim kitaplar. Şu anda en beslendiğim kanallar ise Linkedin ve Medium. İkisinde de çok kaliteli paylaşımlar oluyor. Twitter’da eskiye göre çok karışık içerikler karşıma çıkıyor. O yüzden artık Twitter’dan yeterince beslenemiyorum.
Girişimcilik kariyerinizde “Bugün olsaydı bunu böyle yapardım” diyeceğiniz hatalar neler?
İlk girişimim B2C idi. Şu anki kafa yapımla asla B2C’ye girmezdim. B2B kurumsal geçmişi olan ve iyi bir ağı olanlar için çok daha kolay geliyor.
Girişimcilikle ilgili verdiğiniz en doğru karar neydi?
Önce sektörü ve iş modelini belirlemek verdiğim en doğru karardı. Önce fikir bulup sonra onun etrafını inşa etmeye çalışmadım. Önce hangi sektörde olmalıyım ve nasıl bir iş modelim olmalı diye başlamak verdiğim en doğru karardı.
Bir girişimcide olmazsa olmaz üç özellik nedir?
Birincisi T şeklinde olmak. Yani bir konuda uzman olmak ve diğer konularda az çok bilgi sahibi olmak. İkincisi sabırlı olmak. Üçüncüsü ise ticari zekaya sahip olmak.
Yatırım turlarına çıkan girişimcilere önerileriniz neler olur?
Yatırım turuna çok geç çıkmayın. Hem yatırımcılarla görüşme, hem paranın bankanıza yatması 5-6 ayı bulabilir. O yüzden erken hareket etmek gerekiyor.
Bir girişimcinin asla göz ardı etmemesi gerektiğini düşündüğünüz stratejiler var mı?
Kesinlikle globalleşme. Türkiye’de işlerini yoluna koyayım, sonra globale bakarım diye düşünmemek gerek. İlk günden globalleşme için adım atmak gerekiyor. Yoksa girişim bir yerde tıkanıyor ve patinaj yapmaya başlıyor.
Girişimcilik ekosisteminin genç girişimcilerden ve yatırımcılardan beklentileri neler?
Girişimcilerden ana beklenti tüm dünyanın sorunlarını çözecek girişimler yaratmaları. Yoksa asla globalleşemeyen küçük binlerce girişimimiz oluyor. Yatırımcılardan ana beklenti ise girişimlerin bir sonraki turda global yatırımcılara gitmesinde köprü olmak.