Erkek Cilt Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Yazı Boyutu:
Kendinize bir cilt bakım rutini oluşturmaya ya da mevcut rutininizi geliştirmeye ne dersiniz? Hazırsanız, tüm detaylarıyla erkek bakımında uzmanlaşmaya başlıyoruz.
Kadın-erkek fark etmeksizin cilt bakımı, kendiniz ve özgüveniniz için yapabileceğiniz en iyi yatırımdır. Kadınlar bu konuyla erkeklerden daha ilgili görünse de aslında iyi görünmek ve yaşlanma belirtilerinin önüne geçmek erkeklerin de en büyük arzularından biri, değil mi? Ancak işe nereden başlayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Öncelikle cilt bakımını sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz, bol su içmek gibi önemli bir rutin olarak görmek şart! Önemli olan bunu bir alışkanlığa dönüştürmek. 3 adımdan oluşan temel bakımı, ürünlerin kullanım alanlarını ve sıklıkla karşınıza çıkacak içeriklerin ne anlama geldiğini sizler için derledik. Unutmayın; kendine bakan erkek her zaman 10-0 öndedir. Başlıyoruz!
3 Adımda Temel Bakım
İdeal bir bakımın üç ana prensibi vardır: Temizleme, eksfoliye etme ve nemlendirme. Bu rutin size fazla meşakkatli geliyorsa tümünü aynı anda yapmanız gerekmediğinin müjdesini verelim. İşte sizler için ideal programlama…
1
Günde İki Kez Temizleyin
Bir gece önce uyguladığınız ürünlerin yanı sıra gece boyunca cildinizde birikmiş olabilecek bakterileri ve teri arındırmak için sabahları cildinizi mutlaka erkekler için özel olarak formüle edilmiş bir yüz yıkama jeliyle yıkayın. Bu yıkama işlemini gece yatmadan önce de mutlaka yapın ki hem cildiniz serbest radikallerin günlük etkilerinden arınsın hem de uygulayacağınız gece bakım ürünlerine hazır hale gelsin.
2
Haftada 2-3 Kez Peeling Yapın
Bu adım ölü hücreleri yok ederek çok daha parlak, pürüzsüz ve yumuşak bir cilde sahip olmanızı sağlar. Aynı zamanda sivilce oluşumunu da önler. Bu işlem için cilde uygun partikülleri olan bir fiziksel peeling ya da kimyasal eksfoliye yapan likit bir ürün tercih edebilirsiniz. Akne problemleriniz varsa salisilik asit içeren ürünler gözeneklere hapsolmuş sebumu arındırmak için oldukça etkilidir. Bu konuda yapabileceğimiz en iyi uyarı peeling etkili ürünleri mutlaka gece kullanmanız, böylece siz uykuda dinlenirken cildiniz de kendisini toparlar. Güneş hassasiyetinin de önüne geçmek için buna ekstra dikkat etmeniz gerekiyor.
3
Sabahları Güneş Koruyucu, Akşamları Nemlendirici Kullanın
Cildin doğal nem seviyesini korumak ve cilt bariyerini güçlendirmek için nemlendirme adımı rutinin belki de en önemli parçası. En az nemlendirme kadar önemli olan bir diğer odak noktamız ise cildi yaşlandıran UV ışınlarından korunmak. Bunun için yaz-kış fark etmeksizin sabahları yüzünüzü temizledikten sonra cildinize mutlaka SPF içeren bir krem sürün. Uyumadan önce ise cilde yoğun nem sağlayacak bir nemlendirici tercih edin.
{31874}
İleri Seviye Destek
Serumlar, maskeler, tonikler, göz çevresi kremleri, leke ürünleri… Temel bir cilt bakım rutininden daha proaktif bir bakıma geçiş yapmak istiyorsanız, edinmeniz gerekenler neler? Tabii ki tüm ürünleri bakım rutininize eklemeniz gerektiğine dair bir kural yok ancak her ürünün işlevini bilerek ve onları tanıyana seçimlerinizi ihtiyaçlarınız doğrultusunda yapabilirsiniz.
1
Nemlendirici Serumlar
Piyasada pek çok farklı etkiye sahip serum olsa da cilt bakımında en popüler ve etkili olanları cilt dolgunlaştırıcı ve nemlendirici özelliğe sahip hiyalüronik asit serumları. Bu serumu temizleme sonrası, nemlendirme öncesi arada kullanabilirsiniz. Bir dipnot: Bu sıralama tüm serumlar için geçerli. Kendi ağırlığının 1000 katına kadar nem tutma özelliğe sahip hiyalüronik asit, cildin alt katmanlarına kadar nüfuz eder ve cildi derinlemesine nemlendirir.
2
Maskeler
Yine pek çok maske kategorisi olmasına rağmen en temel olanlar cildi derinlemesine temizleyen ve cildi derinlemesine besleyenler. Kömür ve kil gibi içeriklere sahip derinlemesine temizleyen maskeler fazla sebumu ve kiri gözeneklerin derinliklerinden adeta emmeye yarar. Özellikle yağlı ve akneye meyilli bir cilde sahipseniz cilt bakım rutininize mutlaka eklemenizi öneririz ve en azından haftada bir kez uygulamanızı öneririz. Cildi besleyen maskeler ise yorgun, donuk ve kuru cildi canlandırmak için cildinize yüksek konsantre serumlar pompalar. Yine bu maskeleri de haftada bir kere kullanmanız yeterli.
3
Tonikler
Tonikler her cilt tipi için olmazsa olmazlardan değildir ancak yağlı bir cilde sahipseniz önemli farklar yaratır. Tonikler sadece cildin pH değerini değil aynı zamanda doğal sebum üretimini de dengelemeye yardımcı olur. Bunu yaparken ciltte kuruluk ve tahriş hissi yaratmaz. Toniklerinizi de yine temizleme adımından sonra bir pamuğa dökerek ya da ellerinizle tampon hareketler yaparak uygulayabilirsiniz.
4
Göz Çevresi Kremleri
Ambalajı küçük, etkisi büyük ürünler! Vücudumuzdaki en hassas ve en ince deri göz çevremizdedir; bu nedenle bu bölgeye özel konsantre ürünler kullanmak gerekiyor. Cildin bu hassas ve narin bölgesi gücünü kaybettiğinde göz altı şişlikleri, kaz ayakları, mor halkalar gibi istenmeyen belirtiler kaçınılmazdır. Göz kremlerinizi günde en az bir kez, dilerseniz sabah-akşam iki kez uygulayabilirsiniz.
5
Leke Ürünleri
Leke bakımları akneye, hiperpigmentasyona veya her ikisine birden yatkın olanlar için rutine eklenmesi gereken ürünlerin başında geliyor. Yüzeysel sivilce izlerini, güneş ya da hormonal nedenlerle oluşan hiperpigmentasyonu azaltmaya yardımcı olan bu ürünler düzenli kullanımda sonuç almanızı sağlar.
Popüler İçerikler
İşte erkekler arasında en kafa karıştıran ve ekstra ciddiyet gerektiren konu! Bakım serumlarından gece kremlerine kadar tüm kozmetik ürünlerde ihtiyaçları karşılayan ve hatta tedavi edici etkiye sahip bazı içerikler öne çıkıyor. Söz konusu “içerik” olduğunda sonsuz seçenek mevcut ancak en çok kullanılan ve en etkili olanları bilmeniz sizin için son derece yeterli. Bunlar neler mi?
1
C Vitamini
Bu içerik, cilt parlaklığını artırmak ve hiperpigmentasyonla mücadele etmek için sıklıkla kullanılır. Etkisi oldukça güçlü olan, kaliteli bir C vitamini serumuna harcadığınız paranın karşılığını mutlaka alırsınız.
2
Niasinamid
Pürüzsüzleştirici ve yatıştırıcı etkiye sahip olan son dönemde de sıklıkla duyduğumuz niasinamide pek çok günlük nemlendiricide rastlayabilirsiniz.
3
Seramid ve Kolajen
Bu iki içeriği ürünlerde genellikle bir arada görebilirsiniz. En basit anlatımla seramidler yağ asitleri, kolajen ise proteindir. Yaş almayla birlikte bu her ikisi de azalmaya başlar ve cilt elastikiyetini kaybeder. Söz konusu kaybı engellemek için rutine eklemeniz gerekenlerden.
4
Retinol ve Bakuchiol
Yaşlanma belirtilerini tersine çeviren ve bir A vitamini türevi olan retinol, kozmetik dünyasının en güçlü içerikleri arasında başı çekiyor. Bakuchiol ise retinolün hassas ciltler için daha uygun olan doğal bir versiyonudur. Eğer retinolü cilt bakımınıza eklemek istiyorsanız mutlaka öncesinde bir dermatologla görüşün ve önerilerini dikkate alın.
5
Prebiyotikler ve Probiyotikler
Probiyotikler cildimizdeki “iyi bakterilerin” dengede kalmasını sağlar. Cilt bakımına probiyotik ve onu besleyen prebiyotiklerin eklenmesi akneye neden olan kötü bakterilerle savaşmaya yardımcı olurken cildin egzamaya, UV ışınlarına karşı savunmasını da güçlendirir.
{18680}