Kalanchoe Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler
Yazı Boyutu:
Kalanchoe, renkli ve uzun süre dayanabilen çiçekleriyle evlerin vazgeçilmez bitkilerinden biri. Az bakım gerektiren yapısı sayesinde bitki severler arasında popüler olan Kalanchoe, doğru koşullarda sağlıklı bir şekilde büyüyebilir ve uzun süre çiçek açabilir. Bu yazıda, Kalanchoe çiçeğinin bakımında dikkat etmeniz gereken sulama, ışık, toprak ve gübreleme gibi önemli ipuçlarını paylaşacağız. Kalanchoe bitkinizi canlı ve sağlıklı tutmanın yollarını öğrenerek evinizde göz alıcı bir bitki köşesi oluşturabilirsiniz.
Kalanchoe çiçeğinin anayurdu Güney Afrika ve Madagaskar bölgesidir. Kalanchoe bitkisi etli ve sulu (sukkulent) otsu, çalımsı bitki türlerindendir. 125’e yakın farklı farklı türü vardır. Kalanchoe bitkileri, yeşilin her tonundan gir-yeşil, mavi-yeşil, bronz-kahverengi ve hatta kızıla çalan üç renkli olmak üzere değişik renklerde görülür. Salon ve balkonlarımızda tercih edilen en önemli üç tür; Kalanchoe calandiva (çiçekli kalanchoe), Kalanchoe thrysifolia (üç renkli kalanchoe), Kalanchoe diagremontiana (gözyaşı çiçeği).
Bazı türlerde kış sonu ile sonbaharda, bazı türlerde ise yaz ile sonbaharda yapraklarının arasından uzayan saplarda başakcıklar halinde topluca açan, çan biçimli çiçekleri vardır. Çiçekler pembe, sarı, kırmızı, turuncu, beyaz renklerde, minik minik görsel şölen şeklinde çiçekleri açar. Her bir başakcıkta 25-50 aralığında mini çiçekler bulunur. İstediği koşullar sağlandığında 35-45 cm arasında boylanabilirler.
Kalanchoe Çiçeğinin Bakımı
Sukkulent bitkilerinin arasında yaprak güzellikleriyle dikkat çeken süs bitkilerinden Kalanchoe çiçeği, salonlarda, ofislerde en çok tercih edilen bitki türlerinin başında yer alıyor. Bitkinin yaprakları kendisi için besin ve su deposudur. Tüm zor koşullarda bile hayatta kalabilmelerine olanak sağlar.
Kalanchoe çiçeği, aydınlık ve havadar mekanları sever. Fakat aşırı güneş ışığına direk maruz kalırsa yaprak yapılarında çürümeler ve yapı bozuklukları meydana gelir. Besin kaynakları yapraklarında olan Kalanchoe bitkisi, aşırı ışıktan dolayı büyümelerini durduracak ve tamamen bozulmaya geçecektir.
Kalanchoe çiçeği, günümüz de gelişen sukulent türlerinden yapılan karma aranjmanlarda ve teraryumlarda en çok tercih edilen bitki. Tüm kalanchoe çiçeklerini, ısıtıcı kaynaklardan (kalorifer petekleri ve sobalar) uzak tutmak gerekir.
Kalanchoe Çiçeği Sulama
Kalanchoe çiçeğinin tüm türlerinin bakım istekleri ortak. Sukulent türleri gibi kalanchoe bitkileri de zengin karışımlı humuslu, killi, kumlu topraklarla salon bitkisi toprağı ile harmanlanmalı. Suyu yapraklarında depoladıkları için toprak yapısı mutlaka suyu süzdürmeli.
Sıcak mevsimlerde kalanchoe bitkilerinizi sularken önceki sulamadan sonra toprak mutlaka suyunu çekmiş olmalı. Aksi taktirde aşırı sulama ve su birikimi yapraklarda sonrasında da köklerde çürümelere neden olur. Mevsim derecesi düştükçe bitkinin su ihtiyacı da büyük ölçüde azalır. Sulama periyodunu toprak suyu iyice çektikten birkaç gün ardından az az yapmalısınız.
Kalanchoe Çiçeği Çoğaltma
Ilıman iklim bitkileri olduklarından en düşük 5 santigrat dereceye kadar dayanıklı olurlar. Kalanchoe bitkileri için çok sık saksı değişimi yapmanıza ihtiyaç yok. Genellikle gövde çelikleriyle çoğaltılır. Bunun için olgunlaşmış olan gövdeden çelik almanız en sağlıklısı.