Kişisel Markalaşma İçin LinkedIn Nasıl Kullanılır?
Yazı Boyutu:
LinkedIn dünyasında kişisel marka oluşturmak isteyenlerin bu yolculuğa çıkarken dikkat etmesi gerekenlerleri derledik…
Bugün kendi alanında en iyi performans gösteren profesyonellerin, sosyal profesyoneller olduğu söyleniyor. Yani, kendini marka yapmayı başaranlar.
LinkedIn’e katıldığınızda ve aktif olduğunuzda; fikir edineceğiniz, etkileşim kurup bilgi takası yapabileceğiniz bir ağa giriyorsunuz. Kısacası sadece bir sosyal ağa değil; aynı anda değer sağlayan, haber ve yenilikler arayan gelişmiş profesyonellerden oluşan bir topluluğa katılıyorsunuz. O yüzden özel bir dünya ile karşı karşıyasınız. Çünkü bir kez kendinizi konumlandırmaya ve kişisel markalama yapmaya başladığınızda keşfedilme ve yeni fırsatlara ulaşma şansınız her geçen gün artacak ve yeni ağlarla iletişim kurmaya başlayacaksınız. Süreklilik, çaba ve doğru adımlar size kişisel markalamayı getirecek. İşte bu nedenle, bu yolculukta oyunun dışında kalmadan; kendi oyununuzu kendiniz kurmalısınız.
Kişi markasında bir LinkedIn yolculuğuna çıkmak isterseniz 6 ana durağınız olur…
1- Dijital Kimliğinizi Oluşturun
LinkedIn profiliniz sizin dijital kimliğinizdir. Adınızı Google’da aradığımızda bir LinkedIn profiliniz varsa çoğunlukla ilk 3 sırada bizi profiliniz karşılar. Peki profiliniz sizi temsil ediyor mu? Çünkü dijital kimlikler sizi temsil edebilmeli.
Kimliği yönetirken; güncel olmasına, bizi yansıtmasına ve hakkımızda doğru bilgiyi vermesine dikkat ederiz. Çünkü eksik ve yanlış bilgiler bizi temsil etmediği gibi, yanlış bir algı da bırakabilir. İşte bu yüzden profilimizi düzenlemek ve algoritma doğrultusunda optimize edebilmek çok önemli.
Profil düzenlemesi için 5 hızlı tüyo:
- Profil Fotoğrafı Ekleyin: İlk izlenim çok önemli! Profesyonel bir portre, profilinizi ziyaret edenler üzerinde güçlü etki bırakabilir.
- URL’nizi Düzenleyin: LinkedIn’de URL’nizi kişiselleştirebiliyorsunuz. Bu size profilinizi paylaşırken kolaylık sağlıyor. Kişiselleştirilmiş URL’niz 3–100 harf veya sayı içermek zorunda. Boşluk bırakmamalı; simge veya özel karakterler kullanmamalısınız. Türkçe karakter kullanabiliyorsunuz.
- Başlığınızı Optimize Edin: Sadece unvanınızı değil, ne yaptığınızı ve hangi değerleri sunduğunuzu da belirtin.
- Özet Bölümünü Zenginleştirin: Kariyer hedeflerinizi, becerilerinizi ve başarılarınızı vurgulayarak kendinizi tanıtın.
- Deneyimlerinizi Detaylandırın: Görevleriniz, projeleriniz ve başarılarınızı açıklayarak geçmiş iş deneyimlerinizi öne çıkarın.
2- Hesabınızı Koruyun
LinkedIn’de ve aslında tüm platformlarda en önemli konu güvenliktir. O yüzden hesabınızı iyi korumanız gerekir. 3 noktaya dikkat ederek korumaya alabilirsiniz:
- İki faktörlü kimlik doğrulamayı aktif edin.
- Güçlü bir şifre belirleyin. Bununla birlikte kayıtlı mail adresinizin şifresinde de güçlü ve farklı bir kombinasyon kullanın.
- 3. parti sitelere LinkedIn ile kesinlikle giriş yapmayın! Geçmişte giriş yaptığınız siteler varsa yetkileri kaldırın ve şifrenizi değiştirin.
3- Sadece Bağlantı Değil, Bağ Kurun
Profilinizi kusursuz bir şekilde optimize ettiğinizde, ağınızı büyütmeye ve LinkedIn’deki stratejik marka ilişkilerinizi oluşturmaya hazır olacaksınız. Doğru bağlantılar ağınızı aktif tutar ve global bağlantılarınızı da güçlendirir. Kurduğunuz bağların gerçek dünyada güçlenerek hayatınıza etki edeceğini göreceksiniz.
Bağlantı kurmak bazen kafa karıştırıcı olabiliyor çünkü mesafeli yaklaşabiliyoruz ya da çok cömert davranıyoruz. Unutmayın; LinkedIn’in amacı hiçbir zaman sizi çok fazla insan ile bağlantıda tutmak değil; doğru insanlar ve size etki edecek insanlarla bağlantıda kalmanızı sağlamak. O nedenle herkesi eklemek de yanlış, hiç kimseyi eklememek de.
