preloader

Koronavirüs Sonrası Mücevher Sektörünü Neler Bekliyor?

01.06.2020
Koronavirüs Sonrası Mücevher Sektörünü Neler Bekliyor?

Yazı Boyutu:

Corona krizi sırasında en büyük darbeyi alan mücevher sektörünü yeni düzende neler bekliyor? Mücevher dünyasının detaylı analizini inceleyin.

Işıltılı mücevher dünyası, Corona krizi sırasında en büyük darbeyi alanlardan oldu. Dünyanın dört bir yanındaki prestijli mücevher etkinlikleri iptal oldu. Bu çok özel etkinlikler müşterileri, markaları, influencer’ları, üreticileri ve tedarikçileri bir araya getirip bir nevi çarkı döndürüyordu. Her gece televizyonlarda enfekte olan ve hayatını kaybeden olan insan sayılarının verildiği bir dönemde mücevher almak pek kimsenin aklına gelmese de sektörün geleceği hakkında çok karamsar olmaya gerek yok.

Bir Yatırım Aracı Olarak Lüks

Tüm bunları bir kenara koyarsak mücevher sektörünün moda ve güzellik gibi sektörlere kıyasla büyük bir avantajı var. Bu sektörlere ait ürünler ekstra harcanabilir parası olanların bir şımarıklığı görülse de lüksün en eski kategorisi olan mücevher, bir nevi yatırım aracı. Çağlar boyunca, savaşlarda, ekonomik buhranlarda bile bu özelliğini korumuş durumda. Geçtiğimiz 20 yıl içinde altın değerini %472 arttırırken değerli taşların bazıları aynı dönem içinde %900 gibi değer artışlarına ulaştılar. Bu avantajlı duruma rağmen Boston Consulting Group BCG’nin raporuna göre Amerika ve Avrupa’daki müşterilerin önümüzdeki altı ay boyunca harcamalarını azaltmak istediği düşünülürse mücevher markalarının işleri kolay olmayacak.

Koronavirüs Sonrası Mücevher Sektörünü Neler Bekliyor?

Değerli Taş Tedariği

Bu durumdan zarar görenler ise sadece mücevher markaları değil, onlara değerli taş tedariği sağlayan şirketler de. Moda sektöründe olduğu gibi üretim zincirinin her noktası büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Dünyanın dört bir tarafındaki elmas borsaları kapılarını kapatırken değerli taşların ithalat oranları da hızla düşüyor. Bu düşüş oranı Belçika’da %55’ken, İsrail’de ise %70’lere varıyor. (Rapaport) İthalatlarının büyük kısmını Çin’e gerçekleştiren Hindistan ve Hong Kong da büyük bir sorun ile karşı karşıya.

Koronavirüs Sonrası Mücevher Sektörünü Neler Bekliyor?

Pandemi sonrası kimler ayakta kalacak?

Lüksün birçok farklı sektörü ile karşılaştırıldığında ikinci el değeri var olan çok az üründen biri olan mücevher sektöründe, güvenilir marka olmak her zamankinden daha önemli olacak. Sadece adı nedeniyle bile tasarımları ikinci el değerine sahip olan Maison’lar ve çok özel mücevher tasarımcıları müşterilerin önceliği olacak. Neredeyse bijuteriye dönen hızlı tüketilen mücevher markalarını ise zor günler belirliyor. Sadece finansal değil duygusal nedenlerle de insanlar güçlü geçmişi olan ve kendileri için bir anlam ifade eden, her zaman severek kullanacakları hatta gelecek jenerasyonlara bile miras bırakabilecekleri güçlü markalardan alışveriş yapacaklar. Tarihçe, güven ve kültürel mirasın çok daha önem taşıyacağı bu dönemde “Tüm dünya evlerine kapanırken, biz kapılarımızı tarihimize açıyoruz” diyerek sosyal medyada güçlü tarihine atıfta bulunan Bulgari bu konuda da dönemin ruhunu iyi anlamışa benziyor. Bu dönemin en şansızı ise genç tasarımcılar olacak. Fiyatları ulaşılır, tasarımları güzel olsa bile mücevher sektörünün yatırım değeri olması nedeniyle birçok insan oylarını onlar lehine kullanmayacak.

