Lüks Modayı E- Ticaret mi Kurtaracak?
Yazı Boyutu:
Koronovirüs ile değişen e-ticaret alışkanlıklarını inceledik.
Önümüzdeki döneme damgasını vuracak konulardan biri hiç kuşkusuz e-ticaretin yükselişi olacak. Özellikle lüks markalarının buna hazır olup olmadığı sorusu bir kenara bırakılırsa, konuya dair en büyük problem e-ticarete alışık olan genç jenerasyon arasında görülecek yüksek işsizlik oranları olacak. Pazarlamacıların yüzleşeceği en büyük zorluklardan biri ise lüks tüketimi yapmaya devam edebilecek güce sahip daha yaşlı jenerasyonu e-ticarete alıştırmak olacak. İçerisinde bulunduğumuz dönem, bu açıdan bir anlamda fırsat da teşkil ediyor. Dünyanın en büyük çevrimiçi lüks perakende platformlarından olan Farfetch’in kurucusu José Nevez’e göre tüketicilerin davranışlarında bu yönde bir değişimin yaşanması ve bu alışkanlığın kriz sonrasında da devam etmesi kaçınılmaz olacak.
{773060}
Gerçekten de online alışveriş, evden çıkamayan pek çok tüketici için tek seçenek haline geldi. Bunun sonucunda ise, böyle bir alışkanlığı olmayan çok sayıda kişi de ilk kez internet üzerinden alışveriş yaptı. Lüks sektörünün belkemiği olan Çin’e bakıldığında; 30 yaş altı tüketicilerin yaptıkları online alışveriş kriz sürecinde azalırken özellikle 40-45 yaş üzeri tüketicilerde online alışveriş oranı %30-40 oranında arttığı görülüyor. Avrupa’da yapılan bir araştırma ise tüketicilerin %13’ünün hayatlarında ilk kez online alışveriş sitelerinde dolaştığını gösteriyor. Bunların yüzde kaçı satışa dönüştüğüne dair kesin bir veri yok fakat bu dönemi bu anlamda iyi kullanan markaların kriz sonrasında birkaç adım önde olacağı kesin.
Kaynaklar:
Bain & Company, BCG (Boston Consulting Group), BOF (Business of Fashion), Forbes, Fortune, Jing Daily, Luxury Daily, McKinsey, Vogue Business, WWD (Women’s Wear Daily)