preloader

Şakayık Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Şakayık Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazı Boyutu:

Şakayık çiçeğine ne sıklıkla su verilmeli, bitkinin bakımı nasıl yapılmalı? Şakayık çiçeği hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.

Şakayık bitkisinin özellikleri

Şakayık Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Anavatanı Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika’dır. Şakayık, Paeoniaceae (Şakayıkgiller) familyasının tek cinsi Paeonia altında yer alan türlerin ortak adıdır. Çok yıllık bir bitki olan Şakayıklar otsu veya odunsu formlarıyla bahçelerde karşımıza çıkar. Bizler onları daha çok vazolarda görmeye alışkına olsak aslında bahçelerde peyzaj bitkisi olarak Avrupa’da sıklıkla tercih edilirler. 60-80 cm boylanabilirler. Çiçeklenme nisan-haziran arasındadır. Güzelliği ve zarif görünümünün aksine Şakayıklar doğru bakım uygulandığında son derece dayanıklı bitkilerdir. Şakayık beyazdan pembe ve kırmızıya çok güzel renklerde görülür. Aynı zamanda soğanlı bir bitki türüdür.

Her türü için geçerli olmasa da bazı türlerinin çok hafif aynı zamanda güçlü kokuları vardır. Boy olarak çok yavaş büyüyebilen bir bitkidir. Çiçekleri katmerli veya yarı katmerli olarak görülür.

Su Perisi Şakayığın Mitolojik Hikayesi

Şakayık Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Bahar aylarının güzeli şakayık Yunan mitolojisindeki su perisi Peony’den adını almıştır. Savaş Tanrılarından Apollon, bu sıra dışı güzellik karşısında kayıtsız kalamamış ve Peony’e aşık olmuştur. Ancak bu durum aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’in canını sıkmış olacak ki kıskançlık ve öfke duygularıyla Peony’i kırmızı bir şakayık çiçeğine dönüştürüyor. Sebebi ise Afrodit’in ikiliyi yakaladığı anda Peony’nin flörtleşmekten yanaklarının kıpkırmızı olmasıdır. Bu yüzdendir ki bugün hala şakayıklar mahcubiyeti sembolize ederler. Şakayıkların en çok tercih edildiği yerlerden biri de gelin buketi olarak tercih edilmelidir.

{773394}

Şakayık bitkisinin bakımı nasıl yapılır?

Şakayık Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Şakayık yaz başlarken açan bir çiçektir. Dolayısıyla soğuklardan çok hoşlanmaz. Ancak belli bir düşüklüğe kadar soğuğa dayanabilir. Bununla birlikte eğer ilkbahar aylarına kadar serin ortamlarda tutulursa çiçekleri daha canlı açacaktır. Şakayık güneşi sever. Birçok bitki gibi gün ışığına ihtiyaç duyar. Güneşi direkt olarak almayacağı ve güneşin dik geldiği zamanlarda temas etmeyeceği ortamlarda yetiştirilmesi gerekir. Şakayık ısı konusunda biraz nazlıdır. Yılın belli zamanları (ilkbahara kadar olan çiçeksiz dönem) soğuğu doyasıya almak ister ancak çiçekleri açtığı zaman bu soğuğu istemez, eğer soğuk ile karşı karşıya gelirse yapraklarını döker. Güneşe aşık bir çiçek olmasına rağmen, bilhassa öğle güneşinde yapraklarını döker.

Şakayık çiçeğinizi yetiştireceğiniz toprağın yeteri derecede humuslu olması gerekir. İyi drene edilmiş ve nemli toprakları seven Şakayık için toprağın besili olması tercih sebebidir. Eğer toprak gübrelenirse çiçekler daha gür ve uzun saplı olacaktır. Ancak bu gübreleme işini çok fazla abartmamak gerekir. 2 senede bir gübreleme yapılabilir.

Şakayık bitkinizi büyüttüğünüz alanda çok fazla hava akımı olmaması gerekir. Rüzgar şakayık çiçekleri için olumlu etki yaratmayan bir doğa hareketidir. Bitkinizin yetiştiği ortamı iyi belirleyip yerini değiştirmemeniz gerekir. Yeri değiştirilen şakayık buna alışama sürecinde zorluk çeker.

Şakayık bitkinizi toprağa ekerken bitkileri birbirlerine çok yakın dikmemeye özen göstermeniz gerekir. Çok fazla temastan hoşlanmayan şakayığın saksı ve toprak değişimi için büyüme döneminin geçmesi beklenmelidir.

Ne sıklıkla sulanır?

Şakayık Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Şakayık sulama rutini ise önemli bir diğer detaydır. Bitkinin kökleri serin kalmalıdır. Nemli topraklardan hoşlanan şakayık, yaz mevsiminde toprak ihtiyaç duydukça sulanmalıdır. Eğer bir düzene bağlamak isterseniz sulamayı 3 günde bir yapabilirsiniz. Eğer evde baktığınız bir şakayık çiçeğiniz varsa dinlendirilmiş suyu belirli bir ölçüde düzenli olarak vermeniz tavsiye edilir.

{773570}

Duygu İlayda Çetin
Duygu İlayda Çetin Tüm Yazıları