Renk Çemberini Kullanarak Doğru Giyinme Rehberi
Yazı Boyutu:
Doğru rengi seçme ve diğerleri ile eşleştirme yöntemlerini bir oyunmuş gibi öğrenerek giyinirken doğru kombinler yapabilirsiniz.
Gökkuşağını ilk gördüğünüz andaki heyecanınızı anımsayın; barındırdığı yedi renk nasıl da birbirleri ile uyumlu bir geçit yaratıyordu gökyüzünde… Renk çemberi de, bu fenomeni ve görsel spektrumda meydana gelen binlerce rengi açıklayan bir kavram.
Renk teorisi adı verilen bilimsel ideoloji, doğru rengi seçme ve onu eşleştirme konusunda bir rehber. Özellikle tasarımcılar ve görsel sanatçılar için benzersiz bir kaynak olan renk çemberi, gardırobunuzdaki renkleri ve hatta yapacağınız makyajın tonlarını belirlemenizde size kılavuzluk edebilir.
Uyumlu renkleri kıyafetlerinizde kullanabilmek için bilmeniz gereken temel birkaç başlık var:
Ana Renkler
İki rengin karıştırılması ile elde edilemeyen ve tüm renklerin onların karışımından elde edildiği renkler; kırmızı, sarı ve mavi.
İkincil Renkler
Temel renklerin birbirleri ile karıştırılması ile elde edilen renkler; (sarı+kırmızı) turuncu, (kırmızı+mavi) mor ve (mavi+sarı) yeşil.
Karışım Renkler
Temel renklerin ikincil renklerle karıştırılması ile elde edilen mercan, mint, turkuaz gibi ara renkler.
Sıcak ve Soğuk Renkler
Nesneleri olduklarından küçük gösterdikleri için giyinirken daha çok tercih edilen kırmızı, turuncu, sarı, kahverengi gibi tonlar sıcak renklerken mavinin, morun, yeşilin tonları soğuk renkler kabul ediliyor.
Renkleri Eşleştirirken İzlenebilecek Yöntemler
Kıyafetlerinizi veya diğer her şeyi uyumlu kılmak için edinmeniz gereken tek bir prensip var; renkleri uyumlu bir şekilde buluşturmak. Renk uyumunu yakalayabilmeniz için önerilerimizi inceleyin.
Tamamlayıcı
Bu sistem, renk çarkında birbirinin karşısında duran renkleri birlikte kullanarak uygulanıyor. Temel olarak birbirlerine kontrast olan renkler bir araya geldiklerinde son derece çarpıcı bir görünüm elde ediliyor. Tamamlayıcı renkleri birlikte kullanırken göz önünde bulundurmanız gereken, yüksek kontrast etkisinden kaçınmak için, çok dramatik seçimler yapmamanız. Tasarımcılar bu sorunun üstesinden gelmek için ikincil renklerin açık tonlarına yöneliyor.
Çapraz Tamamlayıcı
Bu renk kombinasyonunda bir anahtar renk seçiyorsunuz ve onu zıttındaki tamamlayıcı renklerle buluşturuyorsunuz. Bu sistemde uyum, yüksek kontrastlı tamamlayıcı renklerin tonlarının kısılması ile yakalanıyor. Zıtlık etkisi dramatik olmadan yaratılıyor.
Bileşik
İki renk seti arasındaki geçişli uyumdan doğan bileşik sistemde, tek bir anahtar renk yerine iki farklı/zıt anahtar renk, kendi tonları ile uyum içinde kombinleniyor. Renk çemberini daha geniş bir spektrumda kullanan sistem, çarpıcı renkler için daha dengeli bir eşleşme yaratıyor.
Benzer
Renk tekerleğinde yan yana bulunan renkleri kılavuz alarak oluşturulan sistem, renkler birbirlerine benzedikleri için sakin ve dingin bir uyum yakalanmasını sağlıyor. Eğer hareketli bir görünüm yaratmak isterseniz renkler arasındaki açıyı biraz genişletebilirsiniz.
Gölgeler
Bir rengin, rengi takip eden iki veya üç tonu ile yakalanan uyum, etkileyici bir görünüm için tercih edebileceğiniz bir diğer sistem. Çok sevdiğiniz ve fakat rengi gösterişli olduğu için giymekten sakındığınız bir kıyafetinizi, kendi tonundan renkler ile dengeleyebilmenizi sağlıyor.
Seçiminizi Yaparken İzleyebileceğiniz Yollar
Mevzu bahis iyi bir görünüm yaratmaksa öncelikle gardırobunuzu, daha sonra gideceğiniz yerin özelliklerini gözden geçirin. Bu sayede elinizdeki sonsuz renk seçeneğini birkaç taneye düşürebilirsiniz.
Renk paleti oluştururken, boş zamanlarınızda da keyifli bir oyun oynama fırsatı sunan, internet sitelerini kullanabilirsiniz. Biz bu yazıyı hazırlarken, işinin ehli olduğuna inandığımız Adobe destekli Color’u kullandık.
Renk çemberi sistemini hayatınıza katıp kombinlerinizi yaparken yararlanmak için, Color Wheel ve Color Harmonizer gibi eğlenceli uygulamaları da tercih edebilirsiniz.
Her şeyin mükemmel dengeyi kurmaktan geçtiğini unutmayın. Biraz pratikle ve oyun oynayarak gardırobunuzla yeni harikalar yaratacığınızdan eminiz.