preloader

Bakımı En Kolay Bitkiler

31.12.2024
Bakımı En Kolay Bitkiler

Yazı Boyutu:

Bitkiler, yaşam alanlarına doğal bir dokunuş katmanın en güzel yollarından biri. Ancak, bitki bakımının zorlayıcı olacağını düşünenler için bakımı en kolay bitkiler harika bir başlangıç sunar. Evde bitki yetiştirmeye başlamak isteyenler için harika fikirler burada!

Büyük çoğunluğumuz en azından hayatında bir kere bitki bakmayı denemiştir. Bu denemesi hüsranla sonuçlananlar da, büyük ihtimalle tekrar bitki bakmaya yeltenmemiştir. “Ben bitki bakmayı bilmiyorum” ve “Bitkileri yaşatamıyorum” gibi cümleleri çok kişiden sıklıkla duyarız. Ancak yine de doğayı evimize taşımak, hem dekorasyonumuzu güçlendirip hem de bir canlıyla evimizi paylaşmayı hepimiz isteriz. Çünkü hazzını yaşayanlar bilir ki; bir bitkinin kıvrılarak gelen her yeni yaprağı, gittikçe gürleşmesi ve her yeni gelen dalı bize umut, heyecan ve güç verir. Bu yazımızda, bitki bakmaya yeni başlayan hevesliler ve daha önce kötü tecrübe yaşamış olanlar için bile bakımı en kolay bitkiler listesini paylaşacağız. Birçoğunuzun tahmin ettiğinin aksine bu listenin çoğunluğu kaktüs ve sukulentlerden oluşmayacak.

Az su sevdikleri için “bakımı en kolay bitkiler” diye kodlanmış olsalar da kaktüs ve sukulentlerin sulama dengesini ayarlamak hiç de kolay değil. Bizler bitkilere baktığımızı ve onlarla ilgilendiğimizi en çok sulama eylemi yaparken hissediyoruz. Tek geri dönüşü olmayan durum ne yazık ki kök çürümesi olduğu için de fazla sulanan çoğu bitkiyi kaybediyoruz. Bu yüzden bitki bakmaya kaktüs ve sukulentlerle başlamak yerine aşağıdaki bitkilerle bu dünyaya girmenizi tavsiye ederiz.

Zeze Çiçeği

Bakımı En Kolay Bitkiler

İhmallere ve unutkanlığa karşı çok dirençli bir bitki Zeze çiçeği… Farklı isimlerle adlandırılan bu zarif yapraklı bitki, Güney ve Doğu Afrikalı. Toprak altında aynı patatese benzeyen yumru gövdeleri bulunan ve bu rizomları suyu uzun süre depolama görevi gören Zeze çiçeği; bu sebeple sık sulanmaması gereken bir bitki. Eğer bir Zeze çiçeği bakmaya karar verdiyseniz, bu bitkinin bakımında yapılabilecek en büyük hata fazla sulama olacaktır. Bu hataya düşmediğiniz takdirde bitkiniz büyümeye, güzelliğini korumaya devam eder. Tüm bu özellikleriyle Zeze çiçeğinin sizi tam bir bitki bağımlısına dönüştürmesi kuvvetle muhtemel. Ayrıca yarı gölgeye dayanıklı olduğu için, eğer eviniz iyi ışık almıyorsa yine tercih edeceğiniz bitkilerin başında gelmeli.

Kurdele Çiçeği

Bakımı En Kolay Bitkiler

Kurdele çiçeği, beyaz çizgili sivri yapraklarıyla hem göz doldurucu hem de az bakımla hızlı coşan bitkiler arasında. Güney Afrika’nın tropik orman sınırlarında yetişen bu bitkinin adaptasyon yeteneği başlangıç seviye için ideal. Hem aydınlığa hem yarı gölgeye uyumlu olan kurdele çiçeği, düzensiz sulamalara karşı da toleranslı bir bitki. Yaprakları yanlara doğru kendini saldığında suya ihtiyacı olduğunun sinyalini verdiğini, yaprak uçlarında kuruma olduğunda ise neme ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca uzun saplarının ucundan çok sayıda bebek verir. O nedenle çoğaltması da kolay ve eğlencelidir.

