preloader

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Yazı Boyutu:

Corona virüs, sadece üretim ve satış gibi alanlardaki çalışmaları değil otomotivin her alanını etkiledi. Otomotiv sektöründe neler olduğunu öğrenmek için analizi inceleyin.

Otomotiv sektörü sürekli yaşanan daralma eğilimini tersine çevirmek için farklı çıkış noktaları ararken ilk olarak Aralık 2019’da Çin’de görülen ve kısa zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs COVID-19 sebebiyle belki de tarihindeki en büyük krizlerden biriyle karşı karşıya kaldı. Salgın her ülkede farklı zamanlarda etkisini gösterirken daralma oranları da aynı paralelde etkisini gösterdi. Salgın sadece satışları değil, tedarik zincirindeki aksamalardan dolayı üretimin akışını etkiledi. Toplumdaki sağlık kaygıları, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların da desteğiyle dev şirketlerin çarklarını durdurmasına neden oldu. Dünyanın hemen her ülkesindeki otomotiv fabrikaları üretimlerini durdurma zorunda kaldı.

Salgın sadece üretim ve satış/pazarlama gibi alanlardaki çalışmaları değil otomotivin hemen her alanına yayıldı. Mart 2020’de 90’ıncı defa düzenlenmesi planlanan dünyanın en ünlü otomobil fuarı olan Cenevre Otomobil Fuarı, İsviçre Federal Konseyi’nin “1.000 kişiden fazla olaylar”ı iptal etmesi kapsamında son dakikada yapılmadı. Öyle ki, milyonlarca euro’luk bütçelerle organize edilen fuar stantları tamamlanmak üzereyken alınan bu karar sonrasında aynı hızla söküldüler. Salgın o kadar hızlı yayıldı ki kimse bu kadar etkili olacağını tahmin edemedi. İptal edilen sadece Cenevre olmadı. Barselona’da Şubat ayındaki teknoloji fuarı Mobil Dünya Kongresi de iptal edilenler arasındaydı. Otomotiv konusunun içinde bir teknoloji fuarını da dahil etmemizin sebebi, artık otomotiv markalarının teknoloji fuarlarında etkili bir biçimde yer alma isteğinden kaynaklanıyor. New York Otomobil Fuarı ise ilk aşamada ileri bir tarihe ertelenirken fuar alanının geçici hastaneye çevrilmesinden dolayı mayıs ayında bu erteleme yerini “2021’de daha güçlü görüşmek üzere” denilerek iptale bıraktı.

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

2019’da 600.000 ziyaretçi ve 10.000 medya mensubunu ağırlayarak ülkeye 200 milyon frank kazandıran Cenevre Otomobil Fuarı’nın sadece son dakikada iptal edilmesi 11 milyon frank’lık bir zarara yol açtı. Toplam kayıp bunun çok daha üzerinde!

Dünyanın en büyük motorsporları organizasyonu olan Formula 1 de salgından nasibini aldı. Sezonun ilk yarışı olmasa da Katar GP’si için iptal kararı hızlı bir biçimde verildi. Ancak sezonun ilk yarışı olan Avustralya GP’sinin iptal edilmesi için tüm ekiplerin pistte bir araya gelmesi, McLaren Takımı’ndan birkaç ekip üyesinin koronavirüs testlerinin pozitif çıkması ve bütün bunların sonunda 6 kere Dünya Şampiyonu olan Lewis Hamilton’ın bu vaziyeti “Şok Edici” olarak nitelendirmesi beklendi!

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Formula 1’de 6 Dünya Şampiyonluğu bulunan Lewis Hamilton, salgının ilk zamanlarına denk gelen Avutralya GP’sinin iptal edilmemesi hakkında “Şok Edici” ve “Hala burada (Pistte) olmamızdan dolayı şaşkınım” demişti.

Meticulous Market Research’ün Mayıs ayında yayınladığı rapora göre tüm bu süreçlerin sonunda otomotiv endüstrisi dünya çapında 5.7 milyar dolarlık zarara uğradı. Avrupa’nın otomotiv endüstrisi 2.5 milyar dolarlık kayıpla en büyük yarayı alan bölge oldu. Aynı araştırmaya göre; 2020 yılında otomotiv sektörünün bir önceki yıla oranla yüzde 15 ile 20 arasında daralması bekleniyor. Sadece 2.6 milyon kişinin direkt olarak çalıştığı Avrupa pazarında 1.1 milyon çalışan bu salgından ekonomik anlamda etkilendi. Sadece Avrupa kapsamında üretimin kaybının 1 milyon adedin üstünde olduğu bildiriliyor.

{772877}

Otomotiv endüstrisinde son 10 yılın trendleri arasındaki belli başlıklar ise bu salgın döneminde zarara uğradılar. Bunlardan ilki paylaşım ekonomisi olarak adlandırabileceğimiz “Araç Paylaşım Sistemleri” oldu. Basitçe söylemek gerekirse oto kiralama şirketleri, havayolu ulaşımının durmasıyla iflasın eşiğine geldiler. Dünyanın en eski ve en büyük oto kiralama şirketlerinden Hertz, Mayıs ayı itibarıyla ABD ve Kanada’daki operasyonları için konkordato başvurusunda bulundu. Salgından doğan kaygıdan dolayı günlük veya saatlik araç kiralama hizmetleri ise durma noktasına geldi. Bu sistemin yeniden canlanabilmesi için otomotiv firmaları yeni hijyen kuralları belirleyeceklerini açıkladılar. Dizel araçların çevreye yaydıkları emisyonlar sebebiyle “kötü kardeş” ilan edilmesiyle beraber ivme kazanan yüzde 100 elektrikli araç yatırımları ise salgın sürecinde sekteye uğradı. Hammadde tedarik zincirindeki aksamalar sebebiyle üretimleri ertelenen yeni elektrikli otomobiller üretilmedikleri her gün firmalara zarar ettirdiler. Halen çevreciliklerini gösterebilmek için düşük kar marjlı üretimlere yeşil ışık yakmış olan otomotiv firmaları yaşanan bu akşamlıktan ötürü planlarını ertelemek durumunda kaldı.

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Dünyanın en eski oto kiralama şirketi Hertz’in ABD ve Kanada’daki bazı iştirakleri konkordato başvurusunda bulundu.

Otomotiv sektörü salgın döneminde en büyük halkla ilişkiler çalışmalarını solunum cihazları ya da maske üretimi gibi AR-GE çalışmalarıyla gerçekleştirdiler. McLaren, Ferrari, Mercedes-Benz Formula 1 Takımı, Ford gibi markalar bu alanda yaptıkları çalışmalar ile kısa sürede medikal ürünler geliştirip ihtiyaç duyulan bölgelere teslimat yaptılar. Zaten üretimleri durmuşken aksini yapmalarını da büyük eleştirileri beraberinde getirecekti; bunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Öyle ki, Ferrari’nin şnorkellerden esinlenerek tasarladığı solunum cihazının ilerleyen dönemlerde bir koleksiyon parçası olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Ferrari’nin salgınla mücadele için geliştirdiği solunum cihazı ilerleyen yıllarda koleksiyoncular arasında el değiştirebilir.

İptal edilen fuarlar veya dünya lansmanları yerlerini stüdyolarda kısıtlı kişilerin katıldığı online lansmanlara bırakırken, bilindik motorsporları aktivitelerinin yerini ise e-spor müsabakaları almaya başladı. Son 10 yıldır popülerliğini yitiren fuarlar ise bu süreçte en büyük darbeyi alan sektör gibi algılanıyor. Ofis çalışanları evlerinden hayatlarına devam ederken, kısa çalışma programları, yıllık izinlerin kullandırılması gibi yöntemlerle işten çıkarılmalar azaltılmaya çalışıldı. Ancak saatli çalışanlar kendilerini bir anda işsiz buldular. Otomotivin servis hizmetleri ise aralıksız sürdürülmeye çalışıldı ancak servis girişleri yüzde 95’e varan oranlarda azaldı. Hükümetler destek paketleri açıkladı, bağışlar toplandı, bu salgından minimum kayıpla çıkılmaya çalışıldı.

Otomobilin geleceğinde neler gözüküyor?

Hayatımızın her alanında daha fazla karşımıza çıkan dijitalleşme sürecinin hızı artacak. Alışılmış satış ve pazarlama tekniklerinin yerini yenileri almaya başlayacak. Daha çevreci ve sürdürülebilir ürünler öne çıkacak iken tüketim alışkanlıklarımızda sadeleşmeye gideceğiz. En azından salgını hatırladığımız sürece bu sürecin bu yönde devam etmesi düşünülüyor. Bir diğer düşünce ise salgının etkisini yitirmesiyle ertelenen tüketim alışkanlıklarında patlama bekleniyor. İnsanoğlunun tüketim dürtüsü dizginlenemeyeceği gibi farklı bir yöne doğru tatmini gerçekleşecek gibi görünüyor. Hal böyle olunca otomotiv sektöründe COVID-19 sonrasında hangi alanlara odaklananlar kazanabilir; bu bölümde bunlara odaklanmaya çalıştık.

Model çeşitliliği

Otomobilde Model Çeşitliliği Bitiyor mu?

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Bir otomobil tercih edeceğiniz zaman belki teknik olarak çok farklı seçeneğiniz olmayacak ancak servis ve hizmet alanlarındaki yeniliklerle o markadan yana tercihinizi kullanacaksınız. COVID-19 salgını ile beraber tüketim alışkanlıklarımızda değişiklikler olacağını pek çok uzman dile getiriyor. Otomotiv sektörüne baktığımızdaysa sadeleşme eğilimi bir süredir kendisini içten içe gösteriyordu.

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

{772548}

Üretim verimliliği

Otomobilde Yeni Yaklaşım Nerede Satıyorsan Orada Üret

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Otomotiv sektörü küreselleşmenin ne demek olduğunu anlatabileceğimiz harika bir sektör. 1886’da Karl Benz ile başlayan içten yanmalı otomobil sevdası Henry Ford’un yürüyen montaj hattını devreye almasıyla kitlelere yayıldı. Seri halde üretilen otomobiller ucuzladı ve çok fazla yere dağıtılmaya başlandı. Bu sürecin sonrasında büyük iç pazarlara sahip ülkelerdeki otomotiv yatırımlarının artarak devam edeceğini öngörebiliriz.

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Satış/pazarlama/rekabet

Otomobilde Fijital Döneme Merhaba!

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Bir otomobili üretmekten daha önemlisi o otomobili satabilmektir! Bu görev de satış ve pazarlama ekiplerindedir. Elbette çetin rekabet içinde öne çıkmak için farklılaşmak hayatidir. Müşteri beklentileri doğrultusunda doğru ürünü üretip pazara sunmanızın ardından rekabetçi fiyat, marka imajı, sürdürülebilirlik ve verdiğiniz hizmetler başarıyı getirir. Yaklaşık 20 yıldır üstüne çok konuşulan dijitalleşme trendi COVID-19 döneminde ne derece büyük bir önem arz ettiğini kanıtladı.

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Çevrecilik

Çevreci Otomobiller Çağı

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Türkiye’de çevresel faktörler gözetilerek tüm otomobilleri kapsayan bir vergi sistemi uygulanmıyor. Dönem dönem elektrikli ya da hibrit araçlara yönelik teşvikler söz konusu ancak bunların hiçbiri uzun vadeli değil. COVID-19 salgını sonrasında sürdürülebilir çevrecilik anlayışının yükseleceği öngörülüyor. Her ne kadar elektrikli araç üretimlerinde aksamalar yaşansa da salgının etkisini yitirmesiyle beraber bu alandaki siparişlerin artacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Koronavirüs Sonrası Otomotiv Sektörünü Neler Bekliyor?

Kaynaklar

GlobeNewsWire, Meticulous Market Research, Geneva International Motor Show, Formula 1, CNN, AA, Deloitte, Autoblog, Daimler, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Ferrari, Ford, Zigwheels, Geely

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları