preloader

Bursa'nın En İyi Mekanları

30.06.2022
Bursa'nın En İyi Mekanları

Yazı Boyutu:

Zengin mutfağı, çarşıları, pazarları, asırlık dükkânları ve tarih dolu geçmişi ile Bursa’yı gezip görmek için bir çok neden var. Bursa önerilerimizi es geçmeyin!

Gezilecek şehirler listeniz var ise başına Bursa’yı koymanız gerek. Ulaşımı kolay, tarihi ve doğal zenginliklerinin yanında oldukça geniş bir yelpazeye sahip mutfağı, çarşıları, pazarları haftanın her günü oldukça canlı, misafirperver insanı, birbirinden farklı lezzetleri tadabileceğiniz mekânları samimi ve aynı zamanda oldukça profesyonel. Arabanıza binip sabahtan akşama nefis bir gün geçirmek için de, birkaç gün kalıp şehri keşfetmek için de harika bir rota.

Bursa halkının baba mesleklerine, geleneklere sahip çıkışlarına hayran kalmamak elde değil. Neredeyse her sokak geleneksel bir ekmek fırınına, taze sebze-meyveleri renk cümbüşü oluşturan manava sahip. Esnaf lokantaları başka lokantalarda göremeyeceğiniz lezzetlere ve çeşitlere ev sahipliği yapıyor . Meşhur iskender kebapçıları, köftecileri, tatlıcıları, pidecileriyle sokak yemek kültürü bu kadar gelişmiş bir şehir oldukça azdır. Osmanlı’da Bursa’ya ‘saray ambarı’ denilmesi kesinlikle tesadüf değil. Her gün kurulan Tuzpazarı, Köypazarı tezgahları ise oldukça ilgi çekici.

Bursa’nın En İyi İskendercileri

Cemal&Cemil

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa öyle zengin bir mutfağa sahip ki şaşırıp kalabiliyorsunuz. Bursa’dan dönmeden iskenderin en iyisini yiyebileceğiniz Cemal&Cemil Çalışır Usta’nın Uludağ Kebapçısı’na uğrayın deriz. Geleneksel İskender tadını hiç bozmadan devam ettiren Cemal&Cemil Usta’nın Eski Garaj’daki küçük dükkanı her gün oldukça kalabalık. Mekanda iskendere kullanılan et İnegöl’den gelmekte. Et yaklaşık iki-üç gün dinlendiriliyor ardından üzerine soğan suyu ekleniyor. İskenderin üzerine gezdirilen tereyağ manda ve keçi sütünden yapıldığı için iskendere ayrı bir lezzet katıyor.

(Garaj Şirin Sok. No: 12 Osmangazi; 02242547264)

Kebapçı İskender

Bursa'nın En İyi Mekanları

Döner Kebap efsanesinin başlaması, 1867 yılında İskender Efendi’in yerini açması ile başlıyor. İskender Efendi aynı zamandan günümüzdeki ‘döner kebabın muciti’ diyebiliriz. Eski zamanlarda kuzu bir bütün olarak kömür ateşinde yatay olarak pişirilip dağıtılıyormuş ancak et ne kadar lezzetli pişsede herkese eşit olarak dağıtılamıyormuş bu soruna çözüm arayan İskender Efendi de günümüzde yapılan dönerin temellerini atmış olur. Oldukça eski ve köklü bir geçmişe sahip olan bu mekan ‘mavi tenteleri’ ile de biliniyor. Mekan aynı zamanda meşhur İskenderi ve tatlıları dışında iyi bir müşteri hizmeti sunması ile de tanınıyor.

(Tayyare Kültür Merkezi Yanı Atatürk Caddesi No:60 PK:16170 Osmangazi; 0224 221 10 76)

Kebapçı Hüseyin Usta

Bursa'nın En İyi Mekanları

Yaklaşık 35 yıldır kebabın bilinen adreslerinden olan bu mekan Bursa’daki köklü kebapçılardan bir tanesi. Kalitesini bozmadan geliştiren mekanlardan biri. Güler yüzü, lezzeti ve ikramları ile gönülleri fethetmiş olan bu mekanı Bursa’ya yolunuz düştüğü zaman uğramanızı tavsiye ediyoruz.

( Alacamescit, Tuz Pazarı Cd. 16/B, 16020 Osmangazi; 0224 220 12 29)

Kebapçı Tamer

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bir kebapçıdan daha fazlası olan Kebapçı Tamer, samimi ve sıcak bir ortam sunarken aynı zamanda aile ve arkadaşlarınız ile keyifli bir ortamda lezzetli kebabın tadını çıkarabilirsiniz. Mekanda Klasik kebap döner tercih edebileceğiniz gibi Vejetaryen Kebap, Glutensiz Lavaş ile Dürüm Döner ve Karabuğday Ekmekli Döner Kebap de menüdeki seçenekler arasında. Tatlı olarak ise mekanın en ünlüsü olan Ev Yapımı Çikolatalı Muhallebi ise tercih edilenler arasında.

(İhsaniye Mah. Barboros Cad. Can sk. Eserkent Sitesi B Blok No: 8/D, Nilüfer; 0 224 249 19 18)

İskender Efendi Konağı

Bursa'nın En İyi Mekanları

Mekanın Bursa’da iki farklı yeri bulunuyor, biri İskender Efendi Konağı diye geçiyor. XVII. Yüzyıl Osmanlı mimarisine sahip yapı restorasyon çalışmaları yapılmış ayrıca İskender Tarihi Müzesi olarak da hizmet veriyormuş. Diğer Mekan ise Tarihi Ahşap Dükkan olarak biliniyor. Lezzetli iskenderlerinin yanı sıra şıra ve tatlılarını da tadabileceğiniz bu iki mekan tarihten izler taşıyor. Bursa’da ki mekanlarının yanı sıra İstanbul Akaretler’de de bir şubesi bulunuyor.

(Botanik Parkı No:1, 16190 Osmangazi; +90 224 224 1867)

(Kayhan Mah, Ünlü Cd. No:7, 16010 Osmangazi; +90 224 221 4615)

(Sinanpaşa, Süleyman Seba Cd. No:10, 34357 Beşiktaş/İstanbul; +90 212 227 1867)

Bursa’nın Kahvaltıcıları

Pasto

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa’ya gittiğniz zaman iyi bir kahvaltı için Pasto’yu tercih edebilirsiniz. Günümüzde Bursa’nın en iyi kahvaltı noktalarından biri olan Pasto bir kaç sene önceye kadar yalnızca fırın pastaneydi. Pasto’nun sahipleri burayı ‘her zaman neşeli’ dükkân olarak tanımlıyor. Pasto’da sunulan kahvaltı yelpazesi ise oldukça geniş; bazlamayla yapılan salçalı tost, farklı yumurtalar, közlenmiş kırmızı biber sosu, birbirinden farklı zeytinler ve peynirler ile tabaklar adeta görsel bir şölen sunuyor. Odun fırından çıkan taze ekmekler ise bir harika. Mekanın sahipleri olan üç kardeş; Hakan, Ayhan ve Dilek Doğan bu işletmeyi babalarından öğrendikleri tarifleri harmanlayarak kurmuşlar. Eski ve unutulmaya yüz tutmuş ekmek tariflerini araştırıp bulan Ayhan ve Hakan Doğan, oldukça farklı ekmek tarifleri yapıyorlar, yapılan bu ekmeklerin tadı ise damağınızda kalıyor. Her masayla tek tek ilgilenilirken, güleryüz hiç eksik olmuyor burada. Daha önce yediklerinizden oldukça farklı olan kundakta kestane şekerini ise denemeden buradan ayrılmamalısınız.

