Zor Zamanlarda Liderlik: TJ Joulak
Yazı Boyutu:
Doğal afetler, ekonomik sorunlar, iklim krizi gibi iş dünyasını derinden etkileyen zamanlarda güçlü bir lider olmanın püf noktalarını, Shangri-La Bosphorus, Istanbul Genel Müdürü TJ Joulak anlatıyor.
Zor dönemlerde bir lider olarak ilk önceliğiniz ne oluyor? Bu kaos ortamlarının her birinin farklı zorlukları oluyor, kontrolü ele almak için sizin yol haritanız nedir?
Zor zamanlarda bir lider için en önemli şey, ekibiyle yakın bir ilişki içinde olmaktır. Bu en önemli bileşendir. Tabii ki, durumu iyi analiz etmemiz, etkisini ve öngörüsünü çalışmamız ve anı yaşayıp içinde bulunulan zor dönemden çıkmak için eylemler planlamamız gerekiyor. Şirketin kurum kültürüne uygun iyi bir plan yapıp, güçlü bir rota çizmek en kritik stratejilerden biridir. Çalışanlar ile şirket arasındaki bağı ve iletişimin sürekliliğini sağlamak ve bu bağı sorunlarla mücadele etmek için dirençli bir yapıya dönüştürmek de son derece önemlidir.
Zor dönemlerde; finans, satış, pazarlama ve iç ve dış iletişim ve İK konularını nasıl yönetmek gerekiyor?
Bu alanlar, organizasyonun yönetim kabuğunu oluşturur. Tüm bu disiplinler önemli bir rol oynar. Zor zamanlar, her bir departmanın liderlerini bir ailenin üyesi gibi bir araya getirir. Shangri-La’nın eğitimler, sınavlar ve sertifikasyonlarla çalışanlarına yatırım yaptığını ve sürekli öğrenerek, zor zamanlar için hazırlanarak hareket ettiğimizi itiraf etmeliyim. İşin sırrı: hazırlıklı olmak.
Dediğim gibi, bu alanlarda iyi bir rota çizmek, krizleri yönetmenin en önemli adımıdır. İş yaşamının genel prensiplerini ve şirket kültürünün standart işletme yönetimi ve politikalarını göz önünde bulundurarak bir plan oluşturmak ve tüm şirket çalışanlarının bunu benimsemesi ve uygulaması önem verdiğimiz konular arasındadır.
Zor dönemlerde asla yapılmaması gereken yönetimsel ve liderlik hataları neler?
Panik yapmak. Stres bulaşıcı bir virüstür ve liderler olarak paniğe kapılırsak, tüm organizasyon onu takip eder ve çöker. Bu nedenle, tüm çevreyi düşünmeden asla aceleci davranmamalıyız. Yanlış kararlar alınmaması ve ölümcül hatalardan kaçınmak için, zorlu dönemleri aşan takım ruhunun önemi unutulmamalıdır. Bu noktada yalnız hareket etmek büyük bir hatadır.
{129015}
Ekonomik ve iklim krizleri, göçler ve doğal afetler artık iş dünyasının günlük bir parçası. Zor zamanlarda yöneticilik yetilerini geliştirmek önerileriniz neler? Bu konuda örnek aldığın kişileri, faydalandığınız kitap ve podcast’leri bizimle paylaşır mısın?
Bir lider olarak, olaylara farklı bir bakış açısıyla bakmak, neredeyse doğru bir tahmin için olasılıkları incelemek, tüm alanları kapsayan tam odaklı stratejiler geliştirmek, sorunları eleştirel bir perspektifle çözme yeteneği geliştirmek ve sürekli öğrenmeye yatırım yapmak çok önemlidir.
Beni her zaman etkileyen, başucu kitabım Thomas Delong’in Flying Without a Net, Turn Fear of Change into Fuel for Success adlı kitabı.
Takip edip dinlediğim Podcast ise Sun Tzu tarafından yazılan The Art of War: The Original Treatise on Military Strategy.