preloader

Zor Zamanlarda Liderlik: Burcu Geriş

02.03.2023
Zor Zamanlarda Liderlik: Burcu Geriş

Yazı Boyutu:

Doğal afetler, ekonomik sorunlar, iklim krizi gibi iş dünyasını derinden etkileyen zamanlarda güçlü bir lider olmanın püf noktalarını, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkan Vekili ve CFO’su Burcu Geriş anlatıyor.

Zor dönemlerde bir lider olarak önceliğin ne oluyor? Bu kaos ortamlarının her birinin farklı zorlukları oluyor, kontrolü ele almak için senin yol haritan nedir?

Zor dönemlerdeki ilk önceliğim ekibin motivasyonunu yukarıda tutarak yapılması gerekenleri sakin kafayla önceliklendirmek, yani bir “to do list” oluşturmak oluyor. Bunu net bir şekilde ortaya koyduğunuzda ve ekip bir yol haritası olduğunu bildiğinde, belirsizlikler elden geldiğince ortadan kaldırılıp güven ortamı yaratıldığında, yapılacak işler zor bile olsa, ekip olarak üstesinden gelmek daha kolay oluyor. Yönetimin bir planının olması ve bunu kararlılıkla uygulaması, çalışanına da, müşterisine de, yatırımcısına da güven veriyor ve zorlukların üstesinden gelinebileceği hissi uyandırıyor.

Panik olmak, başkalarını suçlamak, plansızlık, motive edememek veya tam tersi aşırı iyimser olup “Bize bir şey olmaz” güveniyle yeterli önlem almamak liderlerin zor dönemlerde yapacağı en büyük yanlış…

Zor dönemlerde finans konularını nasıl yönetmek gerekiyor?

Finansta bir söz vardır; “Cash is king (nakit kraldır)”. Ben zor dönemlerde nakit yönetiminin önemini daha da vurgulamak için “Cash is king, queen and everything else (nakit kral, kraliçe ve bunun dışında kalan her şeydir)” derim. Özellikle belirsizlik dönemlerinde, şirketlerin nakit akışlarını planlamaları, farklı senaryo analizleri yapmaları, finansman planlarını önceden öngörüp hazırlık yapmaları ve likit kalmaları çok önemli. Kağıt üzerindeki karlılık, kâr/zarar, bilanço yönetimi, bütçeleme hepsi ayrı ayrı önemli ve bir bütün. Ancak nakit yönetimi doğru olmazsa bunların tek başına çok da anlamı kalmıyor.

Zor dönemlerde asla yapılmaması gereken yönetimsel ve liderlik hataları neler?

Panik olmak, başkalarını suçlamak, plansızlık, motivasyon eksikliği ve ekibi motive edememek, “Bittik biz, öldük, mahvolduk” söylemleri veya tam tersi aşırı iyimserlikle “Bize bir şey olmaz” güveniyle yeterli önlem almamak.

Ekonomik ve iklim krizleri, göçler ve doğal afetler artık iş dünyasının günlük bir parçası. Zor zamanlarda yöneticilik yetilerini geliştirmek için önerilerin neler? Bu konuda örnek aldığın kişileri, faydalandığın kitap ve podcast’leri bizimle paylaşır mısın?

Yöneticilik yetileri aslında biraz tecrübeyle ve yaşla gelişiyor. Tabii alınan eğitimlerin ve okunan kitapların da etkisi büyük. Benim için Columbia Business School ve London Business School’da tam da global ekonomik kriz sırasında 2007-2009 yıllarında yaptığım MBA ve aldığım koçluk seansları çok faydalı olmuştu. Ayrıca her daldan başarılı insanların (girişimci, profesyonel, atlet, vs) biyografilerini okuyup, onların hikayelerinden dersler çıkarmayı çok seviyorum. Steve Jobs, Jeff Bezos, Warren Buffet, Richard Branson, Hüsnü Özyeğin, Muhammad Ali, Bruce Lee ve bunun gibi birçok biyografi okudum.

Ayrıca Blinkist aplikasyonunda yönetim kitaplarının 20 dakikalık audio ve yazılı özetleri oluyor, bu şekilde 300-400 kitabın özetini yürüyüşler sırasında dinledim.

Son olarak yöneticilik dalında değil ama çok severek dinlediğim bir podcast olan Ortamlarda Satılacak Bilgi’yi de burada paylaşmak isterim. Bir yöneticinin kendini sadece kendi alanında değil birçok farklı dalda beslemesi gerektiğine ve otantik bir lider olmanın önemine inanıyorum.

{128518}

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları