İş Dünyasında 2022 Trendleri
Yazı Boyutu:
Artırılmış gerçeklik, sanal moda, reklamda kişiselleşme gibi adını sık sık duyacağımız 2022 iş dünyası trendleri mercek altında.
Yılın son ayında, bir senenin iyisiyle kötüsüyle kapanışına ve yeni yılın yeni umutlarla açılışına doğru yol alıyoruz. Yeni yıl için muhtemelen çoğumuzun en büyük dileği pandeminin artık hayatımızdan çıkması diye düşünüyorum. Onun dışında sevdiklerimizle bir arada olmak, sağlığımızı korumak, yeni hedeflerimizi gerçekleştirmek yeni yıl dileklerimizdeki yerini alacak. Peki, 2022’de iş dünyasında hangi trendler öne çıkacak? Gelin beraber göz atalım…
Online Alışverişe Artırılmış Gerçeklik Gücü
Son 2 yıldır online alışverişin yükselişi malum. İster girişimci bir marka olsun ister yıllardır tanınan bir marka olsun online satışın gelirlerdeki payı artıyor. Pandeminin etkisiyle hareketlenen bu durum 2022’de teknolojinin gelişen imkânları ile seviye atlayacak. Bir süredir aşina olduğumuz artırılmış gerçeklik teknolojisi, online ticareti farklı bir boyuta taşımaya hazırlanıyor. Şu an çoğu platformda görsellerle yaptığımız seçimler artık 3 boyutlu modeller üzerinden, ürünlerin daha gerçekçi görünümleriyle beğenimize sunulacak. Birden yaygınlaşmasa da bu konu üzerindeki çalışmalar yoğunluk ve hız kazanacak. Artırılmış gerçeklik sayesinde hem online alışveriş deneyimimiz farklılaşacak hem de alışverişlerimizdeki karar süreçlerimize katkı sağlanacak. İlaveten Facebook’un metaverse kavramının online alışverişe ne gibi etkilerde bulunacağını da çok merak ediyorum.
Müşteri Deneyiminde Bütünsellik
Markaların bir süredir üzerinde durduğu konu “müşteri deneyimi.” Bu konuya dair farkındalık, 2022’de daha kapsamlı bir bakış açısı ile önemini koruyacak. Bütünsellikle kastedilen ise hem fiziksel ve dijital müşteri memnuniyetinin hem de müşteri deneyimini besleyen çalışan deneyiminin bir arada düşünülmesi. Fiziksel ve dijital hizmetleri mümkün olduğunca entegre etmek deneyimi son derece olumlu etkiliyor. İlaveten şirketlerin en kıymetli varlıkları olan çalışanlarının deneyimini de iyileştirmeyi önceliğe almaları gerekiyor.
İklim Krizi ve Çevreye Duyarlılık
Dünyamızın yaşadığı değişim, küresel ısınma, buzulların erimesi gibi çevre sorunları, 2022’de markaların sürdürülebilirliğe katkı hedeflerinde ön sıralarda yer alacak. İklim krizi ise dünyamızın en öncelikli konusu. Bu konunun bilincinde olarak organizasyonların çevresel maliyetlerini yeniden gözden geçirmesi, elimine etmesi ve azaltması konusunda hedefler belirlemeleri gerekiyor. İşletmelerin farklı süreçlerinde karbon ayak izini, su tüketimini, çevresel atığı azaltmaya yönelik geliştirilecek yeni projeler hem şirketlerin hem de çevrenin sürdürülebilirliğine büyük katkı sağlayacak.
{774472}
Pazarlama ve Reklamda Kişiselleştirme
Yapay zekânın ve programlamanın pazarlama için kullanılması yine trendler arasında yer alıyor, tabii ki bu seneden daha gelişmiş bir halde. Kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler markaların tercih edilmesinde önemli rol oynayacak. Bunu ürün, içerik, e-mail için de düşünmek mümkün.
Sanal Moda
H&M
Moda, teknolojiyle en iyi işbirliği yapan sektörlerden birisi bana göre. Biraz önce bahsettiğim gibi e-ticareti zenginleştirecek olan artırılmış gerçeklik moda içinde sürprizler sunuyor. Artırılmış gerçeklik teknolojisinde yaşanan gelişmeler ışığında ortaya çıkan fikirler arasında teknolojinin ve modanın yaratacağı sinerjiyle sürdürülebilirliğe destek vermek var. Bu fikir doğrultusunda ortaya çıkan sanal moda trendi de bazı tasarımcıların lüks tasarımlarının bizzat üretilmeyerek sadece avatarlar üzerinde sergilenmesi.
İşletmelerde Çeviklik ve Esneklik
Çevik olmak, hız kazanmak, esnek olmak ise değişimlere daha iyi ayak uydurabilmektir. Her iki kavramda iş dünyasında şirketler için çok büyük öneme sahip. 2022 yılı şirketlerin bu özelliklere daha fazla ihtiyaç duymaya başlayacakları bir yıl olacak. Pandemi etkisiyle farklılaşan çalışma kültürü, iş yaşamındaki kuşak değişimi yeni yaklaşımları beraberinde getirdi. En büyük markalara baktığımızda kurum kültürlerinde bu iki yaklaşımın izlerini azalan bürokrasi ve hiyerarşileri görüyoruz. Ben bunu bir şirketin “fit” olması olarak da yorumluyorum. İşleri yavaşlatan yapıların yerine dinamizm sağlayacak yapıların yer alması. İş dünyasının hızlı değişen koşullarını göz önüne aldığımızda şirketlerin varlığını korumak için olmazsa olmaz kavramlar.
Dünyaya ve Müşterisine “Anlam Katan” Marka Olmak
Lacoste
Yeni ihtiyaçlar gündeme geldikçe markalara düşen rol de sürekli farklılaşıyor. Bu noktada markaların kendilerini, değişen koşullar doğrultusunda müşterilerinin hayatına doğru anlamı ve faydayı katacak şekilde revize etmeleri gerekiyor. Marka kimlikleri yeni dünyanın ihtiyaçlarına göre gözden geçiriliyor, gerekirse logolar yeniden tasarlanıyor, renkler veya isimler değişiyor. Yine sosyal sorumluluk ihtiyaçları ve duyarlılıklar markaların çalışmalarına yön verecek. Buna bir örnek olarak Lacoste markasının timsah logosunu soyu tükenmekte olan hayvanlar ile farklılaştırmasını örnek verebilirim. Beni gerçek anlamda çok etkilemişti. Bu tarz çalışmalar ile duyarlılığını hissettirerek anlamlı olmak markalar için 2022 trendleri arasında.