Yurt Dışında Çalışma Hayatı
Yazı Boyutu:
Farklı ülkelerde yaşayıp, farklı sektörlerde çalışan kişilerden öneriler aldık! Yeni bir kültüre ve iş ortamına uyum sağlamanın yollarında yabancı bir ülkede kariyer yapmanın ipuçlarına kadar, birçok konuyu mercek altına aldık.
Ayşegül İldeniz
Global Teknoloji Lideri, Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSIAD Silikon Vadisi Network Başkanı
“San Francisco, benim yüksek öğrenimimi aldığım ve yakından tanıdığım teknolojinin kalbi olan bir bölge. Buradaki deneyim ise çok farklı oldu; sosyal çevrem Amerikalılardan oluşsa da iş yaşamında birlikte hareket ettiğim insanlar nedeniyle çok farklı milletlerden gelen, son derece başarılı ama aynı zamanda çok rekabetçi insanlardı. Silikon Vadisi’nin rekabeti başka boyutlarda bir rekabet. Büyük fikirler, zeki insanlar ve büyük miktarda dönen para ile karşı karşıya kaldım. Bu, yöneticilik kariyerimde farklı bir boyuta geçmeme neden olan bir sıçrama oldu. İstediğiniz her şeyi yapabilecek kapasiteye sahip insanlar ve yatırımcılarla birlikte olunca, bakış açınız çok daha geniş ve agresif hale geliyor.”
Röportajı okumak için tıklayın.
Eda Yıldırım;
Sr. Creative Project Manager
“Başka bir ülkede kalifiye bir rol ile hayat kurmaya hazır hissetmek değil de hazırlanmak diye bir şey var. Yani teklif alan ve almayan insanları ayırdığını düşündüğüm en belirgin farklılıklar; teklif alan kişiler emek harcayıp, süreci bir proje olarak görüp, sürece uygun araştırmalar yapıyor. Teklif almayan ama almayı isteyen kişiler ise genelde konuyu hayal etme boyutunda tutuyor ve hiçbir özel çalışma yapmadan olmaması üzerine yakınıyor. Kendi sürecimi bir kenara koyduğumda farklı alanlarda ve farklı vize tipleriyle yurt dışına taşınmış insanların hikayeleri bana şu klasik cümleyi hatırlatıyor; “kafaya koyan yapıyor”.
Röportajı okumak için tıklayın.
Ege Edi Siva
Oracle EMEA Cloud Applications, Strategy Director
“Kültür açısından da hem içinde olduğunuz toplumu hem de şirket kültürünü gözleyip yazılı olan veya olmayan usulleri iyi anlamak gerekiyor. Örneğin, İngiltere’de esas olan “plan”dır ve planlar değişebilir ama sürprizler çok sevilmez. Çin ve Japonya gibi pazarlarda ise esas olan hiyerarşi, patron ne derse o. Türkiye’de biz hızı seviyoruz, bir yandan patron güçlü bir figür ama aynı zamanda bireyin iş bitiriciliği, sonuç ve çözüm odaklılığı, pratikliği de önemli. Örneğin, eğer Türkiye’deki gibi son dakikacılığa İngiltere’de devam ederseniz soğuk duş etkisi yaratırsınız, yapmayın!”
Röportajı okumak için tıklayın.
Güven Dalgıç
Yves Saint Laurent & IT Cosmetics General Manager DACH
“Başarı için elbette dil becerilerini geliştirmek, kültürel farkındalığı artırmak ve uluslararası deneyim kazanmak önemli adımlardır. Ancak aynı zamanda, bu yolculuğun bazen zorlu ve karmaşık olabileceğini de bilmeleri gerekiyor. Yeni bir ülkeye taşınmak, farklı bir kültürde çalışmak ve uzakta sevdiklerinizden ayrı kalmak gayet zorlayıcı olabiliyor. Bu süreçte, esneklik, sabır ve kararlılık çok önemlidir. Gidilen yerdeki kültürel veya geleneksel farklılıkları iyi sentezleyip, onları yargılamak yerine adapte olmayı öğrenmek süreci kolaylaştıracaktır. En azından benim tecrübelerim bana bunu öğretti diyebilirim.”
Röportajı okumak için tıklayın.
Mert Şenyuva
Head of Product Management – Prepaid and Cashback
“Yurt dışında yöneticilik yapmak için bir takım basamakları çıkmak gerekecektir. Öncelikle yaptığınız işte kendinizi geliştirmek için kendinize yatırım yapmanız gerekli. Her işte olduğu gibi yurt dışı için karşınıza gelecek bir fırsata başvurduğunuzda, ilk değerlendirilecek olan şey sizin sahip olduğunuz yetenekler ve iş deneyiminiz. Bu nedenle öncelikle yaptığınız işte iyi olmanız ve sahip olduğunuz yetenekleri destekleyecek kanıtlar sunabilmeniz önemli. Çalıştığınız firmadan sizi önemli gördüğünüz eğitimlere göndermelerini istemek, kendiniz online eğitimlere katılmanızı faydalı olacaktır.”
Röportajı okumak için tıklayın.
Nisa Genç
Coca-Cola Avrupa, Kategori Pazarlama Direktörü
“Tüketici odaklılık ve farklı kültürlerle tanışma isteği, kariyer seçimlerimde öncelikli oldu. Bu nedenle Türkiye’de çalıştığım zamanlarda bile, yurt dışındaki pozisyonların gereksinimlerine uyum sağlayacak şekilde kendimi geliştirmek benim için her zaman önemliydi. Yeni deneyimler kazanmaya açık olmak, işe olan tutkuyu, merakı ve güçlü iş disiplinini ortaya koymak fark yaratabilecek faktörlerden bazıları.”
Röportajı okumak için tıklayın.
Yiğit Sezgin
Fairmont Hotels & Resorts, Global Chief Brand & Commercial Officer
“Bana sorarsanız, amaç yurt dışında çalışmak değil; ancak çalıştığınız şirketlerde yükselmek ve yükselebilmek için mesul olduğunuz bölgeleri genişletmek. Tabii ki, mümkünse bunu bir süre Türkiye’den yaparak ülkemizi daha stratejik bir konuma getirebilmek. Ancak doğal olarak markaların merkez ofisleri çoğunlukla kaydoldukları ülkede/sehirde bulunuyor ve tabii ki bir süre sonra oraya doğru hareket edebilmek gerekiyor. Tavsiyelerimin başında lisanı iyi bilmek geliyor, hem kendinizi ve işinizi çok iyi ifade edebilmek hem de yüksek seviyede diyalog kurabilmek için.”
Röportajı okumak için tıklayın.
Sevcan Akbayrak
UP School, Head of B2B Marketing and Global Expansion
“Öncelikle yerel kültürü anlamaya çalışmalı ve saygı göstermelisiniz. Ön yargıları aşmak için insanlarla açık iletişim kurmalı, empati yapmalı ve en önemlisi farklı bakış açılarına açık olmalısınız. Bunun yanı sıra, o ülkenin iş uygulamalarını ve yasalarını öğrenmek de büyük önem taşır. Yabancı bir ülkede kariyer yapmak isteyenlere, o ülkenin kültürünü anlamaya çalışmalarını ve çevrelerindeki networking odaklı etkinliklere aktif olarak katılarak yeni insanlarla tanışmayı, toplulukların bir parçası olmayı ve kendi iletişim ağlarını oluşturmayı tavsiye ederim. Sosyal iletişim becerilerini Türkiye’deyken bile geliştirmeye başlayabilirler.”