LinkedIn’de güvenilir arkadaşlarınızla, eski meslektaşlarınızla, sınıf arkadaşlarınızla, sektör liderleriyle ve en önemlisi aranızda FAYDA bağı olduğunu düşündüğünüz diğer profesyonellerle bağlantı kurun. İnsanlara bağlantı isteği göndermekten çekinmeyin. Eğer ki çekinceniz varsa küçük notlar ekleyebilirsiniz. Belki bir postuna, belki bir konuşmasına atıf yaparak onunla bağlantıda kalmak istediğinizi belirtebilirsiniz.
Bağlantı değil; bağ kurma noktasındaki kritik fark ise “fayda bağı”dır. LinkedIn fayda bağı üzerine kuruludur. Ya insanlara içeriklerinizle ve varlığınızla fayda sağlarsınız ya da fayda alırsınız ya da bazen bu çift taraflı gerçekleşir. Ama her zaman bağ olmalıdır. Bu bağ olmadığında akışınızda size anlam ifade etmeyen içerikler olacak ve bir süre sonra akışınız kitlenip sizi tatmin etmemeye başlayacaktır. Oysa akışta gördüğümüz ve tepki verdiğimiz her içerik bize yeni bir ağın kapısını açar. Çünkü artık bağlantı sayısı değil; bağlantılarınız ile alaka düzeyiniz daha çok erişim ve etkileşim getiriyor.
4- İçerik Dünyasında Aktif Olun
Kişi markasının temelinde üretebilmek vardır. LinkedIn’de üretmek ise içerik dünyası ile başlar. Her şeyin başı içerik; şirketler için de kişiler için de.
LinkedIn’de içerik üretmeye ve yayınlamaya başladığınızda kişisel markalamanız için farkındalık yaratmaya başlarsınız ve alanınızda yavaş yavaş düşünce liderliği konumlanmanız oluşmaya başlar. Hem de hedeflediğiniz web sitesine trafikte yönlendirmiş olursunuz.
Burada önemli nokta, özgün içerik üretmek. Paylaşmak değil, üretmek.
Bugün artık içerik üretirken güçlü yardımcılarımız var; ChatGPT ve benzeri yapay zekâlar gibi. Bir içerik üretmek istediğinizde ChatGPT’den destek alabilirsiniz. Tabii destek alırken dikkat etmemiz gereken noktalar da var. ChatGPT ile her şeyi yazabilirsiniz. Ama konu her şeyi yazmak değil, sizin yazmanız. Doğru sorularla yönlendirin ve en sonunda; kişisel dokunuşlar ekleyin, doğal dil kullanın, yazıya empati katın ve bağ kurun. Kendi imzanızı atın.
Aynı zamanda LinkedIn’i etkili kullanmak demek içerik üreticisi olmak, sürekli bir şeyler paylaşmak demek değil. LinkedIn’i etkili kullanmak demek; kendiniz için fayda yaratacak frekansta içerik üretip insanlarla bağ kurmak demek. Sayılara değil etkiye odaklanın ve yaşayan içerikler üretin.
5- Akışınızı Özelleştirin
Akış LinkedIn’de geçirdiğiniz zamana ve ağınızın genişleyeceği alana etki eder. Önemsiz gibi görünse de en önemli noktadadır. Öğrenme arzusunu aktif tutar. LinkedIn aracılığıyla kendinize ve yaşam boyu eğitiminize yatırım yapabilirsiniz. O yüzden sizi haberdar edecek bir özet akışı tasarlayın. Sizin için en önemli kişileri ve konuları takip edin.
6- Etkiye Odaklanın
Her şey like sayısı mı? Hatırlayın; asla değil. LinkedIn’in amacı hiçbir zaman sizi çok fazla insana eriştirmek olmadı; doğru insanlara erişin ve etkileşime geçin ister algoritma. O nedenle içerik paylaşmaya başladığınızda ilk etapta odağınız etkileşim değil; etki olmalı. Etki ise tek taraflı değil çift taraflı etkileşimden doğar.
Bağlantılarınız ile etkileşime geçip yorum yapmanız, gönderilerini beğenmeniz sizin bağlantılarınız ile olan alaka düzeyinizi etkiler ve ana akışlarda görünürlüğünüzü de yükseltir. Hem de yeni bağlantılar sağlar. O yüzden LinkedIn’i sadece paylaşım yapmak ya da etkileşim almak için kullanmamalı, her zaman siz de etkileşimde kalmalısınız.
Tıpkı gerçekte hayatta olduğu gibi sanal hayatta da ilişki kurmak, hatta doğru terimle “bağ kurmak” zaman ve emek istiyor. Özellikle de konu marka olmaksa…
LinkedIn’de var olmak ve marka olmak zor değil; ama kolay olduğunu da söylemiyorum. Aslında püf noktası şöyle; platformda zaman geçirin, insanları tanıyın, kendinizi tanıtın, öngörüler paylaşın, dikkat çekin ve çevrimiçi etkileşim ağınızı yaratın.
Eğer “Ben varım” diyorsanız, bugünden gerçek LinkedIn yolculuğunuzu başlatın.