Koronavirüs Sonrası Mücevher Sektörünü Neler Bekliyor?

{773064}

En Işıltılı E-Ticaret

Mücevher markaları da hızla düşen satışlarla baş etmeye çalışıyor. Moda sektöründe olduğu gibi burada da çare dijital platformlar olarak görülüyor. Bulgari’nin CEO’su Jean Christophe Babin’e göre bu platformlar işe de yarıyor. İnternet sitesi ve wechat üzerinden satışlara devam eden markanın bugüne dek Çin’de hiç ürün satamadığı bir gün olmamış. Fakat bu online satışların markanın toplam zararını karşılaması elbette mümkün değil. Yine de bu platformlardan maksimum seviyede faydalanmak isteyen markalar, görüntülü konuşma uygulamaları üzerinden müşterileriyle bire bir olarak ilgilenmeye ve mümkün olduğunca çok satış yapmaya çalışıyorlar.

Koronavirüs Sonrası Mücevher Sektörünü Neler Bekliyor?

Müzayedeevleri Pandemi Döneminde Yıldızı Parlayanlar

Özellikle yatırım değeri yüksek olan mücevher gibi kategoriler bu dönemde ilgi görmeye devam ediyor. Bunun bir örneği ise geçtiğimiz günlerde Sotheby’s tarafında düzenlenen bir online müzayedede 1.3 milyon dolara alıcı bulan Cartier Tutti Frutti bilezik oldu. 27 Mart’da düzenlenen online müzayedede neredeyse 740.000 dolarlık bir satış yaparak çok başarılı online müzayedelerden birine imzasınız attı. Müzayede öncesi beklenen tahmini gelirin yaklaşık 671,000 dolar olduğu, tüm lotların %97’sinin satıldığı ve alıcıların %20’sini ise yeni isimlerin oluşturduğu düşünüldüğünde bu dönemde başarının büyüklüğünü daha net görmek mümkün.

Koronavirüs Sonrası Mücevher Sektörünü Neler Bekliyor?

Büyük Satın Almalar Devam Edecek mi?

Mücevher sektörünü büyütmesi beklenen en önemli anlaşmalar da bu dönemde darbe aldı. Bunun bir örneği Tiffany ve LVMH arasında 2019 Aralık ayında yapılan ve 16 milyar dolarlık anlaşma. 2020 yıl ortasında tamamlanması planlanan ve tüm mücevher dünyası tarafından merakla beklenen bu büyük anlaşma şu anda ilgili kurumların korona tedbirleri yüzünden ilerleyemiyor.

Koronavirüs Sonrası Mücevher Sektörünü Neler Bekliyor?

{773060}

Sorumluluğunu Bilen Kazanacak

Graff, Tiffany, De Beers gibi markalar Pandemi döneminde sağlık kuruluşlarına ve vakıflara destek olsalar bile markaların büyüklüğüne bakıldığında bu rakamların küçüklüğü birçok müşteri tarafından homurtu ile karşılandı. Bu anlamda en hızlı hareket eden marka ise Bulgari oldu. Mart sonu itibari ile tarihi koku ortağı ICR ile birlikte tesislerini, koku üretimi yerine İtalya, İsviçre ve İngiltere’deki hastanelere ve tıbbi tesislere el dezenfektan jeli üretip bağışlamak için dönüştürmüştü bile. İlk günden bu yana Covid-19 ile mücadeleyi taahhüt eden Bulgari, bu süreçte 1.200 battaniye ve 5.000'den fazla kişisel bakım ürünü bağışıyla hastaneleri ve tıbbi tesisleri desteklemeye devam etti.

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları