Bir Yatırım Aracı Olarak Lüks Saatler
Yazı Boyutu:
Kolunuzda taşıdığınız saatin bir gün aldığınız fiyattan daha değerli olacağı aklınıza gelir miydi? İsviçre lüks saat endüstrisinin bir yatırım aracı olarak görüldüğü bugünlerde, kol saatleri de altın çağını yaşıyor.
Öncelikle saatler konusunda meraklı biriyseniz şu yazılı olmayan kuralın kulaktan kulağa aktarıldığına şahit olmuşsunuzdur: “Saatler bir yatırım aracı değildir.” Saat zevkiniz onları alıp satabileceğiniz birer meta olarak görmekten öteye geçmiyorsa, bu söz size saat merakının daha (paradan da) duygusal olan tarafına bakmanız gerektiğini salık vermek içindir. Dinlemenizde fayda var. O zaman işin tüm büyüsünü kaçırıyorsunuz demektir ki bu sizi zaten diğer koleksiyonerlerin, saatseverlerin ve saat firmalarının gözünde uzak durulması gereken kişi yapar. Yani saatleri sadece size kazandıracağı parayı düşünerek almazsınız. Çok basite indirgersem eğer önce saatleri sever veya aşık olursunuz sonra rüyanıza girer, kalp atışlarınızı hızlandırır, acı çekersiniz, beklersiniz ve en sonunda dayanamayıp alırsınız. Bu süreç elbette herkes için aynı olmayabilir. Fanatikler ne demek istediğimi anlayacaklardır.
Bu yazıyı yazarken ülkemizde hangi yatırım aracının daha kârlı veya kârdan da vazgeçelim daha stabil getiriye sahip olduğuna karar vermek imkansızdı. O sırada New York’ta Phillips Müzayede Evi’nin 12 Aralık’ta düzenlediği saat müzayedesinde, Tiffany için özel üretilmiş Patek Philippe Nautilus ref. 5711, tam 6,5 milyon ABD dolarına satıldı. Başlangıç fiyatı 50 bin ABD doları olan bir parça için sıradışı derecede yüksek bir fiyat değil mi? Sizce de bu saat çok kârlı bir yatırım değil midir? Satın alan kişiyse muhtemelen Patek Philippe’in Nautilus saatlerinin çelik versiyonlarının üretimini durdurduğunu biliyordu ve Tiffany ile iş birliklerinin 170. yılı şerefine sadece 170 örneğinin üretileceğinden de haberdardı. Bu yüzden bu saati alabildiği için tahminimizce kendisini gecenin en şanslısı sayıyordu. Dedik ya saatsever birisiyseniz hikâyenin böyle olduğuna eminsinizdir veya bir tarafınız böyle olduğunu düşünür hep. Ancak tam aksine uluslararası bir yatırımcı da almış olabilir. Tıpkı dünyada tüm saat alıcılarının 1/5’inin yaptığı gibi. Bu datayı Deloitte tarafından yeni yapılmış bir İsviçre Saat Endüstrisi Çalışması isimli raporundan aktarıyoruz.
Aynı çalışmadan bir başka veri, yazımın bu kısmına dek söylediklerimizi doğrular nitelikte. İnsanlara şöyle bir soru sorulmuş:
“Önümüzdeki 12 ay içinde bir saat alacak olsanız, sebebi ne olurdu?”
Katılımcılardan yüzde 80’i kendisi için alacağını, yüzde 29’u hediye olarak, yüzde 5’i ise yeniden satmak için alacağını söylemiş. Bizi ilgilendiren ise kalan yüzde 19. Çünkü onlar uzun dönemli yatırım için alacağını söyleyenler ve bu yazının da temelini oluşturuyor. Peki gerçekten saatlere yatırım yapmak iyi bir fikir mi? Eğer öyleyse getirisi ne olur?
Son 10 yıldır müzayede evlerinin en büyüklerinden en küçüklerine saat satışları inanılmaz büyüdü. Örneğin; Phillips Müzayede için 2021 yılındaki saat satışları toplamı tam 209,3 milyon ABD dolarına ulaşmış. Şaşırmamak gerek. Pandemiyle beraber hayatlarımızı her yönden saran belirsizlik en çok para piyasalarını, emtiaları ve bildiğimiz tüm yatırım araçlarını etkiliyor. İnsanlar düşünecek binlerce şey arasına, yatırımlarına ne olacağı sorusunu da eklemek istemiyor. Ve de pandemi sırasında da pekiştiği üzere yatırım için geleneksel enstrümanlardan giderek uzaklaşılıyor. Tüm bu güvensizlik ortamında, 2024’e dek yıllık yüzde 6 büyüyeceği öngörülen İsviçre lüks saat endüstrisi, bu huzursuz yatırımcılar için güvenli bir liman oluyor.
Böyle düşünenler sadece yatırımını korumak isteyenler değil! Yeni bir yatırım yapmak isteyenler de aynı limana demirlemeyi uygun görüyor. Vanguart isimli yeni ve bağımsız bir saat firması sizin haberiniz olmadan tüm dünyada özel üretilmiş bir modelini sessizce pazarlıyordu. İkisi saati geliştiren ustalar olmak üzere dört kişilik kurucu-yatırımcı ekipte bir de Türk yer alıyor. 290 bin ABD dolarından başlayan Blackhole Tourbillon isimli ilk saatlerinin Eylül 2021’deki tanıtımından önce, markaya Türk basketbolcular Doğuş Balbay ve Sinan Güler ile oyuncu Meryem Uzerli de ortak olmuştu.
{774558}
Basketbol oyuncularının saatlere ilgisi sadece alıcı boyutunda değil, ABD’li efsane basketbolcu Michael Jordan, yeni NBA starı Giannis Antetokounmpo ve başka sporcularla Wall Street yatırımcılarından oluşan bir başka grup da, ikinci el saat satışında parlayan bir isim olan WatchBox‘a yakın zamanda 165 milyon ABD doları yatırdı. Birçok saat firmasını portfolyosunda bulunduran dünya devi Richemont Group da 2018’de, ikinci el saat piyasasına 2002’de hızlı giriş yapan aracı web sitesi Watchfinder’ı satın almıştı. İkinci el saat piyasası markaların da bu alanı kontrol etmek istemeleriyle son yıllarda oldukça kızışmış durumda. Hatta öyle ki, araştırma şirketi McKinsey’e göre ikinci el saat satışları 2025’te 30 milyar ABD dolarına erişecek.
Tüm bunların ışığında şimdi samimi bir şekilde konuşalım. Aldığınız bir saati yıllarca kullanmak ve o geçen yıllar içerisinde onun değerinden bir şey yitirmediğini bilmek sizce de güven verici değil mi? Tıpkı yüzyıllardır tıkır tıkır işleyen saatlerine duyulan güvende olduğu üzere, İsviçreliler de onlara güvenenleri yarı yolda bırakmaya hiç niyetli değil.
UYARI NOTU:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yatırım yapmadan önce kendi risk ve getiri tercihlerinizi öğrenmeli ve her halükarda söz konusu faaliyetler için yetkili bir kuruluşu ile çalışmanızı ve diğer kaynaklardan faydalanmanızı öneririz. Zira sadece buradaki bilgilerle yatırım yolculuğunuza başlamanız beklediğiniz sonuçları doğurmayabilir. Beklentileriniz kapsamında bir getiri elde edemeyebileceğiniz gibi, risk algınızın üzerinde bir kayıp yaşayabilirsiniz. Buradaki yazılarda yer alan bilgiler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İşbu yazılardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan ve burada yer alan bilgiler dayanarak alınacak yatırım ya da benzeri kararların sonuçlarından Odea Bank A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir.
*Bu içerik Odea işbirliğiyle hazırlanmıştır.
{774653}