preloader

Begonvil Çiçeği Bakımı: İpuçları ve Püf Noktaları

Begonvil Çiçeği Bakımı: İpuçları ve Püf Noktaları

Yazı Boyutu:

Begonvil çiçeği bakımı hakkında bilmeniz gereken her şey: Güneş, sulama, budama ve çiçeklenme püf noktalarıyla begonvilinizi en sağlıklı şekilde yetiştirin.

Canlı renkleriyle Akdeniz’in sembolü haline gelen begonvil, ruhlara da güneş açtıran bir çiçek. Duvarları sarıp sarmalayan, her açtığında bir tabloyu andıran bu gösterişli bitkiyi evinizde veya yazlıkta sağlıklı ve bol çiçekli şekilde yetiştirmek mümkün. İşte begonvil çiçeği bakımına dair bilmeniz gereken tüm püf noktaları…

Begonvil Hangi Ortamı Sever?

Begonvil tam anlamıyla güneş aşığı bir bitkidir. Günde en az 5-6 saat doğrudan güneş ışığı alabileceği açık bir alanda yetiştirmeniz önerilir. Yarı gölgede kalırsa çiçeklenme performansı ciddi şekilde düşer. Balkon, teras ve bahçeler begonvil için idealdir.

Açık pembe begonvil çiçekleri ve arka planda palmiye ağaçlarıyla tipik bir Akdeniz manzarası.

Toprak ve Saksı Seçimi

Begonvil drenajı iyi, hafif asidik ve geçirgen toprakları sever. Torf, perlit ve biraz bahçe toprağı karıştırılarak ideal karışım sağlanabilir. Saksı seçerken köklerin rahatça yayılabileceği geniş ama derin olmayan modeller tercih edilmeli. Fazla büyük saksılar ise çiçeklenmeyi geciktirebilir.

Sulama Rutini Nasıl Olmalı?

Begonvil susuzluğa dayanıklı gibi görünse de düzenli sulama ister. Ancak suyun fazlası kök çürümesine yol açar. Yazın haftada 2-3 kez, kışın ise toprak tamamen kurumadan sulamamak en sağlıklısı. Sulama yaparken sabah erken saatler tercih edilmeli.

Budama Zamanı ve Yöntemi

Begonviller, budama ile daha çok çiçek verir. Kış sonunda veya erken ilkbaharda, zayıf ve kurumuş dallar budanarak bitkinin formu şekillendirilmeli. Ayrıca yaz aylarında da fazla uzayan sürgünler kısaltılabilir. Budama, bitkinin enerjisini çiçeğe yönlendirir.

Gökyüzüne doğru uzanan, canlı mor renkte begonvil çiçekleri sade bir fonda ön plana çıkıyor.

Destek ve Tırmanma Alanı

Begonvil tırmanıcı bir bitkidir. Duvar, pergola, tel örgü ya da özel sarma sistemlerine yönlendirilmelidir. Dallar uzadıkça hafifçe bağlanarak yön verilirse daha estetik bir görünüm yakalanır.

Kışın Begonvil Nasıl Korunur?

Soğuk havaya karşı hassas olan begonviller 5°C’nin altındaki sıcaklıklarda zarar görebilir. Kışın saksıda yetiştirilen begonviller iç mekâna alınmalı veya don tehlikesine karşı korunmalı. Bahçedekiler içinse kök kısmı saman, yaprak ya da malçla izole edilebilir.

Çiçeklenmeyi Artıran İpuçları

  • Güneş ışığını eksik etmeyin.
  • Yaz aylarında ayda 1 kez potasyum ağırlıklı sıvı gübre verin.
  • Fazla yapraklanma varsa budama ile denge kurun.
  • Strese girdiğinde (yer değişikliği, soğuk, aşırı sulama), çiçeklenme durabilir.
Sıkça sorulan sorular
Begonvil yaprak dökerse ne yapmalı?
Begonvil neden çiçek açmaz?
Begonvil ev içinde yetişir mi?
Begonvil hangi ayda çiçek açar?
Duygu İlayda Çetin
Duygu İlayda Çetin Tüm Yazıları