Şehre Dönüş İçin İlham Veren Söyleşiler: Ender Özgün
Yazı Boyutu:
Hepsiburada CMO’su Ender Özgün, şehre dönüşte verimliliğini ve motivasyonunu nasıl arttırdığını anlatıyor.
Şehre dönüş sürecinde kendinizi işe ve yaşama nasıl motive ediyorsunuz?
İş ve yaşam benim için iki ayrı kavram değil aslında… İşim normal hayat rutinimin bir parçası. Burada önemsediğim şey bu ikisini dengede götürmek. Tatilde olduğum vakti geriye dönük bir değerlendirme, dönüşü de uygulama gibi görüyorum. Hepsiburada ekibi her gün milyonlarca müşterisinin hayatlarının her anında yanında olarak, onların dijital yol arkadaşı olmak ve “İyi ki varsın Hepsiburada” demeleri çalışıyor, ben de gerek tatilde gerek iş yerinde, hayatımın her anında motivasyonumu koruyorum diyebilirim…
Verimliliğinizi artırma sırlarınız neler?
“Amaca yönelik iş/purpose” kavramı, şirketlerin ve ekiplerin anlamlı bir amaca hizmet etmek için özel çaba göstermesi verimlilikle ilgili üzerinde durduğum konulardan biri. Şirketin ekosisteminde her yapılan işin amacı, varoluş sebebine ve değerler zincirine yönelik olmalı. Bu yaklaşımın da tüm ekiplerin verimliliğini artırdığını düşünüyorum. Aynı şekilde kurumsal düzeyde çevik/agile olma, organizasyon genelinde çok sayıda küçük ve uçtan uca sorumlu takımın ahenk içinde çalışmasını verimliliği artırma anlamında oldukça kritik buluyorum.
İşe dönüş sürecinde sizi en heyecanlandıran proje hangisi?
Hepsiburada’da tüm projelerimize aynı heyecanla yaklaşıyoruz ekipçe. Hatta Hepsiburada ekibinin başarı sırrının da bu değişmeyen heyecan olduğunu söyleyebilirim. Özellikle proje söylemem gerekirse bu yıl Temmuz ayında devreye aldığımız ‘Hepsiburada Premium’ Türkiye’de e-ticaret sektöründe standartları yeniden tanımlamasıyla hepimizde farklı bir coşku yarattı diyebilirim.
Dinlediğiniz podcast yayınları varsa hangileri?
Son zamanlarda sesli kitap uygulamaları üzerinden takip ettiğim yazarların kitaplarını dinlemek benim için bir rutine dönüştü. Malcolm Gladwell’in kaleme aldığı “Blink: The Power of Thinking Without Thinking” keyifle dinlediğim son kitap oldu.
Türkiye’den ise “5 Dakikada Teknoloji Gündemi” podcast’ini çok kısa sürede teknoloji ve girişimcilik alanındaki gündemi yakalamak adına çoğunlukla yoldayken dinliyorum.
İş toplantıları için sevdiğiniz restaurant hangisi?
Da Mario Etiler, Ali Ocakbaşı bu aralar keyifle gittiğim mekanlar…
Şehir hayatınızda size eşlik eden kitaplar hangileri?
Okuduğum kitapları seçerken konuları farklı kaynaklardan, teknik boyutta incelemeye özen gösteriyorum. Sürekli gelişim ve değişim içinde olan bir sektörde olmak, bu hızı yakalamak için farklı kaynakları takip etmeyi gerektiriyor bana göre. Bu anlamda son zamanlarda SEO kavramını hem teknik hem de kavramsal anlamda okuma fırsatım oldu. Jim Collins bu alanda etkileyici bulduğum yazarlardan biri.
Akademisyen Edward de Bono’nun “Lateral thinking: Creativity Step by Step” son okuduklarım arasında yaratıcı düşünme konusunda bana ilham veren kitaplardan biri oldu.
Liderlik ve kurumsal danışmanlık konusunda ilgi çekici yazılar kaleme alan Stephan Covey’in kitaplarını da mesleki anlamda etkileyici ve geliştirici buluyorum.
Pazarlama alanında akademik olarak da okutulan Robert B. Cialdini’den “Influence: The Psychology of Persuasion” hem keyifle okuduğum hem de ekibime tavsiye ettiğim kitaplardan biri.