Mardin Yemekleri
Yazı Boyutu:
Mezopotamya’nın masal diyarı Mardin’in yöresel lezzetlerini bir araya getirdik.
Tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle ünlü olduğu kadar yöresel lezzetleriyle de kendinden söz ettiren Mardin’in; Türk, Arap ve Süryani tatlarını bir arada bulunduran zengin ve köklü mutfağının, genellikle et ve hamur işi ağırlıklı tariflerden oluşan eşsiz yemeklerinin her biri, şehrin kültürünü yansıtan kendine has özelliklere sahip. Seyahatinizde yörenin en lezzetli ve yıllardır mutfaklarda pişen yemeklerini denemek istiyorsanız bu lezzetleri tatmadan Mardin’den ayrılmayın.
İrok ve İkbebet
Yuvarlak yapıda kızarmış bir içli köfte olan İrok ile haşlanma sonrası yoğurt ve pul biber eşliğinde servis edilen ikbebetiyi, Mardin usulü içli köfteler olarak adlandırabiliriz.
Kibe
Kuzu karnından yapılan ve iç harcında baharatla harmanlanmış pirinç bulunan Kibe dolması (işkembe dolması), işkembe severler ve denemek isteyenler için ideal bir seçenek.
{775058}
Dobo
Süryani mutfağından dobo yemeği, kuzu kaburganın badem ve sarımsakla süslenerek fırınlanmasıyla oluşan meşhur bir lezzet. Sunumu ise genellikle pilav, soğan ve patlıcan ile birlikte yapılıyor.
Kahiye
Künefe peyniriyle doldurulan hamurun kare şeklinde katlanıp kızartılmasıyla elde edilen kahiye, üzerine eklenen Antep fıstığı ile birleşince enfes bir tatlıya dönüşüyor.
Kiliçe
Hristiyanların cenaze, düğün gibi özel günlerinde yaptığı “Hayat Çöreği” olarak da bilinen kiliçe lezzetiyle cezbediyor. Mardin’in sevilen hamur işi yemeği kiliçenin içerisinde mahlep, zencefil ve tarçının yer alıyorn ve bu bileşimden oluşan enfes tat damaklarda iz bırakıyor.
Zingil
Kızarmış hamurun şerbete bırakılmasıyla yapılan zingilin ismi ve tarifindeki küçük farklılıkları dışında lokma tatlısından ayrılan bir yanı yok. Lezzetinin püf noktası ise şerbetinin en az 3 saat önceden hazırlanıyor olması.
Sembusek
Sembusek, Mardin yöresinde çok sevilen hamur işi yemeklerden bir diğeri. Yapım aşaması ise kıyma, soğan ve baharatlardan oluşan iç harcının hazırlanıp üstü kapatıldıktan sonra fırına verilmesi şeklinde gerçekleşiyor.
Harire
Mardin’in birbirinden güzel tatlıları arasında, şehre özgü bir puding de bulunuyor. Arapça ipek anlamına gelen harire; üzüm pekmezi, un, şeker ve sudan yapılıyor ve piştikten sonra üzerine tarçın eklenerek soğuk halde servis ediliyor.
Süryani Kahvesi
Çifte kavrulmuş kakuleli Dibek Kahvesi’nin uzun süre kaynatılmasıyla yapılan, filtre kahve benzeri köpüksüz Süryani kahvesi, oldukça sert bir tada sahip.