Deve Tabanı Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler
Yazı Boyutu:
Deve tabanı, evine tropikal bir dokunuş katmak isteyenler için mükemmel bir seçim. Büyük, bölünmüş yaprakları ve hava temizleme özelliğiyle öne çıkan bu bitki hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulacaksınız.
Deve Tabanı Özellikleri
Deve tabanının bir evde salon bitkisi olarak var olması 40’lı yıllarda zenginliğin göstergesiydi. Çok gösterişli yaprakları ile günümüzde hala en çok tercih edilen süs bitkilerinden. Anavatanı Tropikal Amerika ülkeleri olan bu bitkinin yaprakları güneş gören bölgelerde devleşiyor. Karanlıkta kalırsa hem yaprak rengini hem de şekillenmeleri bozulmaya başlıyor.
Dekoratif bir süs bitkisi olmasının yanı sıra Latince ismi olan “Monstrum”; anormal, sıra dışı, dev, canavar anlamlarına geliyor.
{773560}
Deve Tabanı Bakımı
Deve Tabanı, toprak bakımından zengin karışımları sever. Uygun toprağı hazırlamak için, bahçe toprağına bir miktar yaprak çürüntüsü (yaprak kompostu), kil ve yanmış çiftlik gübresi ilave ederek bir karışım hazırlayın. Yerleştirildiği saksının tabanın delikli ve suyu süzdüren türden olmasına dikkat edin. Deve tabanı bulunduğu kapta biriken su yüzünden zarar görebilir ve gelişimini durdurabilir.
Toprak değişimi yaparken ponza taşı ilave ederek toprağın sıkıştırılması, bitkinizi dayanıklı hale getirecektir.
Deve tabanı için en önemli bakım unsuru ışık. Ne kadar iyi ışık alırsa o kadar iyi gelişir. Yaprakların büyümesi ve şekillenmesi tamamen ışığa bağlı. Yeni çıkan yapraklar açık yeşil tonlarında ve kalp şeklindedir. Büyüdükçe genişler ve karakteristik şekillenmelerine ulaşır. Bu yüzden bitkinizi yerleştirirken aydınlık veya yarı gölge alanları tercih etmelisiniz.
Deve Tabanı Ne Sıklıkta Sulanır?
Deve tabanı bitkisinin su ihtiyacı yaz aylarında çok yoğun. Ayrıca yaprakların nem alabilmesi için yaz aylarında yapraklarına su püskürtülerek istediği ortam sağlanabilir. Kışın ise bitkinizin su ihtiyacı azalır. Haftada bir su vermeniz yeterli.
Deve Tabanı Nasıl Çoğaltılır?
Suda köklendirme: Uzun bir dalını en az üç boğumlu parçalara ayırıp parçaları suda bekletin. Kökler 10cm uzayınca toprağa dikin. Suda bekletirken dalların yarısı su dışında kalabilmeli. Eğer sık sık güçlü ılık esintiler alırsa köklenme hızlı olur. Suyu haftada bir defa mutlaka değiştirin.
Kökten ayırma: Yeterince güçlenmiş dip sürgünlerini ayırmayı toprak değiştireceğiniz zaman yapmalısınız.
Çelikle: Yukarıda suda köklendirmede tarif ettiğim gibi parçaları hiç suda bekletmeden direkt toprağa dikebilirsiniz. Bu usulde ılık esintilerin aşırı nemli ve sürekli olması şart. Yoksa köklenme aylar sürer. Filizlenmesi bir yıl sonra olur. En iyisi suda köklendirin.
Tek boğumlu küçük parçalarla: Suda köklendirmede ve çelikle çoğaltmada gövde tek boğumlu parçalara da ayrılabilir. Bu biraz riskli. Çoğaltma hakkında son bir yıl içinde mükemmel beslenmişlik ve mükemmel sağlıklılık bu usulde yüzde 100 gerekli. Yoksa hiç denemeyin. Parçaları önce suda köklendirmek tavsiye edilir. Önce suda köklendirerek veya direkt olarak toprağa diktiğinizde parçanın yeşil derisinin bir kısmı açıkta kalabilmeli ki ışıktan faydalanabilsin (filizlenme noktasının dışarıda kalması şart değil).
{773555}