Ortanca Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler
Yazı Boyutu:
Ortanca çiçeğine ne sıklıkla su verilmeli, çiçeğin bakımı nasıl yapılmalı? Ortanca hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.
Ortanca çiçeğinin özellikleri
Latince adı Hydrangea macrophylla bitkisinin anavatanı Japonya’dır. 75’e yakın türü ile Asya ve Amerika’nın yerel bitkisidir. Ortancalar gösterişli çiçekleri nedeniyle dünyanın birçok yerinde yetiştirilir. 1 ila 3 metre arasında boylanabilen, kışın yaprak döken, çalı gövdeli peyzaj mimarisinde çok sık kullanılan bir süs bitkisidir.
Ortancalarda renk oyunları neye göre yapılır?
Ortancalar bulundukları toprağın pH’ına göre renk alabilirler. Pembeden mora, maviye, yeşil, beyaz ve bazı bölgelerde kırmızı rengine rastlamak mümkündür. Toprağa kireç ilave edilere veya pH derecesi 6.5 üzerine çıkartılarak pembe tonlarında; toprak natural 5.5-6.5 değerleri arasında tutulursa mor tonlarında; toprağa alüminyum sülfat ilave edilir veya pH 5.5 ve altında tutulursa mavi tonlarında ortancaya sahip olabilirsiniz.
{773570}
Bakımı nasıl yapılır?
Ortancalarınız, uygun iklim koşulları mevcut ise mayıs-ağustos ayları arasında çiçeklenecektir. Ortancalar genellikle duvar dipleri gölge, yarı gölge alanlardan hoşlanır. Özellikle çiçeklenme döneminde direkt aldığı gün ışığı çiçeklerin yapılarında bozulmalara ve erken solmalara sebep olur.
Her sene düzenli olarak budama yapıldığında ortancalarınız daha sağlıklı gelişir. Aynı zamanda budama sırasında elde edilen yeşil çeliklerle de üretimini yapabilirsiniz. Eğer bitkinizi saksıda yetiştiriyorsanız, tüm koşulları yerine getirip çiçeklenme döneminden sonra ortancanızı bir boy büyük saksıya almalısınız. Tomurcuk halindeki sürgünleri de budamalısınız. Yeniden gelişen sürgünler bir sonraki yıl çiçeklenecektir. İster saksı da ister bahçede yetiştiriyor olun, ortancanızın toprağına mutlaka kompost ilave etmeniz gerekir. Ortancalar bahçe toprağının killi toprak ve kompost ilave edilmesi ile çok daha sağlıklı yaşarlar.
Ortanca ne sıklıkla sulanır?
Çok su tüketen ve nemli toprak seven ortancalarınızı yaz aylarında bol bol su vermeniz gerekir. Her bitki için sulama zamanları önemlidir fakat ortancalar için çok daha büyük önem taşır. Çiçeklenme süresini uzun görmek ve sağlıklı bir bitkiye sahip olmak istiyorsanız, sulamaları güneş battıktan sonra yapmanız önemli. Aksi taktirde bitkinizin yapraklarında yanmalara ve bozulmalara sebep olabilirsiniz. Çiçeklenme bittikten ve mevsim değiştikten sonra hafif nemli toprağa sahip olması, sağlığını korur.