preloader

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

Yazı Boyutu:

Tasarımda dengenin oluşmasında etken olan renk, biçim, konum, boyut ve doku prensiplerini keşfedin.

İçinde bulunduğunuz bir mekâna bakarken bazı noktaların eksik olduğunu hiç düşündünüz mü? Veya gözünüze karmaşık gelen bir ortam içinde bulunduğunuzu hissettiniz mi? Soruların cevabı ‘evet’ ise mekân içindeki dengenin tam olarak doğru olmadığını söyleyebiliriz.

Tasarım hangi alanda olursa olsun içindeki dengenin doğru sağlanmış olması ortaya çıkan ürünü 'iyi' kılar. İyi olup olmadığına karar vermemiz görsel algımız sayesinde olur. Dengenin oluşmasına etken olan noktaları renk, biçim, konum, boyut ve doku olarak mekân tasarımı için baz alabiliriz.

Bu prensipleri örnek mekânlar üzerinden açıklayarak, mekân içerisinde doğru dengeyi yakalayalım.

Dekorasyonda renk uyumuna dikkat edin

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

Studio Maria Santos

Mekânı şekillendirirken, monochrome renk düzenini mi kendinize daha yakın buluyorsunuz yoksa birkaç farklı rengi bir arada kullanmak mı size hitap ediyor? Kararınız sonucunda seçiminiz monochromedan yana ise, Studio Maria Santos tasarımı bu projedeki gibi birbirine zıt iki rengi soft tonlar içerisine ekleyebilirsiniz.

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

Studio Maria Santos

Mavi ve turuncu karşıt renkler olarak birbirlerini mekân içerisinde yakalamış ve renk skalası olarak tek düze şekillenmiş bu mekâna güçlü bir dokunuş olmuş. Dengeyi sağlayan da bu zıt renk birlikteliği diyebiliriz. Sadeliğin ön planda olduğu bu mekânda tutarlı ve yerinde renk tercihleri dengeli bir skala oluşturmuş.

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

YSG Studio

Monochromedan uzak, daha renkli bir mekân oluşturmak istiyorsanız YSG Studio tasarımı bu projedeki salondan ilham alabilirsiniz. Ana mekânda baskın renk olarak yeşil tercih edilmiş. Bu tercihe renk skalasında yeşilin zıt rengi olan kırmızı renkte bir berjer eklenmiş.

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

YSG Studio

Mekânın renk dengesini güçlendirirken, terracotta renk düzeninde olan genel ambiyansı değiştirmiş. Mekânda malzeme seçiminden mobilya ve aksesuar seçimine kadar tüm tercihlerinizi yaparken, denge uyumunu sağlayabilmek adına bu şekilde tutarlı renk seçimleri yapmalısınız.

{773599}

Birbiriyle uyum içinde olan ürünleri tercih edin

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

Studio Note

Tamamıyla geometriyle alakalı olan biçim dengesinde, birbiriyle uyum içinde olan ürünleri tercih ettiğimiz durumda doğru dengeyi yakalayabiliriz. Çok fazla köşeli ürün bulunan bir alanı yumuşatmak adına yuvarlak formda ürün kullanabileceğimiz gibi tam tersi de tercih edilebilir. Studio Note tasarımı bu projede tercih edilen tablodaki sarmal merdiven formu kanepe karşısında bulunan puf ile birbirini tasarım dili olarak yakalıyor.

Küçük bir detay gibi görünse de bu tip yaklaşımlar görsel algıda 'iyi' olanı bulmak için gerekli. Aynı şekilde köşeli formda bir orta sehpa tercih edilmemesinin sebebi vurgulanmak istenen yuvarlak formlu puflara uyum sağlamak. Siz de mobilyalarınızı seçerken bu yaklaşımla ilerleyebilir, aksesuarlarınızla da mekân içerisindeki dengeyi destekleyebilirsiniz.

Ürünleri doğru konumlandırın

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

Taslak Plan, Gizem Gürsel Şener

Hangi mekân olursa olsun malzeme, mobilya ve detay ürün seçiminden önce onların yerleşimleri önceliklidir. Taslak çizim görselinde yer alan salon yerleşim planında belirtildiği gibi mekândaki manzara yönü, açıklıklar, mekân girişi ve mekân içindeki yerleşim önceliklerini belirleyebilirsiniz. Mekâna baktığınızda bir yoğunluk hissediyorsanız ilk sorunuz ‘Bulunduğunuz yerde gereğinden fazla mobilya var mı’ olmalı. Cevabınız ‘hayır’ ise tercih ettiğiniz dekoratif ürünlere bir göz atmalısınız. Mekânda bir odak belirleyebilir, konumlandırmayı ona göre yapabilirsiniz. Önceliğiniz yemek alanı ise mekânın en ışık alan geniş bölümüne bu alanı yerleştirirken, oturum alanını kalan alanda konumlandırabilirsiniz. Dengeyi bozan her ne ise onu bulmak için adım adım mekânı analiz etmelisiniz.

{77800}

Ürünleri ortamın hacmine göre seçin

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

Mekândaki ürünlerin konumlarıyla bağlantılı denge prensiplerinden biri ise boyut. Konumlandırdığınız ürünlerin bulunduğu ortamın hacmine uygun olması gerekli ve her birinin kendi içinde bir dengesi bulunmalıdır. Her ne kadar karmaşık gibi görünse de en iyi oranı yakalayabilecek görsel algınızla mekân içerisinde yanlış bir boyut tercihi varsa bunu fark edebilirsiniz. Örneğin mekâna girdiğinizde ilk önünüze çıkan mobilya mekândaki boyutu en büyük olan olmamalı. Uzunluğu fazla olan ürünlerin yüksekliğini az tutarken, kısa olan ürünleri yüksek tercih edip bir oran yakalabilirsiniz. Hacimsel olarak dengeyi sağlamış olursunuz.

Görsel algıya uygun dokular kullanın

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

Lulu and Georgia March Twice Interiors

Döşemelik kumaş, zemin duvar malzemeleri, tablo içerisindeki görsel, dekoratif ürün üzerindeki baskı ve benzeri birçok doku tek mekân içerisinde yer alır. Denge prensiplerinden doku, mekân içinde doğru tercih edilmediği zaman bir karmaşaya dönüşür. Tutarlı seçimler yapıldığında ise görsel algıya uygun bir denge oluşur. İlk görseldeki mekânda baskın dokunun halıyla zeminde tercih edildiğini görüyoruz. Kontrastın baskın olduğu halıyla doku konusunda yarışacak başka bir ürün bulunmaması mekânı dengeli göstermiş. Berjer sırtında yer alan hazeran başka bir doku olarak tek noktada kullanıldığı için mekân içerisindeki genel renk düzenine dokusuyla uyum sağlamış.

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

Lulu and Georgia March Twice Interiors

March Twice Interiors tasarımı yatak odasında yoğun desenli, renkli bir duvar kağıdı tercih edilmiş. Yatak başı ve komodinde sade ürünlerin tercih edilmesi doku anlamında dengeyi sağlamış. Siz de mekân içerisinde yer alan her bir cepheyi bu düşünceyle inceleyebilirsiniz. Dokuların yarıştırığı bir alan varsa ve sizi yorduğunu düşünüyorsanız sadeleştirmeyi planlayabilirsiniz.

Görsel olarak uyumlu bir mekân ortaya çıkarmak için tasarımda denge önemli etkenlerden biridir. Ancak, görsel algıya uygun bir tasarım yapmak için her zaman denge kuralcı bir yaklaşımla uygulanmaz. Bazı noktalarda kuralları yıkmak ortaya güçlü bir mekân tasarımı çıkarmanın da bir yoludur. Fakat kuralları yıkmak için ilk başta onlara en iyi şekilde hakim olunması ve yukarıda bahsi geçen prensiplerin tam olarak bilinmesi gerektiği unutulmamalıdır. Jonathan Adler'in maksimalist mekân tasarımı görseli tam da bahsedilen denge kurallarına aykırı ama oldukça dengeli bir mekânı göstermektedir.

Mekan İçinde Denge Yakalamanın Yolları

Jonathan Adler

Gizem Gürsel Şener
Gizem Gürsel Şener Tüm Yazıları