Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Ebru Dorman
Yazı Boyutu:
Yazar Ebru Dorman mühendis olmanın hayatına kattıklarını anlatıyor ve mühendis olmak isteyen genç kadınlara öneriler veriyor.
Mühendislik okumaya nasıl karar verdiniz?
Lisede matematik, fen derslerini çok seviyordum. Mühendislik okumak bana uygun olabilir diye düşünüp seçenekleri araştırmaya başlayınca endüstri mühendiliğinin tam bana göre bir dal olacağına karar verdim. Temel mühendislik alanlarının üzerine 3. ve 4. sınıftaki soyal bilimler dahil zengin seçmeli ders imkânları neredeyse tüm ilgi alanlarıma hitap etti.
Mühendislik size hayatınızın hangi noktalarında ve nasıl faydalı oluyor?
Mühendislik eğitiminin verdiği analitik düşünme, problem çözme, sistematik yaklaşım, eleştirel düşünme; hem iş hem kişisel hayatımda bana faydası olan beceriler oldu. Kariyerimin önemli bir kısmında teknoloji konuları ile iç içe oldum. Mühendislik okumuş olmak gerektiğinde teknik konularda derine inmekten çekinmemek, teknolojik yenilikleri takip etmek açısından da faydalı oldu.
Mühendislik okumayı düşünen genç kadınlara neler önerirsiniz?
Bu düşüncenizi mutlaka hayata geçirin derim; çevrenizin etkisi altında kalmadan, okumaktan en fazla keyif alacağınız mühendislik bölümünü seçin. Bugünün öğrencileri bizlerden çok daha fazla sayıda meslek deneyimleyecekler. O yüzden keyif alacakları, kendilerini çok yönlü geliştirecekleri ve gerek dersler gerek ders dışı aktivitelerle 21. yüzyıl becerilerini kazanacakları bir eğitim hayatı kurgulasınlar derim.
Mühendis olmasaydınız ne olmak isterdiniz?
Bugünkü deneyimimle geriye dönüp tekrar seçim yapabilecek olsam yine endüstri mühendisliği okumak isterdim. Yanına başka ne koymak isterdiniz diye soracak olursanız, iletişim ve psikoloji alanlarında daha fazla seçmeli ders almış olmak isterdim. Benim dönemimde yoktu ama olsa mutlaka girişimcilik ve yapay zekâ alanlarında da dersler alırdım.
{157692}