preloader

İlham Veren Bir Girişimcilik Öyküsü

07.04.2022
İlham Veren Bir Girişimcilik Öyküsü

Yazı Boyutu:

Antakya’da sosyal girişime destek olan bir projenin hikâyesine tanıklık ettik. İpeğin yolcuğunu keşfederken, Buluşum Platformu’nun kadınlara açtığı yeni kapıları yerinde gördük, ilham veren bir girişimcilik öyküsü dinledik.

Sürdürülebilirlik, fırsat eşitliği ve sosyal fayda yaratma odağıyla farklı projeler geliştirmeye odaklanan Boyner Grup’un, fayda yaratma misyonu ile hayata geçirdiği Buluşum Platformu ile Antakya’da ipeğin yolculuğuna tanıklık ettik. Buluşum Platformu’nun en son desteklediği girişimlerden olan Heartish markası ile tanıştık. Genç bir girişimci olan Tûba Yıldız’ın bir yıl önce kurduğu Heartish, kadın istihdamını artırmayı hedefleyen sürdürülebilir bir moda markası. Türkiye’nin farklı bölgelerinde üretilen geleneksel kumaşları, birer moda ürününe dönüştürüyor. Aynı zamanda kadın girişimciliğini, yerel üretimi, istihdamı ve sürdürülebilirliği merkezine alıyor. Heartish, yerli kumaşların global pazarda bilinir hale getirilmesini de hedefleri arasında tutuyor. Genç tasarımcıları; üreticiler ve yeni pazarlar ile buluşturan Heartish; Hatay’dan Antakya ipeği, Mardin ve Şanlıurfa’dan keçe, pazen ve kaşmir, Denizli’den buldan kumaşı, peştamal ve keten, Tokat’tan Tokat taş baskı, Trabzon’dan Keşan bezi, Gaziantep’ten kutnu, İzmir’den Ödemiş ipek ve Rize’den kendir kumaşlarına genç moda tasarımcılarının hazırladığı koleksiyonlarla hayat veriyor. Buluşum, Heartish aracılığıyla bu toprakların geleneksel kumaşlarının hayatına devam etmesine, birer moda ürünü olarak geleceğe taşınmasına, dokuma tezgahlarında başlayan yolculuklarında kadın emeğini sürdürülebilir bir gelir modeline dönüştürmesine, yerel üretimi ve istihdamı desteklemesine katkı sağlıyor. Buluşum’un Heartish’e sağladığı desteğin yanı sıra Boyner Büyük Mağazacılık, markanın 24 parçalık sürdürülebilir ve organik kumaşlardan oluşan ilkbahar-yaz koleksiyonunu Boyner mağazalarında ve boyner.com.tr’de müşterileriyle buluşturmaya hazırlanıyor.

Antakya’da Bir Girişim Öyküsü

İlham Veren Bir Girişimcilik Öyküsü

Antakya’da etki alanını genişletmek, daha fazla kadına ulaşmak ve kadın istihdamını destekleme hayali kuran Tülay Genç’in yolları da Heartish ile kesişmiş. Tülay Genç, 17 yıldır, ipek böceğinin yetiştirilmesinden ipeğin tezgâhta dokunmasına kadar her aşamada ustalaşmış bir isim. Kendi öyküsünden aldığı ilhamla başka kadınlara da destek olmayı hedeflerken, işlettiği koza evinin kapılarını da bu işi öğrenmek isteyen kadınlara açtı. Heartish’in Buluşum’dan aldığı destek, Antakya’nın yerel değeri ipeğin kadınların sürdürülebilir bir gelir modeli ile hayatını iyileştirmesine katkı sağladı. Şu ana kadar onlarca kadına temas eden ve istihdam sağlayan Tülay Genç, Heartish iş birliği ile kuracağı yeni dokuma atölyesinde en az 10 kadına daha istihdam yaratmayı hedefliyor.

Kozanın Yolculuğu

İlham Veren Bir Girişimcilik Öyküsü

İpek böceği 45 günlük yaşamı içerisinde kozasını örüyor.

Bir kozadan 1800 metre ip elde ediliyor.

Bir metre kumaş dokumak için en az 2 kilo kozaya ihtiyaç duyuluyor.

Bir kilo neredeyse 2000 koza anlamına geliyor.

Bir metre kumaş için ortalama 4000 bin tane koza kullanmak gerekiyor.

Bir metre kumaş 3 saat içinde dokunuyor.

Heartish’in ürettiği bir gömlek için 2,5 metre, bir elbise için 3 metre, bir t-shirt için 2 metre ipek kullanılıyor.

Heartish’in üretiminde kullanılan ipeklerin dokunması 7 aylık bir çalışma gerektiriyor.

{773764}

Buluşum Platformu’nun Hikâyesi…

Boyner Grup’un fayda yaratma misyonu ile hayata geçirdiği projelere örnek niteliği taşıyan Buluşum Platformu, 2015 yılında topluma fayda sağlayacak projeleri olan sosyal girişimcileri desteklemek için çalışmalarına başladı. Buluşum, “benim bir buluşum var” diyen ya da girişimlerini geliştirmek isteyen sosyal girişimcilere cesaret vererek maddi destek sağlamayı hedefleyen bir platform.

Başlangıçta Buluşum içerisinde yer almasına karar verilen projelerin kitlesel fonlama yöntemi ile desteklenmesinin amaçlandığı sistem 2020 yılından itibaren Boyner Grup destekleriyle devam etti.

Buluşum şu ana kadar 14 farklı girişime can suyu verdi. Binlerce çocuğu hayatında ilk defa sinemayla buluşturan ‘Sinemasal’, 14 farklı sivil toplum kuruluşuna bağış toplayan ‘Yuvarla’, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamayı hedefleyen ‘SoruSana’, Anadolu’nun zanaatkârlarının elinden çıkan el emeği ürünleri sonsuza dek yaşatan ‘Ustamdan’ ve görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran ‘Sesli Durak’ bugüne kadar Buluşum’dan destek alarak binlerce insanın hayatını değiştiren toplum odaklı projelere örnek niteliği taşıyor.

Senem Bal Ay
Senem Bal Ay Tüm Yazıları