preloader

Dijital Göçebelik: Modern Dünyanın Yeni Yaşam Tarzı

29.05.2024
Dijital Göçebelik: Modern Dünyanın Yeni Yaşam Tarzı

Yazı Boyutu:

Teknolojinin dönüşümü yaşam stillerini değiştirirken dünya hiç olmadığı kadar global ve erişilebilir. Sandalyelere bağlı kalmadan çalışabilmek de bu dönüşümün en güzel getirisi. Teknolojik gelişmelerin ışığında şekillenen dijital göçebelikten bahsediyoruz.

Coğrafi bir bağımsızlık olarak tanımlanabilecek dijital göçebelik dünyanın herhangi bir yerinden internet aracılığıyla çalışabilmeyi mümkün kılıyor. Geleneksel ofis hayatının getirdiği kısıtlamalardan uzaklaşmak isteyenler için dijital göçebelik, esneklik ve özgürlüğün anahtarı olarak görülüyor. Gelişen iletişim teknolojileri ve uzaktan çalışma imkânlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, dünya çapında birçok profesyonel, kariyerlerini sürdürürken aynı zamanda yeni yerler keşfetmenin ve farklı kültürlerle tanışmanın keyfini çıkarabiliyor.

Genç profesyoneller ve serbest çalışanlar için dijital göçebelik, kariyerlerinde yeni ufuklar açarken aynı zamanda hayatlarına renk ve heyecan katıyor.

Dijital Göçebelik Nedir?

Dijital Göçebelik: Modern Dünyanın Yeni Yaşam Tarzı

Genellikle, laptoplarıyla sahil manzaralı yerlerde çalışan serbest çalışanlar olarak romantize edilse de belirli bir lokasyona ya da ofis sınırlarına bağlı kalmadan dünyanın her yerinde internet üzerinden çalışabilmek anlamına geliyor dijital göçebelik. Pandeminin etkisiyle mecburi olarak uzaktan yapılan işler için yeni normal ile birlikte fiziksel bulunma zorunluluğu da aşmış olmanın pozitif etkisi diyebiliriz.

Bir zamanlar düşünülemez olan bu çalışma şekli, kamu ve özel sektördeki büyük işverenlerin, çalışma alanlarında kısmen gelinen veya tamamen uzaktan ve esnek çalışma politikalarını benimsemelerine yol açtı. Sınırlardan bağımsız çalışma modelinde dijital göçebeler, belirli bir yere bağlı kalmadan, işlerini online platformlar üzerinden sürdürebiliyorlar. Bu yaşam tarzı, serbest çalışma (freelance) veya uzaktan çalışma imkânlarının artmasıyla giderek daha popüler hale gelmeye devam ediyor.

Neticede dijital göçebelik, çevrimiçi çalışırken dünyayı dolaşmayı seçen insanlar için bir yaşam tarzı seçimi olarak tanımlanabilir.

Dijital Göçebeliğin Avantajları

Dijital göçebelikte coğrafi şartlar ortadan kalktığında kişiler istedikleri şehir ya da ülkelerden işlerini idame ettirebilir hale geliyor. Cazibesi, sadece seyahat etme özgürlüğünden ibaret de değil üstelik. Yaşam maliyetlerinin daha düşük olduğu ülkelerde yaşayarak finansal anlamda avantaj sağlamak, farklı kültürleri deneyimleyerek kişisel gelişimi artırmak ve daha dengeli bir iş-yaşam düzeni kurmak da bu yaşam tarzının sunduğu önemli faydalar arasında yer alıyor.

Bu durum dünya çapında milyonlarca çalışanın kariyer yolunu değiştirmesini, mola vermesini veya sürekli değişen bir manzara eşliğinde iş yapabilmesini mümkün kıldı.

Dijital göçebeliğin avantajlarını kısaca şöyle özetleyebiliriz.

Esneklik: Çalışma saatlerini ve yerini belirleyebilmek.
Seyahat Fırsatı: Yeni kültürler tanıma ve farklı ülkeleri keşfetme imkânı.
Düşük Yaşam Maliyetleri: Daha uygun maliyetli ülkelerde yaşama ve çalışma olanağı.
Kişisel Gelişim: Farklı deneyimler ve insanlarla tanışma sayesinde kişisel gelişim.

Dijital göçebeler, işlerini dünya genelinde sürdürebildiğinden uluslararası iş fırsatlarına ve geniş bir müşteri kitlesine de ulaşma imkânları buluyor. Kendi çalışma saatlerini belirleyebilmek, sosyal hayatı planlayabilmek, günlük ulaşım masraflarını ve daha da önemlisi zamanını yönetebilmek açısından gittikçe daha değerli hale geliyor.

Dijital Göçebeliği Tercih Edebilecek Meslekler

Dijital Göçebelik: Modern Dünyanın Yeni Yaşam Tarzı

Pandemi çoğu meslek grubuna uzaktan çalışabilmenin mümkün olduğunu gösterdi. Özellikle bilgisayar başından yapılabilen ve ekip çalışması gerekmeyen işlerde süreçler çok daha hızlı ilerledi. Bir ekibin birlikte çalışması gereken durumlar içinse online toplantı platformları hayat kurtardı ve hâlâ çoğu şirket fiziksel olarak bir araya gelmemenin avantajlarını kullanmaya devam ediyor.

