preloader

Bitki Aleminin En Çekicileri: Kaktüs ve Sukulent Rehberi

19.01.2021
Bitki Aleminin En Çekicileri: Kaktüs ve Sukulent Rehberi

Yazı Boyutu:

Yeşil bitki dünyasının popüler oyuncuları kaktüs ve sukulentlerin bakımı ve uzun ömürlü olmaları için dikkat edilmesi gerekenleri öğrenin.

Redkit’i bilenler, onun Düldül’ün tepesinde kızıl güneşe doğru çölde salına salına gezdiği o sahnede kaktüs silueti olduğunu da hatırlayacaktır. Burada önemli olan bu sahneyi, çöl ve kaktüs ikilisiyle eşleştirmemiz. Bunu her bitkiniz için yapabilirsiniz. Bitkinizin ana vatanını, doğasını bilirseniz, bitkinizi kendi doğasında hayal ederseniz, onu anlamanız ve ona bakmanız kolaylaşacaktır. Çöl ortamını düşünelim. Kaktüslerin köklendiği alan kum, tepede kızgın güneş, gündüzleri çok sıcak ve geceleri ise soğuk.

Bitki Aleminin En Çekicileri: Kaktüs ve Sukulent Rehberi

Kaktüsler çöl ortamında yağacak bir damla suya hasret olduğu için gövdelerinde su tutmayı öğrenerek evrimleşmiş bitkilerdir. Bunu, tıpkı devenin hörgücünde su tutması gibi düşünebilirsiniz. Ancak, kaktüsler için genel olarak “çöl bitkisi” bilgisini versek de, tropikal yağmur ormanlarında, otlak alanlarda da yetişen, epifit olan (diğer bazı bitkileri sadece konak olarak kullanırken onlara zarar vermeden konum ve destek sağlamak için üzerlerinde büyür ve gelişirler) kaktüsler vardır. Söz konusu kaktüs ve sukulent olduğunda çok fazla çeşit olduğunu bilmelisiniz. Yani aldığınız kaktüs veya sukulentin spesifik türünü öğrenip, bakımını buna göre yaparsanız, yaşam kalitesini arttırmış olursunuz. Biz burada genelgeçer bazı önemli noktalardan bahsedeceğiz.

Kaktüs mü Sukulent mi?

Bitki Aleminin En Çekicileri: Kaktüs ve Sukulent Rehberi

Kaktüslerle birlikte en çok anılan sukulentler birbiriyle sıklıkla karıştırılabiliyor. Kaktüsgiller botanik bir aileyi temsil etmektedir. Tüm kaktüsler birer sukulent çeşidiyken her sukulent kaktüs değildir. Ayırt etmek için en temel ipuçları şunlardır:

  • Kaktüslerin ya hiç yaprağı yoktur ya da çok azdır.
  • Kaktüslerin sukulentlerden farklı olarak bitki üzerinde tüy, diken, dal veya çiçeklerin çıktığı küçük, yastığımsı gözenekleri vardır.
  • Dünyanın farklı bölgelerine özgü birçok sukulent çeşidi vardır, ancak kaktüslerin anavatanı Amerika kıtasıdır.

Kaktüs ve Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?

Bitki Aleminin En Çekicileri: Kaktüs ve Sukulent Rehberi

Kaktüs ve sukulentler genelde bakımı kolay bitkiler olarak bilinse de doğru toprak karışımında büyütülmez ve sulama dengesi ayarlanamazsa bitkinizi kaybetmeniz olasıdır. Kaktüs ve sukulentleriniz için dilerseniz hazır “kaktüs topraklarını” tercih edebilir, dilerseniz karışımı kendiniz oluşturabilirsiniz. Hazır toprak kullanacaksanız, sadece bahçe toprağı, torf toprak veya cocopeat kullanmamaya dikkat etmelisiniz. En önemli püf noktası, anavatanında olduğu gibi “havadar” ve “su tutmayan” bir toprak elde etmektir. Çünkü, kaktüs ve sukulentlerin kökleri çok sığdır, yaşadığı ortam nedeniyle derin ve yoğun kök yapısına sahip değildir. Yine kendi yetiştiği ortamdan yola çıkarak; kendi toprak karışımımızı hazırlarken, içerisinde kum ve benzer tanecikli malzemeleri bol bol kullanmaya özen göstermelisiniz. Toprağınızı oluştururken, torf toprak ve hindistancevizi lifi olan cocopeat karışımına ek olarak, ponza taşı, dere kumu ve volkan tüfü ekleyerek toprağınızı havadar hale getirebilirsiniz. Çokça tercih edilen perlit zamanla jelleştiği için çok önermiyoruz.

Bitki Aleminin En Çekicileri: Kaktüs ve Sukulent Rehberi

Kaktüs veya sukulentinizi heyecanla alıp ev veya ofisinize geldiğinizde nereye yerleştireceğinizi bilemiyorsanız, yine spesifik türüne göre değişmekle birlikte genel olarak aydınlık alana ihtiyaç duyarlar. Kaktüs ve sukulentlerinizi kuytu, köşe, karanlık bir pozisyonda tutmadığınıza emin olun. Genel olarak güney cephede konumlandırılmalı ve direkt güneş ışığı yerine filtrelenmiş güçlü aydınlık bir konumda yerleştirilmelidir. Bununla birlikte özellikle yaz aylarında ortamın havadar olmasına, sık sık hava akışının sağlanmasına önem vermelisiniz. Yazları uzun süre evde olmadığınız zamanda unutmayın ki bitkileriniz susuzluktan öte, havasız kaldıkları için solmaktadır. Kışın ise özellikle geceleri serin ortamlardan hoşlanırlar. Ortam 5-10ºC’nin altına düşmüyorsa bitkinizi kapalı balkonunuza almak sağlıklı olacaktır. Doğru bakımla kendi gövdesinden hiç beklenmeyecek renklerde ve şekillerde çiçeklerini açtığında yaşayacağınız şaşkınlık ve mutluluk ise paha biçilemez.

