Gaziantep'in En İyi Mekanları
Yazı Boyutu:
Beyran, küşleme, simit kebabı, katmer, baklava… Gaziantep’in en özel lezzetlerini ve lezzet duraklarını keşfediyoruz.
Tarihin gölgelediği sokaklarında onlarca lezzet durağını barındıran Gaziantep, birbirinden hareketli çarşıları, müzeleri, bedestenleri ve hanlarıyla rengarenk bir şehir. Güne beyran çorbası ya da katmerle başlayan, kırmızı etin ve Antep fıstığının başrolde olduğu onlarca lezzetle ziyaretçilerinin başını döndüren Gaziantep’in, en sevilen mekânlarını sizler için derledik.
En İyi Kebapçılar
İmam Çağdaş
Haftanın yedi günü açık, günün her saati neredeyse tüm masaları dolu olan İmam Çağdaş, Gaziantep’te kebap ve baklava denilince akla gelen ilk adreslerden. Burası artık şehrin simgelerinden biri. Hikâyesi 1887 yılına uzanan lokanta 1897’de Uzun Çarşı’ya taşınmış. Kurucusu Halep’ten gelme Hacı Hüseyin Efendi’den sonra İmam Çağdaş ocağın başına geçmiş ve lokanta onun adıyla anılır olmuş. İmam Çağdaş 1964 yılında vefat edene kadar da ocağın başından ayrılmamış.
Bugün ailenin beşinci kuşağı tarafından yönetilen mekân Gaziantep gezilerinde mutlaka uğranması gereken bir lezzet durağı. Nice ustaların yetiştiği bu tarihi restoranın kebapları daha önce yediklerinizi sorgulamanıza neden olacak kadar şahane. Özellikle Ali Nazik kebabıyla nam salan mekânın bolca taze kırmızı ve yeşil biberli Antep usulü lahmacununu, patlıcan kebabını, soğan kebabını mutlaka tadın. İlkbahar aylarındaysanız keme kebapları var mı diye sorun. Doğada yetişen ve çok lezzetli bir mantar türü olan keme ile hazırladıkları kebabın tadı tam anlamıyla şahane. Tatlılarına gelince, hazırladıkları lezzetlere şapka çıkarmak lazım. Baklavadan şöbiyete, kuş gözünden bülbül yuvasına hepsi nefis.
Şekeroğlu Mah. Uzun Çarşı Hamdi Kutlar Cad. No:49 Şahinbey/Gaziantep
Kebapçı Halil Usta
1972 yılında kapılarını açtığı günden bugüne Gazianteplilerin en sevdiği kebapçılardan olan Halil Usta, etleri özel olarak seçmesi ve terbiye etmesiyle ünlü. Şehirde yaşayanların, yerli ve yabancı turistlerin günün her saatinde tıklım tıklım doldurduğu dükkanına gitmeyi çok geç saatlere bırakmayın. Zira burada şişler bitti mi kepenkler de kapanıyor.
Lokantada yiyeceğiniz her kebap harika. Küşlemesinin tadı ise dilden dile dolaşıyor. Küşleme koyunun omurgasından çıkarılan yumuşacık bir et. Ağızda dağılıyor. Önce nar ekşili, bol sumaklı, hafif acı kaşık salatasıyla midenizi ziyafete hazırlayın. Simit kebabı, sebzeli kebap, küşleme ve yanında buz gibi bir ayranla bu şöleni tamamlayın. Mekânın bol çeşitli tatlı menüsüne de göz atmayı unutmayın. Midenizde hâlâ yer kaldıysa tadına bakmadan mekândan ayrılmayın.
Mithatpaşa Mah. Tekel Cad. Öcükoğlu Sok. No:6 Karşıyaka/Gaziantep
Küşleme Kebaphan
1980 yılında Suburcu Mahallesi’nde 4-5 masalı ufacık bir dükkan açan Hüseyin Usta, küşleme etini farklı baharatlarla harmanlayarak nefis bir lezzete dönüştürmüş. Artık oğullarıyla birlikte kebaplarını sevenleriyle buluşturan usta, tarihi bir handa 250 masalı bir mekânda misafirlerini ağırlıyor. Küşlemenin tadına varmak için tercih edebileceğiniz lokantanın simit kebabı, sadece kış aylarında yaptıkları narhani kebabı, isot terbiyeli tavuk şiş, patlıcan kebabı gibi daha birçok tadılası kebabı var. Onlarca lezzetin sunulduğu seçmeli kahvaltıları da öyle keyifli ki, bir sabahınızı da burada kahvaltıya ayırın.
Büyükpınar Mah. Adana Yolu Bulvarı İpek Yolu No:94 Şehitkamil/Gaziantep
Küşlemeci Mehmet Usta
Gaziantep’in en leziz kebaplarını bulabileceğiniz lokantalardan biri de Küşlemeci Mehmet Usta. Ocağın başında artık Mehmet Usta’nın oğlu olsa da nefis kebaplarının tadı yine aynı lezzette. Küşleme denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Mehmet Usta’ya uğramayı da ihmal etmeyin. Bol köpüklü yayık ayranıyla tam bir lezzet şölenine dönüşen küşlemelerinin tadı damağınızdan hiç silinmeyecek kadar şahane.
Alleben Mah. Kemal Köker Cad. No:25 A Şahinbey/Gaziantep
Çulcuoğlu Lokantası
Oturduğunuz anda çorbadan fındık lahmacuna, cacıktan salata çeşitlerine türlü ikramlarla sofranızı donatan Çulcuoğlu Lokantası da Gaziantep’in en leziz kebaplarını deneyimleyebileceğiniz bir lezzet noktası. Kebap, lahmacun, baklava, katmer… Aklınıza ne gelirse burada gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Patlıcan kebabı, sebzeli kebap ve küşleme ise menülerinin en sevilen tatları.
Almacı Pazarı Arkası Suyabatmaz Mah. Kalender Sok. No:6/A Şahinbey/Gaziantep
Emek Mah. Cemil Cahit Güzelbey Cad. No:36 Şahinbey/Gaziantep
Üçler Kebap Lahmacun
Küşlemeden patlıcanlı kebaba, kuşbaşı etten Urfa kebaba birçok kebap çeşidiyle et sevenlerin gözde adreslerinden biri olan Üçler Kebap Lahmacun, lahmacunlarıyla da haklı bir üne sahip. 1942 yılından bu yana hizmet veren mekânın Antep usulü soğansız ya da soğanlı yaptıkları lahmacunları yolunuzu tekrar Antep’e düşürmek için planlar yaptıracak kadar eşsiz lezzette. Bol malzemeli, incecik hamurlu Üçler Kebap lahmacununu yemeden Gaziantep’ten ayrılırsanız pişman olursunuz.
Sarıgüllük Mah. Zübeyde Hanım Bulvarı No:16/C Şehitkamil/Gaziantep
En İyi Beyrancılar
Sakıp Usta Paça – Beyran ve Kebap Salonu
Küçük yaşlarda usta aşçı olan dayısının yanında mesleğe adımını atan Sakıp Çakır’ın 2008 yılında oğullarıyla birlikte açtığı Sakıp Usta Paça-Beyran ve Kebap Salonu da şehrin en sevilen lezzet duraklarından biri. Eti mükemmel işleyip pamuk gibi yumuşacık lezzetler haline getiren mekân, adından da anlaşılacağı gibi paça ve beyranıyla ünlü. Beyran, Gazianteplilerin genelde sabah kahvaltısı olarak tükettikleri bir çeşit çorba. Haşlanmış pirinç, saatlerce fırında pişirilip didiklenmiş kuzu eti, pul biber ve sarımsakla hazırlanıyor. Öyle yoğun bir lezzet ki bir çeşit yemek de denebilir.
Kimilerine göre Antepliler bu çorbayı içmeden kendine gelemiyor. Öyle nefis ki tüm tat duyularınıza bayram ettiriyor. Ağız tadıyla bir beyran içmek için Sakıp Usta en iyi seçeneklerden biri. Uğramışken nefis kebaplarının tadına da bakmayı ihmal etmeyin.
Alleben Mah. Kemal Köker Cad. No:55 Şahinbey/Gaziantep
Metanet Lokantası
Beyran denilince akla gelen ilk isimlerden bir diğeri ise Metanet Lokantası. 1975 yılından bu yana beyran çorbasıyla Gazianteplilerin beğenisini kazanan Metanet Lokantası, kalitesini hiç bozmadan yıllara meydan okuyor. Sabah 05.00’de açılan lokantanın beyranı yanında fırından yeni çıkmış sıcacık tırnak pideyle sunuluyor. Üzerine de birkaç damla limon suyu eklediniz mi tadından yenmiyor. Lokantanın tek ürünü tabii ki bu şifa kaynağı çorba değil. Lahmacunu ve kebapları da çok beğeniliyor.
Kozluca Mah. Caddesi No:11 Tabakhane Şahinbey/Gaziantep
Kelebek Paça Beyran Kebap
Beyran çorbasını sevdiyseniz 1999 yılında kapılarını açan Kelebek Paça Beyran Kebap’a da uğrayın. Küçücük bir dükkanda başlayan lezzet serüvenlerini yıllardır başarılı bir şekilde sürdüren mekânın mutfağından çıkan diğer lezzetler de enfes. Paça çorbası, kebap çeşitlerini mutlaka tatmalısınız. En iyisi karışık kebaplarından sipariş edip birçok lezzetin tadına birden bakmak.
Alleben Mah. Kemal Köker Cad. No:67/A Şahinbey/Gaziantep
En İyi Baklavacılar – Künefeciler
Koçak Baklava
İçeri girdiğiniz anda tüm ürünlerini mideye indirmek istediğiniz Koçak Baklava, kurucuları Coşkun ve İbrahim Koçak kardeşlerin ham madde seçiminden şerbeti dökülüp tabağınıza ulaşana kadar baklava hazırlamanın her aşamasında kontrolü elden bırakmadığı bir lezzet üssü. Bu leziz baklavalar 2000 metrekarelik alana sahip 5 katlı tesislerinde üretiliyor. Şöbiyet, kuru baklava, bülbül yuvası, dolama, midye baklava, burma kadayıf, havuç dilimi… Hepsi nefis, hepsi gurme damaklara layık. 150 gr’lık kavanozlarda satılan sürülebilir Antep fıstığı ezmesinden almayı da unutmayın.
Mücahitler Mah. Abdülkadir Behçet Cad. No:44 Şehitkamil/Gaziantep
Değirmiçem Mah. Gazi Muhtar Paşa Bulvarı No:29/G Şehitkamil/Gaziantep
Çelebioğulları Baklava
Baklavalarıyla meşhur Gaziantep’in en iyi baklavacılarından bir diğeri ise Çelebioğulları. 1984 yılından bu yana baklava denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Çelebioğulları Baklava, 1998 yılında markasını tescil ettirmiş. Maharetli ustalarının elinden çıkan tatlılarına doyum olmayan firmanın baklavası, şöbiyeti, fıstık sarması, havuç dilimi, bülbül yuvası hem gözlere hem damaklara hitap ediyor. Vegan ve glütensiz beslenmeyi tercih edenleri de unutmayan firmada, salça, bakliyat, kuru meyve gibi yöresel ürünler de satılıyor.
Kocaoğlan Mah. Demokrasi Bulvarı No:45 Şahinbey/Gaziantep
İncilipınar Mah. Gazi Muhtar Paşa Bulvarı No:25/C Şehitkamil/Gaziantep
Şahintepe Mah. 400. Cad. No:10 Şahinbey/Gaziantep
Zeki İnal Baklava
İşte size baklava sevenlerin kendini cennetteymiş gibi hissedeceği bir adres daha. Damakta adeta eriyen şöbiyetleriyle ünlü Zeki İnal Baklava, usta bir aşçı olan büyük dedelerinin mirasını layıkıyla devam ettiren torunlar tarafından işletiliyor. Başka şubeleri yok, butik bir baklavacı burası. Tarihi 1830’lara kadar uzanan mekâna uğrayıp başta şöbiyetleri olmak üzere diğer baklava çeşitlerini de afiyetle yiyin.
Alleben Mah. Atatürk Bulvarı No:38/B Şahinbey/Gaziantep
Elmacı Pazarı Güllüoğlu Baklava
1871 yılında Gaziantep’te ilk baklava üretimini gerçekleştiren Güllüoğlu ailesi, babadan oğula aktararak sürdürdükleri baklavacılık mesleğini hala ilk günkü azimle devam ettiriyor. Harran Ovası’nın buğdayından elde edilen unu, Gaziantep’in fıstığı, Şanlı Urfa’nın sadeyağı ve yılların tecrübesiyle hazırladıkları baklavaları her daim nefis.
Karatarla Mah. Elmacı Çıkmazı No:4/A Şahinbey/Gaziantep
Özikizler Künefe
Her ne kadar Gaziantep denilince akla ilk gelen tatlı künefe olmasa da bol Antep fıstıklı Gaziantep künefeleri de hatırı sayılır bir lezzette. Şehrin belli başlı künefecileri arasında ilk sıralarda olan Özikizler Künefe, Urfa’nın Birecikli ilçesinde açılmış ilk önce. Komşu şehir Gaziantep’e gelmesi ise 2009 yılını bulmuş. Ankara ve İstanbul’da da şubeleri bulunan bu lezzet durağı, künefeyi en iyi yapan yerlerden biri. Mekânda künefe haricinde daha birçok tatlı var. Bolca boz fıstıkla hazırlanan Billuriye, Hasır Tatlısı ve incecik hamurlu, sahan kaymaklı Bade Sultan tatlısı da mekânın sevilen lezzetleri arasında.
Batıkent Mah. Kürşat Tüzmen Bulvarı D:31/A Şehitkamil/Gaziantep
Karataş Mah. 400. Cad. No:7 Yamaçtepe Köyü Şahinbey/Gaziantep
Karacaahmet Mah. 38056 Sok. No:3 Şehitkamil/Gaziantep
En İyi Katmerciler
Katmerci Zekeriya Usta
İncecik açılmış yufkanın içine kaymak, şeker ve Antep fıstığı koyularak hazırlanan, zarf şekline getirilip taş fırında pişirilen katmer, Gaziantep kahvaltı kültürünün en önemli lezzetlerinden biri. Geleneklere göre düğün gününün sabahında ömür boyu ağız tatlarının bozulmaması için damat ve gelin için pişirilen katmer artık her Gaziantep’e gelenin peşine düştüğü bir tat. Hamuru yoğurulup bir gün dinlendirildikten sonra açılıyor. Gaziantep’in önemli gastronomi duraklarından biri olan Katmerci Zekeriya Usta, katmer yemek için en doğru adreslerden biri. 1925 yılında kurulan işletme bugün ailenin dördüncü kuşak temsilcisi Mehmet Özsimitçi’ye emanet.
Çukur Mah. B Hilmi Geçidi Körükcü Sok. No:16/C-D Şahinbey/Gaziantep
Orkide Pastanesi
1965’den beri hizmet veren Orkide Pastanesi, bol çeşitli kahvaltılarıyla sevilen bir adres. Özenle seçilen peynirler, reçeller, gözlemeler, kaymak, tereyağı ve tabii ki Gaziantep kahvaltılarının olmazsa olmazı katmerle güne başlamak için Orkide Pastanesi’ni seçebilirsiniz. Katmerlerinin arasına kendi imalatları olan dondurmalarını koyarak katmeri bambaşka bir boyuta taşıyan mekâna da uğramayı ihmal etmeyin.
Değirmiçem Mah. Gazi Muhtar Paşa Bulvarı No:17 Şehitkamil/Gaziantep
Atatürk Mah. İnanıcı Cad. No:8 Şehitkamil/Gaziantep
Metanet Katmer
Metanet Lokantası’nın karşısında konumlanan Metanet Katmer de şehrin en sevilen katmercilerinden. Klasik katmerlerinin yanında farklı tatlarla zenginleştirdikleri katmerleri gayet leziz. Meyveli, çikolatalı ya da şöbiyet ve simit katmerlerinde de bir şans tanıyabilir veya klasik katmerlerinden şaşmayabilirsiniz.
Suyabatmaz Mah. Kozluca Cad. No:10/A Şahinbey/Gaziantep
En İyi Yöresel Lokantalar
Bayazhan
Gaziantep’in tarihinde önemli bir yere sahip olan Bayazhan, 1909 yılında tütün tüccarı Bayaz Ahmet Ağa tarafından inşa edilmiş. 2009 yılında restore edilen bu görkemli yapı artık bir butik otel ve restoran olarak hizmet veriyor. Şık ve otantik restoranın geniş avlusunda Gaziantep mutfağının en iyi örneklerini tadarak keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Geleneksel tarifleri modern dokunuşlarla sunan restoranda dövmeli fıstık filizi, ekşili cevizli asma yaprağı, omaç, pastırmalı humus, muhammara gibi leziz mezelere humus yatağında kuzu, cacıklı Arap köfte, bol peynirli simit kebabı, küşleme, yeni dünya kebabı, vişneli damat kebabı gibi nefis ana yemekler eşlik ediyor. Bu tarihi atmosferde keyifli bir kahvaltı yapmak isterseniz Bayazhan’ın zengin kahvaltı menüsü de sizi bekliyor.
Akyol Mah. Atatürk Bulvarı No:119/1 Şahinbey/Gaziantep
Yesemek Gaziantep Mutfağı
1945 yılından bu yana hizmet veren Yesemek Gaziantep Mutfağı kentin en eski mekânlarından. Aynı zamanda yöresel yemekleri tadabileceğiniz en iyi lokantalardan biri burası. Mekândan içeri girdiğinizde öyle nefis kokular geliyor ki burnunuza aç olmasanız bile acıkıyorsunuz. Ekşili köfteden içli köfteye, yuvalamadan kuru patlıcan dolmasına burada her gün onlarca çeşit yemek pişiyor. Şişleriyse tam damaklara layık. Etler ve aralarına orantılı bir şekilde dağıtılmış yağlar pamuk gibi ağızda dağılıyor.
Şekeroğlu Mah. Hamdi Kutlar Cad. No:51/1-B Şahinbey/Gaziantep
Hışvahan
Gaziantep Kalesi’nin eteğinde konumlanan Hışvahan, Gaziantep’in en güzel yapılarından biri. Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan han yıllar boyu pamuk kozalarının toplandığı yer olarak kullanılmış. Restore edildikten sonra butik otel ve restoran olarak hizmet vermeye başlayan mekânın büyüleyici ambiyansında yemek yemek ise ayrı bir keyif. Burada Antep yemekleri ağırlıklı zengin bir menü sunuluyor. Sarımsak soslu Antep peyniri, Arap köfte, Antep ezmesi, yuvalama, analı kızlı, küşleme, kıyma kebabı, simit kebabı, ekşili köfte menüdeki lezzetlerden sadece birkaçı. Kahvaltı için de tercih edebileceğiniz mekânın Antep peynirli güveçte irmik helvasını ise mutlaka tadılmalı.
Karagöz Mah. Handan Bey Sok. No:23/1 Şahinbey/Gaziantep
Mutfak Sanatları Merkezi
Gaziantep mutfağının ve yerel ürünlerinin tanıtımı için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Mutfak Sanatları Merkezi, 2017 yılından bu yana hem Gazianteplilerin hem de şehri ziyarete gelenlerin ilgi odağı. Kaybolmaya yüz tutmuş kazan ve tencere yemeklerinin tariflerini gün yüzüne çıkartan ve misafirlerine sunan merkez, düzenlediği çeşitli workshop’larla da Gaziantep mutfağını tanıtmayı amaçlıyor. Mekânın birbirinden lezzetli yiyeceklerle donatılmış sabit menüsü, haftanın çorbaları, haftanın set menüsü, haftanın sıcak başlangıçları gibi başlıklarla da yepyeni lezzetler tatma fırsatı sunuyor. Ağız tadıyla Gaziantep mutfağını deneyimlemek istiyorsanız mutlaka uğramalısınız.
Gazi Mah. Zübeyde Hanım Bulvarı No:39 Şehitkamil/Gaziantep
Rayiha
Baharatın tarihin sayfalarından sofralara uzanan hikâyesini anlatan Rayiha Baharat Müzesi de Gaziantep gezilerinin olmazsa olmazı. Bu sıra dışı müzeyi gezdikten sonra aynı kompleks içinde kapılarını açan Rayiha Restoran’a mutlaka uğrayın. Gelenekselin modernle buluştuğu mekânın konseptine hayran olmamak elde değil. Girişte Çingene Kızı replikası karşılıyor sizi, sonra baharat yolunda yürüyormuşsunuz hissi veren eyvan motiflerini görüyorsunuz. Her biri ayrı bir hikâye anlatan masalarına oturunca nefis lezzetler de birbiri ardına sıralanıyor. Restoranın mutfağı Gaziantep mutfağını farklı coğrafyalarda temsil etmiş Doğa Çitçi ve ekibine emanet. Bu toprakları yansıtan yemeklerden oluşan harika bir menüleri var. Gaziantep’te fine dining bir deneyim yaşamak için mutlaka uğramalısınız.
Sarısalkım Mah. Alleben Göleti Piknik Alanı Rahiya Baharat Müzesi Şahinbey/Gaziantep
En İyi Kahveciler
Tahmis Kahvesi
Gaziantep’te yediğiniz leziz yemeklerden sonra bir kahve molası vermeniz şart. Tahmis Kahvesi de en keyifli kahve molalarının sevilen adresi olarak sizi bekliyor. Tarihi Tahmis Kahvesi’nin hikayesi 1638 yılına uzanıyor. Burası Türkmen Ağası ve Sancak Beyi olan Mustafa Ağa tarafından mevlevihaneye gelir getirmesi için yaptırılmış. 1901-1903 tarihleri arasında çıkan iki büyük yangında tamamen yansa da 1904 yılında yeniden inşa edilmiş. Buram buram yaşanmışlık kokan bu kahveye uğrayıp dibek kahvesi, yedi karışımdan oluşan Osmanlı kahvesi ya da menengiç kahvesini içmeden şehirden ayrılmayın. Menengiç kahvesi kimilerine ağır gelse de bol şifalı olduğu söyleniyor. Bir tür fıstık ağacı olan menengicin meyvesinin kavrulmasıyla elde edilen bu kahve aynı Türk kahvesi gibi suyla ya da sütle pişiriliyor.
Suyabatmaz Mah. Buğday Pazarı Sok. No:8 Şahinbey/Gaziantep
Kahveci Fayat Usta
Közde pişirdiği kahveleriyle meşhur Kahveci Fayat Usta’yı da Gaziantep’te uğranacak yerler listenize eklemeyi unutmayın. Yorgunluk kahvenizi bir gün de burada için. Bol şifalı zahter çayının da tadına bakmayı ihmal etmeyin.
Şekeroğlu Mah. Tarihi Yeni Han Uzun Çarşı Cad. No:15/12 Şahinbey/Gaziantep
Papirüs
Tarihi Bey Mahallesi’nde hizmet veren Papirüs, iki Ermeni konağının arasındaki bir avluda hizmet veriyor. Bey Mahallesi’ni dolaştıktan sonra buraya da uğrayın. İtalyan bir ressamın kök boyasıyla duvarına yaptığı resimlere ve ağaç işçiliğine hayran kalacağınız konaklarda içecek servisi yok. Konakları dolaştıktan sonra içeceklerinizi avluda yudumlayabiliyorsunuz.