(Akpınar Mah. Hancı Cad. No: 6 Osmangazi; 02242414521)

Pasto’nun Kundakta Kestanesi

Bursa'nın En İyi Mekanları

Henüz olgunlaşmamış ve ağaçtan erken düşen ‘akıntı’ kestanelerinden yapılan bu tarifin yapılması oldukça zor olduğu için seri üretimi yapılamıyor. Doğan ailesi ise bu geleneği sürdüren birkaç aile arasında. Soyulup haşlanan kestaneler şekerde bekletildikten sonra kaynatılıyor. Nişasta katılmadığı için kestanelerin dağılmamasını sağlamak oldukça meşakkatli. Dört veya beş tane kestane müslin bezlere sarılıp şuruba konuluyorlar. Bu kestanenin ismi ise buradan gelen kestanelerin lezzeti ise oldukça muazzam.

Ulus Şekerleme ve Pasta Evi

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa’da kestane şekerini üreten ve satan ilk dükkanlardan birisi olan Ulus Şekerleme ve Pasta Evi herkes tarafından biliniyor. Buranın kurucusu olan Hacı Rasim Öztat Atatürk’e bu küçük dükkandan kestane şekeri gönderiyormuş. Ünlü çikolata dolgulu kestane pürelerinin içine pandispanya, kek koyulmadan tamamen saf ve gerçek kestane şekeri püresiyle yapılıyor.

(Atatürk Cad. Öztat Apt. No: 92; 02242211437)

Bağdat Hurmacısı

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bağdat Hurması yapımı 14 farklı çeşit malzeme birlikte yoğurulması ile başlıyor, daha sonra yağda pişiriliyor ve şerbete basılıyorlar. Bu işlemlerden sonra ortaya çıkan bu lezzetli tatlıya Bağdat Hurması denilmiş. Isırdığınızda kıtır kıtır, bol şerbeti ile tam bir lezzet harikası olan bu tatlıyı Bursa’nın genelinde görmek mümkün.

(Ulus Mah. Ulu Sok. No: 45 Osmangazi (Gelinlikçi Hayat Atölyesi Karşısı); 02242566006)

Zennup

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa’nın mutfağını herkese sevdiren, ödüllü kitapları ve seyahatleriyle bildiğimiz şef Ömür Akkor, öğrencilik yıllarını geçirdiği Bursa üzerine Gourmand Cookbook Awards ödüllü ‘Bursa Mutfağı’ isimli bir kitabı da bulunuyor aynı zamanda. Seyahat ve araştırmalar yapmasının yanı sıra günlerce kitapları karıştırıp okuyor ve lezzet duraklarını belirliyor. Geri kalan vaktini ise hep mutfakta geçiriyor. Başarılı şefin yalnızca Bursa’nın değil, Türkiye’nin en iyileri restoranları arasında gösterilen Zennup 1844 için sadece restoran demek yetersiz kalıyor. Açık mutfağı, kendi el yapımı ekmeklerini pişirdikleri özel fırını, harman taze kahvelerini öğüten değirmeni, birbirinden farklı lezzetleri sunduğu menüsü, kullandığı yöresel Anadolu malzemeleriyle ile gerçek bir lezzet deneyimi sunan bir mekan. 13. yy.’dan günümüze uzanan lezzetler, Hititlerden Selçuklu ve Anadolu’dan pek farklı ve özel tarifler ile hazırlanan yemekler sunuluyor. Ömür Akkor’u başarılı kılan gidip keşfettiği rotaları, tattığı lezzetleri tarihi ve hikâyeleri ile kavrayıp birleştirmesi.