Konu lokasyon ve coğrafya bağımsız olarak çalışmaya geldiğinde dijital göçebelik için avantajlı konumda olan bazı meslekler var.

Dijital göçebeler genellikle yüksek becerilere sahip ve dijital olarak bilgili bireyler olarak kabul ediliyor ve birçoğu bilgisayar programlama, IT, web tasarımı, yaratıcı alanlar, mühendislik, finans ve dijital ile geleneksel pazarlama gibi alanlarda çalışıyor.

İnternet bağlantısı olan her yerden çalışabilen SEO, sosyal medya yönetimi ve dijital reklamcılık işleriyle uğraşan dijital pazarlama uzmanları ya da yazarlar ve içerik üreticileri de uzaktan çalışabilmek konusunda başı çeken meslek grupları arasında yer alıyor.

Dijital Göçebeler Nerelerde ve Nasıl Çalışabilir?

Türkiye’de her beyaz yakalının hayatında yer alan en az bir kez Ege’ye yerleşmek ile ilgili hayaline tanık olmuşsunuzdur. İşiniz bu hayali mümkün kılıyorsa gerçekleştirmek eskisinden çok daha kolay. Dijital göçebeler için tamamen evden çalışmak, farklı şehirlerde çalışmak ya da dünyanın herhangi bir yerinde çalışmak mümkün.

Avrupa ya da Amerika ülkelerine hizmet vererek Türkiye’de istediğiniz bölgede çalışma imkânı yaratabileceğiniz gibi farklı ülkeleri de tercih edebilirsiniz. Örneğin Portekiz son yıllarda sağladığı Dijital Göçebe Vizesi ile güvenli şehir ortamında keyifle çalışılabilecek fırsatlar sunuyor. Düşük yaşam maliyetlerinin sizi avantajlı konuma getireceği Tayland da belli bir zaman geçirmeniz için tercih edilebilir.

Yaşamak isteyeceğiniz yeri seçerken yeni hayatınızı orada kurgulayacak gibi düşünmeyin, adı üzerinde göçebe gibi yaşayıp işinizi dünyanın her yerinden yapabilirsiniz. Biraz Tayland, biraz Fransa, biraz Bodrum… Seçenekler tamamen sizin planlamanıza kalıyor aslında…

Avrupa’da Dijital Göçebe Vizesi

Dijital Göçebelik: Modern Dünyanın Yeni Yaşam Tarzı

Dijital göçebelik Avrupa’da giderek popülerleşirken, birçok Avrupa ülkesi bu yeni yaşam tarzına uygun vizeler sunmaya başladı. Estonya, Portekiz, Hırvatistan, İspanya ve Almanya dijital göçebe vizesi sunan ülkeler arasında başı çekiyor. Çoğu ülkenin ilk şartı minimum aylık ya da yıllık gelir beyanı ile mali durumun yeterli olduğunu kanıtlayabilmek ve yaptığınız işle ilgili belge sunabilmek. Bunun dışında sağlık sigortası, temiz bir sicil ile vize başvurunuzu yapabilirsiniz.

Dijital göçebe vizesi size gittiğiniz ülkede sınırsız yaşama ya da orada iş bulma fırsatı vermiyor, uzaktan yapabileceğiniz iş ile 60 gün ila 12 ay arasında burada yaşama izniniz oluyor. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi dijital göçebe olarak gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluklarından ya da danışmanlık acentelerinden sağlayabilirsiniz.

Türkiye’de Dijital Göçebe Vizesi

Avrupa bölgesinde dijital göçebe vizesi alınabilecek ülkeler arasında yakın zamanda Türkiye de dahil oldu. Daha fazla çalışan turist anlamına gelen bu vize türü ile birçok ülke vatandaşı uzaktan çalışmasını Türkiye’de gerçekleştirirken kazandığı dövizi de burada harcayabilecek. Doğal güzellikleri ve kültürel zenginliği ile dünyanın her yanından ziyaretçinin cazibe noktası olan ülkemiz de 21 ila 55 yaş aralığında olan AB ülkeleri, İngiltere, ABD, Kanada gibi ülkelerden göçebelere alan tanıyor. Avrupa’daki süreçlere benzer olarak Türkiye’de de gelir beyanı, pasaport, sağlık sigortası gibi belgeler talep ediliyor.

Dijital göçebelik, teknolojinin sunduğu imkânlarla hayatımıza giren ve giderek daha popüler hale gelen bir yaşam tarzı. İşlerini online platformlar üzerinden sürdüren ve dünyayı dolaşan dijital göçebeler, coğrafi bağımsızlık, esneklik ve yeni deneyimler arayışında olanlar için ideal bir seçenek sunuyor. Uygun ülkeler ve vize seçenekleriyle, dijital göçebelik her geçen gün daha erişilebilir hale geliyor. Bu yaşam tarzını benimseyenler sadece iş hayatında değil, kişisel yaşamlarında da zengin deneyimler kazanabilirler.

Farklı ülkelerde yaşayıp, farklı sektörlerde çalışan kişilerden öneriler aldık! Yeni bir kültüre ve iş ortamına uyum sağlamanın yollarında yabancı bir ülkede kariyer yapmanın ipuçlarını okumak için tıklayın.

Bahar Ergel
Bahar Ergel Tüm Yazıları