Yat Tasarımında Neler Değişiyor?
Yazı Boyutu:
Koronavirüs salgının ardından benimsemek zorunda kaldığımız yeni normal hayat yat tasarım ve üretim dünyasını nasıl etkileyecek? Merak ettiklerimizi sektörün önemli isimlerine sorduk.
Dünyayı sarsan koronavirüs hiç istemesek de bizleri izole yaşama mecbur bıraktı. Doğası gereği kalabalıklardan uzak yaşam sunan tekneler, yeni normal hayatımızda en çok talep gören tatil araçlarından biri oldu. Yeni normal hayatla birlikte değişen talepler, yat tasarımlarında da büyük değişikliklere yol açtı. Salgının sektöre etkisini, gelecekte ne gibi yeniliklere yol açacağını yat üretim ve tasarım dünyasının en önemli isimlerine sorduk.
Philippe Briand
Dünyaca ünlü Fransız yat tasarımcısı Philippe Briand, pandeminin yat tasarım sektörünü farklı açılardan etkilediğini söyledi. “Rakamların en yüksek seviyeye ulaştığı sırada çalışma sistemimiz değişti ve evden çalışmaya başladık. Bir süre sonra sözleşme yaptığımız müşterilerimizle online görüşmelere başladık. Bu görüşmeler elbette işimizi yürütmemize çok yardımcı oldu ancak ben müşterilerimizin sözlü olmayan tepkilerini gözlemlemeyi özledim. Çünkü bu sözlü olmayan tepkilerden müşterilerin fikirlerine dair ipucu elde etmek mümkün. Eğer salgının olumlu etkilerinden bahsedecek olursam bana sağladığı en güzel şeyin çizim için daha fazla vakit ayırmamı sağlaması diyebilirim.”
Absolute Navetta 73
Yurt dışı seyahatleri çok azaldığı ve bu sayede günlük yaşamını düzenlemek için fırsat doğduğunu söyleyen Briand salgının sektöre etkisini ise şu sözlerle anlattı: “Bilançolarda silinen trilyonlar sebebiyle büyük bir tereddütün doğduğunu söyleyebilirim. Pandemiden herkes etkilendi ve sonuçları şimdi ve ileriki dönemde yapılacak eylemlerle ölçülebilecek. Bu sürecin sonunda görmek istediğim şey endüstrinin yenilikçilik ve çevresel kaygılar ekseninde daha fazla hareket etmesi. Kendi adıma konuşursam ben tamamen buna yöneldim. Pandemiden aldığım dersi ise şöyle özetleyebilirim: Her an gerçekleşebilecek değişime, iniş ve çıkışlara, yeni başlangıçlara her zaman hazırlıklı olmalıyız.”
Tanju Kalaycıoğlu
Taka Yacht Design'ın kurucusu Tanju Kalaycıoğlu pandeminin uzun vadede yat dünyasında olumlu gelişmelere yol açmasını beklediğini çünkü teknenin kalabalık otel, havuz ve plajdan çok daha güvenli olduğunu vurguladı. “Burada mürettebat olmadan kolay kullanılabilen tekneler ve tasarım özellikleri tamamen olmasa da öne çıkacaktır.
Absolute Navetta 73
Bir örnek vermem gerekirse 10-12 metre arasında tek veya çift motorlu ama hızlı gitmeyen, iki ila dört kişiyi barındırabilecek sademotoryatların pazarı genişleyecek.” Geleceğe yönelik ekonomik göstergeler sorunlu olsa da kısa vadede işlerinin arttığına ve artmaya devam ettiğine dikkat çeken Kalaycıoğlu, uzun vadede Türkiye'nin karşısına fırsatlar çıkabileceğini belirtti.
Deniz Özçakır
Sanlorenzo, Prestige, Jeanneu, Hanse gibi büyük markaların Türkiye temsilcisi Trio Deniz'in Satış ve Pazarlama Direktörü Deniz Özçakır'a göre neredeyse tüm sektörleri olumsuz etkileyen pandemi yatçılık sektöründe çok farklı bir seyir izledi. Öçzakır virüsün tek olumlu etkisinin denize ve tekneye olan ilgiyi artırması olduğunu söyledi. Üretim anlamında ilk çıkış anında ülkeler arası ürün ve insan trafiğine getirilen kısıtlamalar nedeniyle kısa bir bocalama yaşansa da kriz kısa sürede kontrol altına alındı ve üretim aralıksız devam etti. İzole yaşamın önem kazanmasıyla ilk kez tekne alanların sayısında belirgin bir artış oldu.
Uzaktan çalışma modelinin benimsenmesi yat dünyasına yeni bir denizci profilinin katılmasına yol açtı. Halihazırdaki tekne sahipleri de daha konforlusunu aramaya başladı. Doğal olarak tüm üreticiler, tasarımlarında tekne alacakların arayışlarına karşılık verebilecek daha konforlu, daha geniş, alan kullanımı üzerinde daha çok düşünülmüş modeller yaratma yönünde evrildiler. Ancak Özçakır bununla birlikte mahremiyetin sağlanacağı özel alanlara olan ilginin de arttığına dikkat çekti ve “Bu taleple birlikte bağımsız kamaralara duyulan ihtiyaç çoğaldı. Bundan sonra tekne tasarımlarında Prestige’in, Jeanneau’nun tasarımları gibi deniz üzerinde lüks bir villa deneyimi yaşatacak modelleri daha çok görmeyi bekleyebiliriz” dedi.
{773112}
Rıza Tansu
Uluslararası ödüllü yat tasarımcısı Rıza Tansu, salgının patlamasıyla tüm dünyanın ilk anda büyük bir şaşkınlık yaşadığını ve birkaç ay her şeyin donup kaldığını belirtti. Ancak bu sürecin ardından izole yerlerde yaşama fikrinin ortaya çıktığını söyleyen Tansu, “Bu da daha önce karar vermekte zorlanan potansiyel müşterilerin projelerini canlandırmak için talepte bulunmalarına yol açtı.
MCY 105
Tasarım detayında bir etkisi olacağını düşünmüyorum ama tasarım isteyenlerin daha da artacağına inanıyorum. Salgının ardından artan talep, daha önce karar vermekte zorlanan potansiyel müşterilerin ısrarla araması ve projelerini canlandırma istekleri, yat dünyasının geleceğinin hareketli olacağını gösteriyor” dedi.
Bilge Hergüner
Benetau'dan CNB'ye, Monte Carlo Yachts'tan Lagoon'a 12 farklı markanın Türkiye temsilcisi Tezmarin'in Genel Müdürü Bilge Hergüner virüs ortaya çıktığı anda karantina sebebiyle üretimde gecikmeler yaşandığını söyledi. Bu da tekne siparişini salgından önce veren müşterilerin teknelerine biraz daha geç kavuşmalarına yol açtı. Bu süreçte salgının devam edeceği gerçeğini kabul eden üreticiler planlarını gözden geçirerek, stoğa üretmeme, bayilerdeki stokları sıkı kontrol etmek gibi daha tutucu planlar benimsedi.
Ice Kite
Hergüner, dünya çapındaki karantinaların yaz başında sona ermesiyle taleplerin artmaya başladığına ve bunun sezonda tekne bulamama gibi bir zorluğa yol açtığına dikkat çekti. Bilge Hergüner salgının uzun vadede yat üretim dünyasında pozitif etki yaratacağına inanıyor. “Daha özel alanlara ihtiyaç duyanlar tekneye talebi artıracaktır. Ayrıca üreticiler açısından da daha dikkatli üretim planları ve yatırımlar yapılacaktır. Bu tip durumlara karşı refleksler oluşacaktır. Tabii ki adetten çok kârlılık ön plana çıkacaktır. Teknede uzun vakit geçirmek önemli hale gelecek, bu da alan ve konforu ön plana çıkaracaktır.”
Fatih Sürekli
Türkiye'nin uluslararası ödüllü yat tasarım ofisi Red Yacht Design'ın kurucu ortaklarından Fatih Sürekli, pandemi sürecinde Türkiye'deki tersanelerde çok büyük bir duraksama yaşamasa da üretim süreçlerinin yavaşladığına dikkat çekti. “Müşterilerimizden oldukça farklı istekler gelmeye başladı. Örneğin iç tasarımını yaptığımız 66 metrelik bir motoryatın Suudi sahibi teknede büyük misafir kamaralarından birini revir yapmamızı istedi. Teknelerin tasarım ve üretim süreçlerini yavaştan alan müşterilerimiz ise artık her şeyi daha hızlı istemeye başladı” dedi.
Ice Kite
Sürekli'ye göre salgının yat tasarımına etkisi büyük olacak. Örneğin az mürettebatla yönetilen teknelerde patlama yaşanabilecek. Üst segmentte de siparişler devam edecek. Ev konforunun sağlanması için gerekli her şey göz önüne alınacak. Daha fazla gün ışığı, daha geniş iç ve dış alanlar için talep artacak. Explorer tipi teknelerin çıkışı devam edecek ve karaya bağımlılık olabildiğince azalacak.
{773380}
Mehmet Soydan
Absolute, Galeon, SeaRay gibi markaları bünyesinde bulunduran Deniz Yatçılık'ın Genel Müdürü Mehmet Soydan yaşanan ilk şokun ardınan yatçılık dünyasında ciddi bir hareketlenmenin başladığını belirtti. Yat üreticileri ara verilen üretimin ardından hızla harekete geçti, üretim kapasiteleri yükseltildi. Dolayısıyla Soydan'a göre salgın yatçılık endüstrisini pozitif yönde etkiledi. Soydan bu etkinin uzun süre devam edeceğini düşündüklerini ancak ekonominin ciddi şekilde zarar görmesi halinde bu etkinin negatife dönme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
Denizde uzun süreli yaşam biçiminin hızla arttığına dikkat çeken Soydan, yat tasarımlarında da bunun etkisini görmeye başladıklarını belirtti ve şunları söyledi: “Denizde ev konforunu sağlamaya ve kendi özel plajını yaratmaya yönelik tasarımlar gitgide artıyor. Hem kapalı, hem açık alanlardan maksimum faydalanabilme, aynı zamanda da yardımcı ekipmanı bulundurabilmek önem kazandı. Yeni tasarımlarda görmeye başladığımız geniş platformlar, daha büyük havuzluk ve flybridge'ler önem kazanmaya başladı. Yakıt ekonomisi sağlamaya yönelik çalışmaların da hız kazandığını söyleyebilirim. Bundan böyle güneş panelleri ile takviye edilmiş tekneleri daha sık göreceğimizi düşünüyorum.”
İbrahim Karataş
Karataş Yacht Design'dan İbrahim Karataş da pandemiyle birlikte izole yaşam isteğinin artığını söyledi. Teknelerin de doğası gereği izole bir yaşam sunduğuna dikkat çeken Karataş şöyle devam etti: “Bugüne kadar ortaya çıkardığımız projeler de zaten bu amaca uygun. Ancak daha rahat yaşam alanı sağlayan katamaranlara eğilimin arttığını görmekteyiz. Salgının yat dünyasının geleceğini nitelik olarak etkileyeceğini sanmıyorum. Ancak sayıda artış olabilir.
Sanlorenzo Atilla
Öte yandan genel ekonomik çöküş kriz olursa herşey altüst olabilir. Teknelerin de karayla ilişkisi kesilemeyeceği için kısa bir süre için izolasyon imkanı sağlar ancak yine de sürdürülebilir bir durum olmaz. Umarım kısa zamanda aşı geliştirilir ve normal hayata geri dönebiliriz.”