preloader

2018 Aydınlatma Trendleri

26.10.2017
2018 Aydınlatma Trendleri

Yazı Boyutu:

ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden lisans derecesine sahip ürün tasarımcısı ve stratejik tasarım danışmanı olan Özlem Yalım, halen 31 uluslararası markanın temsilciliğini yürüten TEPTA Aydınlatma’nın Stratejik Marka Direktörü ve Endüstri Ürünleri tasarımcısı olarak görev yapmaktadır. Turkish Time dergisi tarafından iki yıl üst üste ¨Türkiye’nin en Yaratıcı 50 Profili¨ listesinde gösterilen Özlem Yalım, 2018’in aydınlatma trendlerini OGGUSTO’yla paylaştı.


Her yılın son ayları yaklaştığında, gelecek yılın sunacağı yeniliklere olan merakımız artar. Günlerimiz, haftalarımız, planlarımız yenilenirken yaşam alanlarımıza de taptaze bir ruh katmak isteriz. Bu kapsamda ben aydınlatma ürünlerini, yaşam alanlarımızın mücevherine benzetirim her zaman. Mekanı tanımlayan mobilyalar, duvarlar, tekstiller ona nasıl kunt bir kişilik kazandırıyorsa, en son aşamada özenle seçilerek konumladığınız bir aydınlatma ile bazen uçarı ve her zaman çarpıcı olma gücünüz vardır.

Aydınlatma Değil Sanat Eseri

Geçtiğimiz dönemden geleceğe uzanan en önemli eğilim, aydınlatma objelerinin mekanda bir sanat eseri olarak konumlanmasına artan ilgi. Murano’nun yüz yıllara dayanan cam işçiliğinden doğan eşsiz aydınlatmaları, Japon mimarisinin en önde gelen geleneklerinden biri olan yanmış ahşap kalıplar arasında her biri kişiye özel olarak şekillenmiş cam bloklar gibi aydınlatma objeleri artık kendi özgünlükleri ve hikayeleri ile mekanlarımızda kendine yer bulacak.

Altın Yansımanın Asaleti

Metalin bin bir ışıltısını mekanlarımıza kattık ve dönüp dolaşıp yine eşsiz altının ışıltısında karar kıldık. 2018 yılında mobilya ve tekstilde ağırlıklı olarak kendine yer bulacak olan lacivert, yeşil, bordo ve gri gibi koyu tonları altın ve pirinç ışıltıları ile canlandıracağız.

{77851}

Betona Yer Açalım

DIY (Do it yourself) akımı ile son yıllarda her tasarım alanında kendine yer bulan beton malzeme, artık çok daha rafine bir biçimde üretilebiliyor. Diğer farklı malzemelerle birlikte kullanıldığında kendi duruşuna sahip beton dokusu, önümüzdeki dönemde özellikle aydınlatma alanında çokça karşımıza çıkacak.

2018 Aydınlatma Trendleri

“Vintage” Değil; Yaşanmışlık Hissi!

Rustik detayların, koyu kahve ve bakır tonlarındaki malzemelerin kullanımı bir süredir “vintage” ismi ile özdeşleşmişti. Ancak belirtmeliyim ki bu akımın içinde her türlü eskitme, her türlü paslanmış doku, endüstriyel hatlar ve tasarımlar kendine bolca yer buldu. Buradan hareketle önümüzdeki dönemde hem mekanlarımızda hem de aydınlatma tasarımlarında hala karşılaşacağımız Vintage eğilimi için sizlere “yaşanmışlık hissine sahip nesneler” kavramını önereyim.

{77864}

Tripod / Üç Ayaklı Tasarımlar

Gerek bir heykel gibi alımlı bir biçimde bir köşede ayakta durmak için olsun; gerekse mekanlarımızdaki doğallık, rahatlık hissine bir gönderme arzusu… Aydınlatma ürünlerinde üç ayaklı (tripod) lambader tasarımları gün geçtikçe artarak koleksiyonlarımızda yer alıyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları