preloader

Lotus Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Lotus Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazı Boyutu:

Lotus çiçeğine sıklıkla su verilmeli, bitkinin bakımı nasıl yapılmalı? Lotus çiçeğinin bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.

Lotus çiçeğinin özellikleri

Lotus Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Lotus çiçeği, Nelumbo cinsinden yağmur ormanlarında, batalık ve çamurluk sulak alanlarda yaşayan bitki türlerine verilen addır. Aynı zamanda Kutsal Lotus, Hint Lotusu, Amerikan Lotusu olarak da farklı isimlerle bilinmektedir. Çok yıllık su bitkisidir. Asya, Hindistan, Çin bölgelerinde doğal yaylım alanları gözlemlenmektedir. Çiçekler, su altındaki toprak alandan ve su yüzeyinden uzayarak 3 metreye kadar boylanabilir ve 20-35 cm çapına ulaşabilirler. Nilüferlerle sıklıkla bir arada anılan Lotus çiçeği İle Nilüfer çiçeği tarihte benzer anlamlar taşımılardır. Fakat Nilüferler Lotusların aksine en fazla 20-30 cm boylanabilir daha çok su yüzeyine yakın olarak yaşarlar.

Lotus çiçekleri gün batımında kapanır, gün doğumunda ise açmaya başlarlar. Yaprak yapılarından ötürü, bataklık ve çamur alanlarında yaşamalarına rağmen asla kir tutmazlar. Lotus çiçeği kendini sürekli temizleyerek her daim saf ve duru bir görünüm sunar. Üzerine en ufak toz parçası geldiğinde hemen yapraklarını sallar ve tozu belli bölgeye doğru iter. Yağmur yağmaya başladığında, yaprağının üzerine düşen yağmur damlalarını, üzerindeki kirli bölgelere aktarmaktadır. Bu konuda çeşitli bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Bonn Üniversitesi’nden yapılan açıklamada temizlik gerektiren yaprakların pürüzlü yüzeyleri olduğunu açıklamıştır. En temiz bitki olan lotus bitkisinin üzerinde bir çivi yatağı şeklinde küçük noktalar bulunmaktadır. Bu küçük noktalara arasında sallanan toz zerrecikleri tutunamaz ve en ufak bir yağmur damlasında temizlenir. Bu nedenle, temizliğin (özellikle ruhsal temizliğin) simgesidir.

Lotus Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Temel olarak zihnin duruluğunu ve ruhun saflığını temsil eden Lotus çiçeği Budizm ve Hinduizm’ de mükemmelliğin somut sembolü olarak kabul edilmektedir. Lotus çiçeğinin en bilinen beş rengi ve bu renklerin temsil ettiği bir anlam vardır. Beyaz Lotus saflığı, Pembe Lotus aydınlanmayı, Kırmızı Lotus sevgi ve tutkuyu, Mavi Lotus bilgi ve bilgeliği, Mor Lotus ise maneviyatı temsil ederken aynı zamanda Budizm’in en önemli öğreti sembolüdür.

{773743}

Bakımı nasıl yapılır?

Tropikal bir bitki olan Lotus çiçeğinin, aynı insanlar gibi kendi ısısını ayarlayamaz. Bu nedenle hava sıcaklığı 10 santigrat dereceye düşse dahi Lotus bitkisinin ısısı bir insan gibi 36-37 derece de kalır ve çevresine sıcaklık yayar. Dünya da bunu yapabildiği bilinen ender bitkiler arasında yer alır. Bu yüzden soğuğa ve dona karşı son derece dayanıksızdırlar. Evlerinizde saksıda baktığınız Lotuslarınızın soğuk kış aylarında koruma da olduğu bölgelerde bakımını gerçekleştirebilirsiniz. Sıcak yaz aylarında suyunu değiştirerek bitkinizin sağlığını korumuş olursunuz.

Gün ışığına oldukça yoğun ihtiyaçları vardır. Karanlık veya gölge alanlarda çiçek vermezler. Sağlıklı çiçek verebilmeleri için direk güneş alan bir yerde olmaları şarttır.

Lotus Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Lotusların çiçeklenme döneminden hemen sonra tohum kapsülleri çıkar. Bunlardan elde edeceğiniz tohumlarla yeni Lotuslar elde etmeniz mümkündür. Tohumları elde etmek için tohum kapsüllerini sivri bir bahçe makası ile delerek ancak tohumlara zarar vermeden toplamalısınız. Yeni elde edilen tohumlar derin su dolu bir kapta köklendirilmeye ve çimlendirmeye bırakılır. Tohum kapsülleri çiçekçiler tarafından aranjmanlar için süs bitkisi olarak kullanılırlar. Kökleri yatay olarak büyüyen çiçeğinize derin bir kap sunmalısınız. Baktığınız kabın delik olmadığından emin olmalısınız.

Su bitkisi olmalarına rağmen saksılarda baktığınız Lotus çiçekleriniz ağır bahçe toprağı ile birlikte humuslu toprakta sağlıklı yetişir. Kabın içerisindeki toprağın tamamen su ile karışıp tamamen çamur olmaması için önce toprak ardından çakıl taşı veya mıcır ile toprağın saksı dibine tamamen tutunması sağlanmalıdır.

Filizler verdiğinde ise birkaç avuç toprak desteğinde bulunarak istediği yaşam şartlarını sağlamış olursunuz.

Şubat ve ağustos ayları arasında gübreleme yapabilirsiniz. Diğer aylarda bitkinizin gübrelemeye ihtiyacı olmaz. Yavaş çözünen granül gübre kullanarak en sağlıklı gübreleme ihtiyacını karşılamış olursunuz. Granül gübrenizi nazikçe köklere değdirmeden toprak içine sabitleyerek kullanabilirsiniz.

Lotus çiçeğinin insan sağlığına etkileri

Lotus Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • Lotus çiçekleri ve yaprakları çay olarak kullanılmak suretiyle kolesterol düşürücü bir etkiye sahiptir.

  • Yaprakları kan şekeri seviyesini düşürür ve şeker hastalığına karşı iyi gelir.

  • Karaciğer yağlanması adına Lotus çayı kullanılır.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • Sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.

  • Mide açısından faydalı olan lotus çiçeği; ishal, gaz ve mide krampları için iyi gelir.

  • Doğurganlığı arttırıcı bir etkiye sahiptir.

  • Cildi nemlendirmesi ile beraber daha genç görünmesi konusunda macun olarak kullanılır.

  • C ve B vitamini ile beraber demir ve fosfor içerir.

  • Enfekte olan bölgeye kullanılması ile beraber antibakteriyel bir etki yaratır.

  • Maske olarak kullanılmasıyla saçın erken zamanda beyazlamasına engel olur.

{773570}

Duygu İlayda Çetin
Duygu İlayda Çetin Tüm Yazıları