Kaktüs ve Sukulent Ne Sıklıkla Sulanır?

En Sık Yapılan Hata: Sulama Dengesizlikleri

Sulamada ise temelde yapılan iki hata var: Birincisi kaktüs ve sukulentlerin çok su sevmediği bilgisi altında bir köşede onları unutup hiç sulamamak. Diğeri de bitki sevgimizi onları çok sulayarak göstermeye aşina olduğumuz için gereğinden fazla sulama yapıp köklerini, dolayısıyla bitkiyi çürütmektir. Bir diğer yandan, mevsim geçişlerine aldırmayıp yaz sonunda hava serinleyince normal sulama periyoduna devam etmek, sulamayı azaltamamak da yapılan hatalardan biri. Yol göstermek ve rehber olması açısından yaklaşık sulama sıklığı önerileri veriyoruz ancak sulama sıklığı vermenin çok doğru olmadığı kanaatindeyiz. İç mekân bitki kategorisindeki birçok bitki dünyanın çeşitli bölgelerinde yetiştirilebiliyor. Örneğin Kuzey Avrupa’da birinin evindeki aynı kaktüsle, Akdeniz iklimine sahip daha güneydeki birinin evindeki aynı kaktüs için benzer sulama sıklığı olmayacaktır.

Bitki Aleminin En Çekicileri: Kaktüs ve Sukulent Rehberi

Bu nedenle, tüm bakım koşulları aslında sizin o bitkiyi yaşatmak istediğiniz konuma özeldir. Ancak yine de yaklaşık bir sayıya ihtiyacı olanlar için; bitkilerin gelişim dönemi olan Mart ve Eylül dönemlerinde 10-14 günde 1, ortam sıcaklık ve nemine göre yazın haftada 2 kere, Kasım-Şubat yani dinlenme ve uyku dönemlerinde ayda 1 gibi bir sıklıkla sulama yapabilirsiniz. Türden türe göre spesifik durumlar olduğunu belirmiştik. Örneğin Kasım aylarında çiçek açmaya başlayan “Zygocactus” yani Yılbaşı kaktüsü için istisnai bir durum vardır ve çiçeklenmesi bitinceye kadar 2 haftada bir sulaması devam ettirilmelidir. Kaktüs ve sukulentler sulanırken toprak ıslak bırakılmamalı ve iki sulama arasında toprağın tamamen kuruması beklenmelidir.

Kaktüs Hangi Saksıda Saklanmalı?

Bir diğer önemli husus ise saksı seçimi olacaktır. Özellikle bitki bakımı konusunda tecrübeniz azsa, altı delikli saksılar tercih etmenizi öneririz. Böylece sulama esnasında fazla su delikten drene olur ve fazla sulama olasılığına karşın, bitkinin köklerinin zarar görmesini engellemiş olursunuz.

Bitki Aleminin En Çekicileri: Kaktüs ve Sukulent Rehberi

Şayet dekoratif görüntülerinden ötürü altı delik olmayan bir saksı tercih etmek isterseniz de bitkinizin altı delik bir saksıya dikili olmasını, bu altı delik saksıyı istediğiniz dekoratif saksı içine yerleştirmenizi öneririz. Saksı seçiminde bilinmesi gereken bir detay da; plastik ve içi sırlı seramik saksıların daha fazla nem tuttuğu, bundan dolayı içindeki bitkinin daha az sulama gerektirdiği, toprak saksının ise nefes aldığı için içindeki toprağın daha hızlı kuruduğu bilgisidir. Yani sulama sıklığınızı etkileyen faktörlerden bir tanesi de bitkinizin içinde bulunduğu saksı türüdür.

Bitki Aleminin En Çekicileri: Kaktüs ve Sukulent Rehberi

Dekorasyonda Sukulent ve Kaktüs Nasıl Kullanılmalı

Bitki Aleminin En Çekicileri: Kaktüs ve Sukulent Rehberi

Bir ortamda kaktüs varsa, oranın başrolü ve gözleri üstünde tutan canlı kesinlikle onlar oluyor. Özellikle kaktüslerin dokulu gövdesi ve ilgi çekici dimdik duruşlarıyla dekorasyonunuza sıcak bir hava katacağı kesin. Hem de ister minimalist ister boho bir dekorasyon tarzınız olsun hiç fark etmez. Karakterli görüntüleriyle her tarza uyan yegâne bitkiler arasında yer almaktalar. İsterseniz masa üstünde, orta sehpada, vitrininizde minik boyutlarda tercih edebilirken, dilerseniz salonunuzda daha uzun boylu kaktüsünüz için yer açabilir ve ortamın havasını bu dikenli şaheserlerle değiştirebilirsiniz. Dikenli demişken, kaktüslerinize dokunmanız gereken durumlarda mutlaka uygun eldiven takmayı unutmayın.

Bitki dünyası hakkında daha fazla bilgi edinmek için instagram sayfamız @herb.ball ve web sitemiz www.herbballs.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Gözde Özuğur
Gözde Özuğur Tüm Yazıları