preloader

2020 Ev Dekorasyon Trendleri

15.11.2019
2020 Ev Dekorasyon Trendleri

Yazı Boyutu:

Ev dekorasyonundan ofis tasarımına, yeni yılda yaşam alanlarını etkisi altına alacak 2020 dekorasyon trendlerini listeledik.

Yeni yaşam senaryoları sürdürülebilir ve çevreye duyarlı tasarımlara yeşil ışık yakarken uzmanlar evde bize kendimizi daha iyi hissettiren doku, renk ve malzeme kombinasyonlarının öne çıkacağını işaret ediyorlar. Trend uzmanlarının yorumlarıyla yeni yılda evlerinde yıldızı parlayacaklar karşınızda: İşte 2020 dekorasyon trendleri!

Yılın Rengi: Neo Mint

2020 Ev Dekorasyon Trendleri

Gubi

İngiliz WGSN trend tahmin ajansı, 2020’nin renk skalasında pastel dozu baskın nane yeşilinin sakin ve rahatlatıcı tonunun moda ve dekorasyon dünyasına damga vuracağı konusunda hemfikir. Neo Mint, bilimi ve teknolojiyi doğayla bütünleştiren, girdiği mekana ferahlık katan, cinsiyetten bağımsız bir renk. WGSN’nin renk direktörü Jane Monnington Neo Mint renginin modernizmi doğallık ve tabiatla özdeşleştiren etkisine dikkat çekiyor. 2011 yılında ‘Millennial Pink’ olarak adlandırılan ve bugün iç mekan tasarımlarında hala tercih edilen pembenin soft, pudralı tonunun yerini Neo Mint’in alacağının sinyalleri veriliyor. Gökyüzü mavisinin sakin ve saf tonları, pembe ve morların birbirine karıştığı mürdüm eriği renkleri, zerdeçal sarısı ve toprak tonları ise 2020’de Neo Mint renginin en iyi tamamlayıcıları arasında.

Kıvrımlı Formlar, Neotenik Tasarımlar

2020 Ev Dekorasyon Trendleri

Larsen

Ne demiş Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer? “Doksan derecelik bir açı beni etkilemez; insanoğlu tarafından yaratılmış dümdüz, katı ve değişime açık olmayan şeyler de ilgilimi çekmez. Beni esas etkileyen doğal, özgür ve hassas kıvrımlardır.” Mekana dinamik bir çekicilik ve akıcılık kazandıran kıvrımlı yüzeyler, yuvarlatılmış formlarla yeni tasarımlarda kendine yer buluyor. Tasarım dünyasında giderek yıldızı parlayan neotenik mobilya ve aksesuarlar da bu trendin izini sürdürüyor. Neotenik demek bir tasarımın sevimli, şişman, boğum boğum ve pufuduk formlara sahip olması ve insanda mutluluk uyandıran çocuksu bir görünümünün olması demek. Jumbo markasının yaratıcılarından Justin Donnelly, “neotenik tasarımların ortak noktasının kullanıcının çocukluğuyla ilişki kuran bir form, ifade ya da karaktere gönderme yapıyor olması” diyor.

Siyah Mutfaklar

2020 Ev Dekorasyon Trendleri

IB Laursen

Tasarımcılar yeni nesil mutfaklarda siyah rengini öne çıkarıyorlar. Tezgahlarda kullanılan siyah mermerlere mat cilalı siyah ahşap dolap kapakları ve paslanmaz çelik siyah yüzeyler eşlik ediyor. Duvarlarda beyaz seramik karolarla kontrast bir güzellik yaratan siyah, armatür ve mobilya seçimlerinde de karşımıza çıkıyor. Hasır ve bambu gibi doğal malzemelerle uyumlu bir bütün oluşturan yeni mutfak tasarımlarında, sürdürülebilir yaklaşımın izinde, gerektiği kadar eşya anlayışı hakim. Gözü yoran ve ruhumuzu daraltan fazlalıklara yer yok! Tüketimlerimizde çevreye duyarlı ve daha sağlıklı ürünlere yöneliyoruz. Bitkilere ve pencere dibinde yetiştirebileceğiniz mutfak otlarına yer açıp kullandığınız malzemelerde doğallığın yolunu izleyebilirsiniz.

Evlerde Yeni Akım: Biyofili

2020 Ev Dekorasyon Trendleri

John Lewis

Yaşamaya ve yaşayan sistemlere karşı sevgi olarak tanımlanan biyofili kavramı ‘biophilia’ sözcüğünden geliyor. Biyofiliye göre insanların doğa ile yüz binlerce yıllık geçmişe uzanan içsel bir bağının olduğu öngörülür. Amerikalı biyolog Edward O. Wilson, 1984 tarihli “Biophilia” adlı kitabında bu içsel bağı, doğa ve tüm canlılarla iletişim halinde olma hali olarak tanımlıyor. Bugün uzmanların da dile getirdiği gibi hayatımıza yeşili daha çok dahil etmek bize iyi geliyor. İç mekan tasarımcıları ve mimarlar biyofilik yaklaşımı kurguladıkları mekanlarda yeşil duvarlar, bitkiler, açık havada daha çok vakit geçirmeye imkan veren bahçe, teras ve balkon kurgularıyla uyguluyorlar. 2020 tasarımları bitkilere ve yeşile evlerde daha çok yer açarken doğayı evlerimize davet ediyor. Çünkü artık biliyoruz ki insan için doğayla direkt ilişki içinde olmak; düşük kan basıncı ve yavaş nabız, rahatlamış kaslar, gelişmiş odaklanma kabiliyeti, azalan stres hormonları ve yüksek problem çözme, dolayısıyla yaratıcılık becerileri anlamına geliyor.

Geometrik Halılar

Milano Tasarım Haftası’nda karşımıza çıkan geometrik formlu yeni halı tasarımları 2020 dekorasyon trendlerinde kendine yer buluyor. Patricia Urquiola’nın CC Tapis markası için tasarladığı Visioni serisi, Jaipur Rugs için Matteo Cibic’in tasarladığı halılar veya Rive Roshan’ın Moooi markası için tasarladığı The Two Trichroic halı bunun en güzel örneklerinden. Optik illüzyonlar ve geometri oyunlarıyla halılar sanatsal bir anlam ve önem kazanıyor. Çarpıcı renk kombinasyonlarını alışılagelmişin dışında motiflerle bir araya getiren modeller zeminlere farklı bir boyut katıyor.

Hezarenin modern yüzü

İngilizcede Vienna Straw olarak adlandırılan hezaren tekniği çağdaş formlarla yeni tasarımlara adapte ediliyor. Dayanıklı, hafif ve doğal bir malzeme olan hezaren, kullanıldığı tasarıma el işçiliğinin özgün güzelliğini taşıyor. Dolap kapaklarından aydınlatmalara, sandalyelerden paravanlara kendine yer bulan bu malzemenin en iyi tamamlayıcısı ise ahşap yüzeyler. 1859’da tasarladığı NO.14 kafe sandalyesiyle mobilya tasarımında adeta çığır açan Michael Thonet’in ardından 20. yüzyılda Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Adolf Loos ve Marcel Breuer tasarımlarında hezaren tekniğinden yararlanan isimlerden sadece bazıları. Her tarza ve döneme mükemmel uyum sağlayan bu malzemeye 2020 evlerinde daha çok rastlayacaksınız.

Dulux’ten 2020 evlerine özel renk paleti

2020 Ev Dekorasyon Trendleri

Dulux

Dulux markasının renk uzmanları 2020’de iç mekanları etkisi altına alacak ‘Tranquil Down’ isimli bir renk paletini geliştirdi. Günümüzde evlerimizin, şehrin karmaşasından uzaklaştığımız kişisel rahatlama kozalarına dönüştüğünün altını çiziyor Dulux. Sabahları gökyüzünde beliren soft renklerin armonisinden ilham alarak yaratılan bu renk serisi içinde mavi, yeşil, gri ve kumlu tonlar arasında değişen nötr renklerin uyumlu dengesini barındırıyor.

Naz Gürlek
Naz Gürlek Tüm Yazıları