preloader

Zor Zamanlarda Liderlik: Emre Kurt

04.03.2023
Zor Zamanlarda Liderlik: Emre Kurt

Yazı Boyutu:

Doğal afetler, ekonomik sorunlar, iklim krizi gibi iş dünyasını derinden etkileyen zamanlarda güçlü bir lider olmanın püf noktalarını, Mercedes-Benz Otomotiv Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Emre Kurt anlatıyor.

Zor dönemlerde bir lider olarak ilk önceliğin ne oluyor? Bu kaos ortamlarının her birinin farklı zorlukları oluyor, kontrolü ele almak için senin yol haritan nedir?

Zor zamanlarda bir lider olarak ilk önceliğim, çalışanlarımızın motivasyonunu kaybetmemesini sağlamak, onların ihtiyaçlarını anlamak ve desteklenmelerini sağlamak. Kaotik ortamlarda net bir stratejiye ve açık iletişim kanallarına sahip olmanın oldukça önemli olduğuna inanıyorum. Bu tür durumlarda müşteri ihtiyaçlarına öncelik vermek ve değişikliklere uyum sağlamak için hızlı hareket etmek çok daha kritik hale geliyor.

Kriz dönemlerinde her zaman iyi bir stratejiniz olmalı ve bu stratejiye bağlı kalmalısınız. Olası krizlere hazırlıksız yakalanmamak için hazırda farklı eylem planlarınız mutlaka olmalı.

Zor dönemlerde; finans, satış, pazarlama ve iç ve dış iletişim ve İK konularını nasıl yönetmek gerekiyor?

Bu alanları yönetmek verimlilik, maliyet kontrolü, iç ve dış iletişimi şeffaf bir şekilde yürütmeyi; müşterilerin, çalışanların ve diğer paydaşların ihtiyaçlarını ve taleplerini anlayıp bu değişkenleri sağlayabilmeyi ve esnek olabilmeyi gerektiriyor. Fırsat alanlarını belirlemek ve kaynakları buna göre önceliklendirmek için ilgili tüm ekiplerle entegre bir şekilde çalışmak gerektiğini düşünüyorum.

{130116}

Zor dönemlerde asla yapılmaması gereken yönetimsel ve liderlik hataları neler?

Zor zamanlarda kaçınılması gereken yönetim ve liderlik hatalarının başında paniklemek ve kararsız olmak geliyor. Bunun yanı sıra sorunları görmezden gelmek, riskleri hesaba katmamak, eyleme geçememek, takım çalışmasını göz ardı etmek ve sonucunda çalışanları kaybetmek de en önemli hatalar olarak sıralanabilir.

Kriz dönemlerinde her zaman iyi bir stratejiniz olmalı ve bu stratejiye bağlı kalmalısınız. Olası krizlere hazırlıksız yakalanmamak için hazırda farklı eylem planlarınız mutlaka olmalı.

Ekonomik ve iklim krizleri, göçler ve doğal afetler artık iş dünyasının günlük bir parçası. Zor zamanlarda yöneticilik yetilerini geliştirmek önerilerin neler? Bu konuda örnek aldığın kişileri, faydalandığın kitap ve podcast’leri bizimle paylaşır mısın?

Kriz süreçlerini aynı zamanda yöneticilik becerilerinizi geliştirmek için önemli bir fırsat olarak görüyorum. Bu noktada değişen koşullara hızla ayak uydurabilmek için esnek olmayı, çalışanlarla iletişimi geliştirmeyi, ekip çalışmasına gereken önemi vermeyi, risk yönetimini güçlendirmeyi ve yeniliklere açık olmayı öneriyorum.

Bu konuda örnek aldığım isimler olarak Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates ve Satya Nadella’yı gösterebilirim.

“The Tim Ferriss Show”, “How I Built This with Guy Raz” ve “The EntreLeadership Podcast” gibi podcastler de bu alanda ilham verici içerikler sunuyor.

Kitap önerisi olarak; Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk eserinden, geçmişi anlayıp, gelecekteki muhtemel tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmesi bakımından son derece önemli bir başucu kitabı olarak yararlanıyorum. Bobby Albert‘ın “Zor Zamanlarda Yöneticilik / (Leadership in Tough Times)” ve Michael Clinton’ın “Krize Karşı Direniş / (Resilience in a Time of Crisis)” kitaplarını da öneri olarak gösterebilirim.

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları