Duvarlarınızı Boyutlandırmanın Yolları
Yazı Boyutu:
Mekan yüzeylerini boyutlandırma ve farklılaştırmaya yönelik örnekleri keşfedin!
Mekanları oluşturan yüzeylerin her biri ambiyansı etkiler. Koltukta kullanılan döşemelik kumaşın deseni, zeminde tercih edilen parkenin ahşap rengi, mekan içinde yer alan aksesuarların renk ve dokusu ambiyansa önemli bir dokunuştur. Tüm bu yüzeyler düşünüldüğünde mekan içinde en öne çıkan yüzey hacmi itibari ile duvarlardır. Duvarlar tercih edilen tarza göre sade bırakılabilir, ayrıca birçok farklı uygulama yöntemi ile şekillendirilebilir.
Son dönemde oldukça fazla karşılaştığımız cephe uygulamalarından olan çıta uygulaması neredeyse her eve girmeye başladı. Çıta uygulaması duvarlara kattığı boyut ve sıradanlık görüntüsünü ortadan kaldırması sebebi ile pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bu uygulama dışında mekan yüzeylerini boyutlandırma ve farklılaştırmaya yönelik örnekleri birlikte inceleyelim.
Dokulu Tablolar Tercih Edin
Mekan içindeki ambiyansa ilave renk, desen ve malzeme katmak yerine mekanda kullanılan aynı tonlarda tercih edilecek dokulu tablolar, cepheyi özel kılan sanatsal dokunuşlardan biri olacaktır.
İşveçli iç mimar Anette Hallbäck çalışmalarını tam da konuya uygun özetliyor, 'Örtü efekti, gölgelerin getirdiği nüanslar, malzemenin düzensizliği ile bu kreasyonlar mekana basit bir zarafet katarken aynı zamanda bulunduğu alanı vurgular'.
Anette Hallbäck
Aydınlatma ile Boyut Kazandırın
Seçeceğiniz duvar aydınlatması ile mekan içinde sade kalan duvarı canlandırabilirsiniz. Mekanın tarzına uygun geometrik, şık veya çok sade tasarımlardan birinin seçilmesi ve birden fazla kullanılması etkili bir ışık-gölge ilişkisi oluşturacaktır. Görseldeki gibi formu itibari ile duvarda desen oluşturan ürünler uzun koridorlarda ve yemek masası arkasındaki sade duvarlarda kullanıldığında yüzeyi özelleştirecektir.
Marie Burgos Design
{773599}
Renk Farklılıkları Oluşturun
Mekan içinde özelleştirmek istediğiniz cepheye karar verdikten sonra mekan ambiyansına en uygun kontrast rengi tercih ederek cepheyi ön plana çıkartabilirsiniz. Konuyu daha detaylı ele aldığım Renk Vurgusu ile Mekan İçinde Mekan Tanımlayın, yazımı inceleyebilirsiniz.
Ayna Kullanımı ile Derinlik Katın
Yeterince dengeli bir mekanda, daha fazla renk ve doku ile karmaşa yaratmamak için özelleştirilmek istenen cephede ayna kullanılabilir. Ayna kullanımı var olan mekanı destekler, geniş gösterir ve de sıradan olan duvara boyut kazandırır. Parça ayna kullanımı yerine aynayı kaplama olarak tercih etmek, mekana daha iyi uyum sağlar. Örnekteki gibi parça aynalardan bir duvar kaplaması da oluşturabilirsiniz.
Kumaşları Bir De Böyle Konumlandırın
Özelleştirmek istediğiniz duvarı mekanınıza uygun kumaş seçimi ile sıradan olmayan bir yolla farklılaştırabilirsiniz. Sizin için anlamı olan bir deseni kullanmanız veya ambiyansınıza uygun renk ve desen seçmeniz durumunda düz duvarlarınız canlanacaktır.
Carini NYC
{773710}
Ambiyansa Yeni Bir Dil Katan Duvar Kağıtları Tercih Edin
Heyecan verici, eşsiz desen tercihleri yapmaktan kaçınmayın. Mekanlarınızda özelleştirmek istediğiniz cephelerde akılda kalıcı duvar kağıdı tercihi bir anda tüm ambiyansı değiştirecektir.
Görselde yer alan Designmixer Signature Koleksiyonu, bu tarz farklılıklar yaratmak isteyenler için tasarlanmış: 'İç mekanlar ve mekanlar birbirine benzeyebilir ancak yüzeyleri kaplayan hiç aşina olmayan bir şey iç mekanlara yeni bir dil getirebilir.'
Designmixer
OGGUSTO Editörlerinden Gizem Gürsel Şener’in diğer yazılarını okumak için tıklayın.
Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.