Zor Zamanlarda Liderlik: Ayşe Kırımlı
Yazı Boyutu:
Doğal afetler, ekonomik sorunlar, iklim krizi gibi iş dünyasını derinden etkileyen zamanlarda güçlü bir lider olmanın püf noktalarını, Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı anlatıyor.
Zor dönemlerde bir lider olarak ilk önceliğin ne oluyor? Bu kaos ortamlarının her birinin farklı zorlukları oluyor, kontrolü ele almak için senin yol haritan nedir?
Odağı kaybetmemek, ana konuya odaklanmak ve benimle birlikte aynı amaç için yürüyenleri de bu odağa yöneltmek ilk önceliğim oluyor aksi halde zor zamanlarda, kaos anında insan olarak hepimiz çok çabuk dağılabiliyoruz.
Zor dönemlerde; finans, satış, pazarlama ve iç ve dış iletişim ve İK konularını nasıl yönetmek gerekiyor?
Samimiyet, dürüstlük ve şeffaflık her zaman önemli ama zor dönemlerde bu sıfatlar iki kat önem kazanıyor. Zor dönemde hem kurum hem de birey olarak ne yaptığınızı, yapacağınızı ya da yapamayacağınızı tüm paydaşlarınıza (çalışmalarınıza, müşterilerinize, ortaklarınıza vb.) dürüstlükle anlatmak ve gerektiğinde yardım istemek gerekiyor.
Çalışanların çabalarının görüldüğünü hissettirmek ve zor dönemlerde mümkün olduğunca sevdikleri ile de zaman geçirebilmelerine fırsat yaratmalarına imkân vermek zor dönemlere dayanabilmek için çok önemli.
Zor dönemlerde asla yapılmaması gereken yönetimsel ve liderlik hataları neler?
- Panik olmak ve dolayısıyla panik yaratmak,
- Yapılan hatalarda çözüm bulmak yerine suçlu aramaya yönelmek,
- Değişen koşullara göre planları revize etmek, esnemek yerine eski planlarda ısrarcı olmak,
- Duygularının tepkilerini yönlendirmesine izin vermek.
Ekonomik ve iklim krizleri, göçler ve doğal afetler artık iş dünyasının günlük bir parçası. Zor zamanlarda yöneticilik yetilerini geliştirmek önerilerin neler? Bu konuda örnek aldığın kişileri, faydalandığın kitap ve podcast’leri bizimle paylaşır mısın?
6 Şubat’ta yaşadığımız afet ben dahil, hiçbirimizin hatta dünyanın son 500 yılda yaşamadığı boyutta bir afet. Dolayısıyla hepimiz bu dönemle başa çıkmada birçok yeni şey öğreniyoruz ve hata da yapıyoruz. Bir yönetici olarak benim önerim;
- Geçmişte kalmadan önce ana odaklanmak ve daha sonra geleceği planlamak,
- Sakin kalmayı öğrenmek,
- Yapılamayanları değil, yapılanları görmek ve öne çıkarmak,
- Ekip arkadaşlarını can kulağıyla dinlemek ve empati kurmak,
- Güven yaratmak.
Zor zamanları en başarılı yöneten lider olarak: Atatürk!
Son günlerde okumaya başladığım kitaplar ise şunlar:
Sir Ronald Cohen, Etki: Zor zamanlarda sosyal etki yaratmaya odaklanmak çok daha önemli.
Sibel Yücesan, Esen Kal, İyi Yönet: Sevgili arkadaşım Sibel’in yeni çıkan bu kitabını okumaya başlayınca 6 Şubat’tan beri kendime sorduğum “Acaba yetebiliyor muyum?” sorusundan çıkıp, iyi olma halime odaklanmama yardımcı olduğunu fark ettim.