Bursa'nın En İyi Mekanları

Zennup Türkiye’nin her bir köşesinden getirtilen özel malzemelerini kullandığı mutfağından çıkan lezzetlerde farklı bir sunum görmek mümkün. Yemek işi sadece seyahat etmekle ve ürün keşfetmekle bitmiyor bunan çok daha fazlası bulunuyor. Ömür Akkor, yerel üreticilerin işlerini devam ettirebilmesi için verdiği destekten oldukça mutlu: ‘‘Herkes aynı üreticiden ürün isterse kalite de zarar görüyor. Her restoranın ürünlerini temin edip destek vereceği üreticileri belirlemesi lazım. Biz pek çok farklı noktadan üreticilere sipariş veriyoruz. Zorlamadan, onların kendi ritimlerini bozmadan ürünleri alıyoruz. Burada getirdiğimiz ürünlerden satış yaparak da destek veriyoruz.’’ Kelkit fasulyesi ve Trabzon tereyağıyla pişen kuru fasulye Zennup’un tercih edilenlerden. Yoğun bir talep olsa da yaptıkları her yemeği küçük ölçeklerde pişiriyorlar ve gerekirse tekrar pişiriyorlar. Ömür Akkor’un en büyük destekçilerinden birisi de mutfağın başındaki genç şef Alper Ünlütürk. İstanbul’da bulunan şubenin şefliğini Alper, Bursa’daki şubenin şefliğini ise İsmail Al üstlenmekte. Kestaneli lahana sarmadan, çeşit çeşit salatalara, muhammaraya ve geleneksel mezelere kadar her şey muazzam. Süt helvası, ev yapımı kemalpaşa tatlısı, Hamsiköy usulü harika sütlaç, tahinli balkabağı çok çeşitlilik sunan tatlı menüsünden sadece birkaç tanesi. Menü mevsimlere ve Ömür Akkor’un seyahat noktalarına göre değişmekte.

(Çamlıca Mah. Lefkoşe Cad. A Blok No: 76/1/15 Eker Meydan AVM; Bursa; 02244532716)

Koza Han

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa’ya gittiğinizde Koza Han’a uğrarsanız yol boyunca dizili olan rengarenk Bursa ipeklerinden gözlerinizi alamayabilirsiniz. Bu tarihi hanın avlusunda bir çok kahveci görmek mümkün, bu kahvecilerden birinde oturup türk kahvesi içerken aynı zamanda bu tarihi hanın keyfini de çıkarabilirsiniz. Tuzpazarı’na doğru devam ederseniz, kestane ve Gemlik zeytinlerini bulabilirsiniz. Bursa’da meyve ve sebzelerin tazeliği renklerinden belli. Herkesin öve öve bitiremediği Köypazarı’na giderseniz alışveriş yapmadan duramayabilirsiniz.

Bursa tahanlısı

Tarihi İnanç Fırını

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa tahanlısı yani tahinli pideyle buradaki inanılmaz lezzetlerden bir tanesi. Tahinli pidenin iki çeşidi bulunuyor; biri daha pastane yapımı oldukça kıvamlı bir hamura, diğeri yani yöresel olanı, oldukça hafif sadece un, maya ve suyla yapılan yağsız bir hamura yapılıyor. Muradiye’de bulunan Tarihi İnanç Fırını günümüzde en eski tarifi uygulayan yerlerden biri. Fırından yeni çıkmış, dumanı üstünde tüten tahine denk gelirseniz sizden mutlusu yok. Tahan eski tariflerinde pekmezde bulunuyormuş, günümüzde genellikle tahine şeker serpiliyor. Bülent Mertyürek aile işini devam ettiriyor ve İnanç Fırını’nın başında bulunuyor. İnanç Fırını’nda eski tarifler büyük bir özenle korunuyor. Fırında bulunan ve tahinle yapılan Muradiye kurabiyesinin bir çok farklı çeşidi bulunmakta ve tahinli simit kadar talep görüyor. Sandviç ekmekleri ise oldukça meşhur. Eskiden Bursa’daki bütün sandviç ekmekleri burda yapılırmış. Şimdilerde ise küçük çapta, katkısız olarak üretime devam ediyorlar.