Salon Sarmaşığı

Bakımı En Kolay Bitkiler

Büyüme hızıyla mest eden salon sarmaşığı, muhteşem bir ev bitkisi. İsmi sarmaşık olarak geçse de sarılıcı özelliği yok. O nedenle arzunuza göre tepeden sarkıtarak dekorasyonunuzu renklendirebilirsiniz. Yaprakları yeşil üstüne beyaz, krem rengi, sarı renklerde desenlidir. Yine ihmallere karşı çok savaşçı olan salon sarmaşığı, sadece susuz kaldığında yapraklarını büzer ve ihtiyacını bu şekilde belli eder. Düzenli bakıldığında ise; minik bir saksıda aldığınız salon sarmaşığınız kısa sürede dallarını uzatarak her yeri saracak kıvama gelir.

Potos Sarmaşığı

Bakımı En Kolay Bitkiler

Potos sarmaşığı çoğu bitki gibi direkt güneş ışığından korunup düzenli sulama yapıldığı takdirde yeni dal ve yapraklarıyla yaşam enerjisi verir. Yapraklarının üzerine sanki yıldız tozundan gümüş yağmış gibidir ve saten gibi parlak olan bu yapraklar isminin hakkını verirken hayranlık uyandırır.

Telgraf Çiçeği

Bakımı En Kolay Bitkiler

Meksika-Kolombiya anavatanlı telgraf çiçeği “Hem kolay büyüsün hem de biraz renkli olsun” diyenlerin tercih edebileceği türden bir bitki. Fazla sulak çalılık yerlerde ve yağmur ormanlarında, yerde sürünücü ve kayalarda sarkıcı olarak kalabalık yığınlar halinde yaşarlar. Toprak seçimi konusunda hiç nazlı değildir, farklı ışık koşullarına adapte olabilir. Bakımında düzensiz olsanız bile günden güne hızla büyür.

Paşa Kılıcı

Bakımı En Kolay Bitkiler

Paşa kılıcı sivri uçlu, kalın yapraklı bir sukulent türü. Fazla sulama çürümesine sebep olacağı için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bu. Şayet bitkilendirmek istediğiniz alan ışık almıyorsa veya yatak odanıza yeşil bitki konumlandırmak istiyorsanız en doğru bitki paşa kılıcı olacaktır. Hem gölgeye uyumlu olması hem de geceleri oksijen üretip havayı temizleme özelliğinin olmasından dolayı her evin olmazsa olmazlarından. Suyu bünyesinde fazla tutmayan havadar bir toprak seçip fazla sulamaktan kaçınırsanız, bu bitkiyi yaşatamamanız neredeyse imkansız.

Yılanderisi Çiçeği

Bakımı En Kolay Bitkiler

Bitki alemi arasında en sevdiğiniz bitki türü sukulentlerse, bakımı en kolay olanlarından biri de Güney Afrikalı yılanderisi çiçeği. Taca benzeyen yapraklarıyla masa üstünde minik boyutta bitkilerle başlamak isteyenler için ideal. Kışın neredeyse ayda bir kere sulamanızın yeterli olduğu yılanderisi çiçeği için havadar toprak ve aydınlık bir alan yeterli. Bu şartları sağladıktan sonra gerisini ona bırakın, mini yavrular vererek sizi heyecanlandırsın.

Deve Tabanı

Bakımı En Kolay Bitkiler

Tropik ormanlara ait olan, delikli ve yarıklı yapraklarıyla görüntüsüne aşık olduğumuz deve tabanı için öncelikle bir destek çubuğu şart. Kalınlaşan ve dik durabilen bir gövdesi olmadığı için yaprakları aynı doğal ortamında olduğu gibi bir yere sarılma ihtiyacındadır. Çok hızlı yeni yapraklar veren ve kolay büyüyen deve tabanı için yarı gölgede nemli bir ortam sağladığınızda çok mutlu olacak ve sizi de mutlu edecektir.

Dracaena Fragrans

Bakımı En Kolay Bitkiler

Dracaena Fragrans, iç mekân şartlarını kolay tolere edebildiğ için oldukça dayanıklıdı. İster sadece yaprak formunda, isterseniz gövdesi kalınlaşmış ağaç formunda bulabileceğiniz türleri, havadar ve aydınlık bir ortamda yaşatılmalı.

Şans Bambusu

Bakımı En Kolay Bitkiler

Bonus bitkimiz şans bambusu ise gerçek bambu ile ilgisi olmamasına rağmen görüntüsünden ötürü dilimizde böyle addediliyor. “Benim bitkim hiçbir bakım istemesin ama ortamda mutlaka bir yeşillik olsun” diyorsanız, sadece su dolu bir kabın içerisinde duracak şans bambuları tam size göre. Işıksız loş köşelere bile uyumlu olan şans bambularını banyonuzda da dekoratif amaçlı konumlandırabilirsiniz.

Gözde Özuğur
Gözde Özuğur Tüm Yazıları