(Muradiye, 2. Murat Cd. no:4, Osmangazi; 05455951956)

Meşhur köfte kebabı ve cantık pide

Bursa'nın En İyi Mekanları

Öğle vakitlerinde Bursa’da yiyebileceğiniz pek çok farklı lezzet bulunuyor. Meşhur köfte kebabının tadına bakmak için Kayhan Çarşısı‘na gidebilirsiniz. Osmanlı zamanından bugüne pide yapmayı sürdüren tarihi bir fırın olan Pidecoğlu cantık pidesiyle meşhur. Cantığın ,ç çeşidi bulunuyor; kıymalı, kuşbaşılı ve peynirli. Hamurunun açıldığı tezgaha ve fırından çıkmadan önce pidelerin üzerine kepek serpiliyor.

(Geçit Mh. Belen 3 Sitesi A Blok No:22; 02242448523)

Bursa'nın En İyi Mekanları

Fırının hemen yukarısında bulunan Kebapçı İdris, köfte kebabı için en iyi yerlerden bir tanesi. İbrahim Alakoç dedesinden kalmış olan bu dükkânı kızı ve oğlu ile işletiyor ve şunları ekliyor; ‘‘İskender kebabı ve pideli köfte Kayhan’da doğdu’’. İskender’den farklı olarak köfte kebabında tereyağı ilk önce pidenin üzerine dökülüyor. Küçük boydaki yassı köfteler ise ardından ekleniyor. Köfte hamurunda kesinlikle katkı maddesi bulunmuyor. Kebapta, pilavda, çorbada keçi yağı kullanılıyor.

Bursa’nın Esnaf Lokantaları

Bir gidenin bir daha dilinden düşürmeği Abidin Usta Bursa’ya gidildiğinde uğranması gereken yerlerden. En eski lokantalardan olan Abidin Usta Tuzpazarı’na oldukça yakın. 1967’den bu yana işlemekte olan bu Osmanlı sofrası, haftanın her günü menüsünde farklı bir lezzet sunmakta.

(Tuzpazarı Bayathane Cad. No: 8 Osmangazi; 02242222378)

Bursa'nın En İyi Mekanları

Hayat Lokantası ise, Bursa’nın en bilinen esnaf lokantalarından bir tanesi. Atatürk Kongre Merkezi’nin yer aldığı Merinos Park’ta açılan büyük yeni Hayat Lokantası’nda inanılmaz bir şekilde her gün 80 farklı çeşide yakın yemek çıkmakta. Hayat Lokantası’nın en meşhur lezzeti ise tabii ki hiç kuşkusuz süt helvası. (Merinos Parkı, Atatürk Kongre Merkezi; 02242566666)

Gökhan Aparatif

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa’da kahvaltı yapacaksanız gitmeniz gerekn adreslerden biri olan Gökhan Aperatif, pastırmalı kavurmalı yumurta, menemen, tavada ciğer böbrek, kavurmalı kaşarlı ve salçalı tost dilimleri, peynirler gibi bir çok farklı seçenek bulmak mümkün.

(Anadolu Mah. Karlıdağ Cad. No: 35; 02243629621)

Rumeli köftecisi

Ceyhun Yaman kardeşi Orçun Yaman ile birlikte baba meslekleri olan köfteciliği uzun yıllardır sürdürmekte. Kayhan Köftecisi isimli dükkânlarında sundukları Rumeli köftesinin Bursa’nın en sevilen lezzetlerinden biri haline gelmesinde iki kardeşin emeği oldukça büyük. Yaptıkları işe gönülden bağlı olan bu iki kardeş devamlı yeni tarifler ile farklı yemek çeşitleri üretmekte.

(Çamlıca, Lefkoşe Caddesi , Eker Meydanı, 16110 Nilüfer/Bursa; 02244514233)

Fasulyeli’de her şey odun fırından

Bursa'nın En İyi Mekanları

Son zamanlarda Bursa’da çokça tercih edilmeye başlanan mekanlardan biri de Fasulyeli. Bu mekan adından da anlaşılacağı üzere fasulyesiyle meşhur. Küçük bir aile işletmesiyken büyüyerek bilinen şık restoranlardan biri haline gelmiş. Bütün yemekler ve geleneksel tatlılar odun fırından çıkmakta ve geleneksel yönetemlerle ağır ağır pişiriliyor.

(02244416161)

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları